Skip to main content

Duh prošlih vremena – Salaš u Futogu

27 Dec 2023

Duh prošlih vremena – Salaš u Futogu

Negde krajem 2021.godine ArhInGreen kreće u zanimljiv projektni izazov.

Kako pronaći racionalno rešenje za adaptaciju vikend objekta u objekat salaškog turizma sa elementima očuvanja – zadržavanja fasadne obrade starom ciglom?

Klijent u startu sa skromnim finasijskim sredstvima, želi da aplicira za dodatna sredstva kod Ministarstva poljoprivrede (Pokrajinski sekretarijat u tom momentu dodeljuje sredstva za podsticaj salaškog turizma) i potrebna je pomoć i asistencija sa naše strane, jer preduslov za dobijanje sredstava je građevinska dozvola za radove adapacije i investicionog održavanja.

Zadatak je bio da projektnim rešenjem predvidimo tradicionalne materijale u završnoj obradi (opeka, kamen, drvo) u kombinaciji sa savremenim mogućnostima izolacije objekta, a kako bi postigli optimalnu energetsku efikasnost i komfor u objektu.

Znači što racionalniji spoj tradicionalnih i savremenih mogućnosti u završnim zanatskim radovima.

Evo i opisa nekih od predviđenih radova koji su bili obuhvaćeni projektom, kojim smo aplicirali kod Ministarstva poljoprivrede, a za koje je investitor dobio sredstva.

1. Završno lakiranje i zaštita fasadne opeke

2. Malterisanje i završno bojenje zabatnih zidova krova

3. Unutrašnje malterisanje i završno bojenje zidva

4. Unutrašnje malterisanje i završno bojenje plafona

5. Završno podno oblaganje prizemlja keramikom

6. Termo izolacija tavanskog prostora

Salaš u Futogu – u duhu prošlih vremena

Do kraja 2022. godine investitor je realizovao navedene radove, Salaš u Futogu dobija svoje novo ruho – autentično i u duhu prošlih vremena. Turistička ponuda Vojvodine dobija još jedan objekat u duhu salaškog turizma.

Posebno nas raduje što se paralelno odvijao i razvoj samostalnog DIY (Do it yourself) projekta investitora, gde je kompletno opremljen enterijer salaša u skladu sa budućom namenom objekta.

Kako smo pisali u jednom od naših blog tekstova posvećenih uređenju enterijera, uticaj tradicije vraća nas  trendu realizacije DIY projekata, od prekrivača, jastuka, zavesa, raznih zidnih ukrasa pa sve do tepiha i restauracije starog komadnog nameštaja koji će dati originalnost ambijentu.

Autentična dekorativna tehnika obrade zidova – Salaš u Futogu

Naročito je važno danas kada je svakodnevni budžet ograničen pronaći predmete koji su neiskorišćenji i dati im novi život, a popravkom dobijamo jedinstven i originalan dizajn i novu upotrebnu vrednost.

Trend dekorativnih tehnika u obradi zidova je prava mogućnost da izrazite svoju kreativnost i u svoj dom unesete originalnost i toplinu. U konkretnom primeru, to je obrada zidova opekom koja je prvo naglašena u obradi fasade. Gde je urađeno završno lakiranje i zaštita fasadne opeke, a kako bi se naglasio rustični efekat. Ideja je preneta i na unurašnju obradu zidova. Takođe i oblaganje sokle kamenom oblogom je još jedan efektan detalj na fasadi koji doprinosi auteničnom rešenju u duhu prošlih vremena.

Iz ne samo ovog primera vidimo da je sve više u trendu miksanje stilova pa smo potražili odgovore od kolega kako pristupiti ovako izazovnom zadatku.

Koleginica Milica Tasovac na vrlo pristupačan način objašnjava na svom blogu kako uvesti boho stil u enerijer i kako su stara rešenja u novom ruhu nepogrešiv izbor…

„ Verovatno ste čuli za boho stil, koji vas odmah asocira na jastučiće, mnogo tekstura. ćebadi, pletiva, makramea, dekorativnih detalja. I mnogi ga vole, što je sasvim OK, jer “ima dušu, poziva, miluje, topao je…”. Ali isto tako, ima i onih koji ga baš nešto i ne ljube, jer je “prenatrpan stvarima, guši, prešaren” itd.

Šta je, zapravo, boho stil u enterijeru?

Boho je skraćenica od francuske reči Bohémien koja se koristila da označi određenu grupu ljudi, nomada (cigana), koji su došli iz Bohemije, regije u Češkoj republici. Kasnije, reč se proširila na svakog umetnika, muzičara, glumca ili pisca koji su težili umetničkom životu i najčešće bili siromašni. Upotreba reči boem/boemski u engleskom jeziku datira u sredinu 19. veka kada je preuzeta iz francuskog. Tada je označavala nekonvencionalan i osiromašen način života umetnika u većim evropskim gradovima. Pedesetih godina prošlog veka, boho kultura je preoblikovana od strane ljudi poznatih kao “beat” generacija, koja je kasnije utrla put hipi kulturi 60-ih i 70-ih.

Tako, boho stil je način uređenja/dekoracije koji odražava bezbrižan, umetnički duh njegovih istoimenih boema iz 19. veka. U pitanju je eklektična mešavina boja, tekstura i uzoraka. … „

Detaljnije čitajte na sledećem linku :

https://www.entas.rs/urbani-boho-vrsta-minimalizma-sa-dusom/

Autentičan enterijer – Salaš u Futogu

Zato ako imate afiniteta ka uređenju svog životnog ili radnog prostora nemojte se previse oslanjati na aktuelne trendove, pratite svoje potrebe, afinitete i nećete pogrešiti. Ako vam je potrebna podrška u realizaciji vašeg DIY projekta uvek nam se možete obratiti, jer ArhInGreen i Enterijer Tasovac Vam mogu pomoći u realizaciji vaših ideja.

Pišite nam… Klik na link 🙂 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh. 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Kolektivno / višeporodično stanovanje

U jednom od naših prethodnih blog tekstova govorili smo o individalnom i kolektivnom stanovanju bazirajući...

Značaj ergonomije u dizajnu enterijera (2/3)

Primena ergonomskih principa u dizajnu enterijera Kao nastavak na temu ergonomije iz prethodnog teksta, u...

Drveni podovi i toplina doma

Materijali koji ispunjavaju visoke standarde ugradnje i eksploatacije Koncept zdravog stanovanja jedna je od primarnih...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*