Skip to main content

Nezakonito izgrađeni objekti

29 Feb 2016

Nezakonito izgrađeni objekti

Nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata novembra 2015.godine postupak je postavljen kao javni interes Republike Srbije. U svim ranijim sazivima evidentirano je nešto više od 750.000 nezakonito izgrađenih objekata, dok je prema proceni stvarno stanje na terenu oko 1.500.000 nezakonito izgrađenih objekata.

Zbog ovog raskoraka novi Zakon o ozakonjenju predviđa popis/evidenciju svih objekata. Popis prema novom zakonu treba da bude sproveden do 27.11.2016.god, a svaka opština ima svoj plan popisa.

Kada je Novi Sad u pitanju program popisa nalazi se na sajtu grada Novog Sada. Bez obzira na plan popisa građani i sami mogu podneti obaveštenje za evidenciju u mesnim zajednicama, gradskoj kući i upravi za urbanizam i stambene poslove.

Ovoga puta bavimo se pitanjem evidencije, jer tek nakon toga objekat ulazi u postupak ozakonjenja. A smernice vezane za postupak ozakonjenja pročitajte u našem  blogu  Uključimo se u postupak ozakonjenja.

Važno je znati za koje objekte NE TREBA podnositi obaveštenje:

 1. Ako je podnet zahtev za legalizaciju u ranijim sazivima, postupak prelazi odmah u postupak ozakonjenja
 2. Ako je podnet zahtev u Katastru po Zakonu o upisu prava svojine, zahtev prelazi odmah u postupak ozakonjenja
 3. Ako je objekat izgrađen pre 1968.g, ovi objekti su preuzeti iz zemljišnih knjiga i nema potrebe da se ozakonjuju
 4. Ako je objekat izgrađen na osnovu građevinske dozvole, ali nije ishodovana upotrebna dozvola, potrebno je podneti zahtev za izdavanje upotrebne dozvole
 5. Ako objekat ima upotrebnu dozvolu ali nije uknjižen, potrebno je podneti zahtev za uknjižbu u Katastru.

Ako imate pitanje vezano za Vaš objekat, slobodno nas kontaktirajte …

za sva pitanja tu je naš telefon, meil adresa, ili nalozi na društvenim mrežama. …klik na link ka podacima

Evo i jednog bonusa na kraju teksta, ukoliko ste i dalje u dilemi dali je neophodno da se upustite u legalizaciju/ozakonjenje objekta … bespaltan PDF vodič u kome ćete saznati šta ne možete sve realizovati ako imate nezakonit objekat.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Promišljanje arhitekture/jedinstvo tri faktora

Oduvek je arhitektura fascinirala čoveka. Počinje od njene primarne funkcije (formiranje skloništa od elementarnih nepogoda),...

Zelene prestonice Evrope (1/3)

Godišnja nagrada za Zelenu prestonicu Evrope Od kada je Evropska komisija prepoznala važnost i ulogu...

Zelene prestonice Evrope (2/3)

Temu vezanu za budući razvoj evropskih gradova započela sam u prošlom blog tekstu pre svega...

6 Comments

 1. Avatar
  nenad Reply

  1500 000 nezakonitih objekata!!! Strasno, cela Srbija je jedna divlja gradnja. Jedino resenje je da se svima legalizuju kuce i to besplatno, podvuci crtu i sve nove objekte bez dozvole strogo kaznjavati. I opet nisam siguran da ce uspeti

 2. Avatar
  Sasa Reply

  Tesko je stati na kraj nelegalnoj gradnji toga ce biti i dalje.

 3. Avatar
  Dragoslav Reply

  Čitao sam Zakon ali ne vidim gde piše da objekti izgrađeni pre 1968. ne treba da se ozakonjuju. ?! Posedujem prizemni stan (otkupljen) iz 1965 u zgradici sa takva 4 prizemna-slepljena stana, imam neko ranije izdato Uverenje iz Urbanizma u vidu upotrebne dozvole, ne zna se gde je i da li ima građevinska dozvola za objekat, pa me ovo veoma zanima. Takođe, čuo sam da ako ostali stanari moje zgrade ili čak samo jedan od njih neće da izvrši ozakonjenje, onda ne može niko iz zgrade to da učini? Da li je moguće da npr. jedan od stanara može na taj način da uzurpira prava svih ostalih?

  1. Nataša Komljenović
   Nataša Komljenović Author Reply

   Poštovani Dragoslave,
   Prvo ću odgovriti na pitanje vezano za objekte građene pre 1968.g.
   U zakonu o ozakonjenju objekata (član 4, stav 1) piše “Ovaj zakon se ne primenjuje na objekte koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju u skladu sa propisima po kojima u vreme izgradnje nije bila propisana obaveza pribavljanja građevinske dozvole…” u prevodu to su objekti građeni pre 1968.g (tada nije bilo neophodno pribaviti građevinsku dozvolu).
   Što se tiče drugog pitanja, moguće je pojedinačno legalizovati jedinice (ali je ipak preporuka da svi stanovi idu u paketu..jeftinije je da se udružite)
   Zaključak: ako su stanovi građeni pre 1968.g (ne treba legalizovati) proverite u katastru status objekata..možete i elektronski preko knweb-a

 4. Avatar
  Dragoslav Reply

  Poštovana Nataša,
  prvo da Vam se zahvalim na odgovoru. Ovaj stan se nalazi u Čačku. U međuvremenu sam našao ( U istorijskom arhivu) građevinsku dozvolu koja se odnosi na sve objekte-stanove koji su izgrađen na istoj kat.parceli. U katastru su mi rekli da se ne može ozakoniti jedan stan posebno, već da se mora najpre dobiti upotrebna dozvola za sve stanove i da se tek onda može izvršiti ozakonjenje svih stanova sa te kat.parcele zajedno ?! Ja sam se raspitivao, npr. i kod advokata koji se bavi tom tematikom i on mi je rekao da ne mogu da dobijem upotrebnu dozvolu samo za moj stan?! Stanovi jesu izgrađeni 1965. ali ne znam na koji bi se zakon mogao pozvati da dokažem da u to vreme nije bilo potrebno posedovati građevinsku dozvolu (koja ipak postoji-zajedno za sve stanove), odnosno upotrebnu dozvolu koju nema ni jedan stan? Ovi stanovi su izgrađeni od strane nekadašnjeg Saveza boraca (iz NOB-a), ali su se kao investitori nekih od njih, koliko znam, pojavljivala i neka tadašnja preduzeća, npr. CER, Hidrogradnja i t.d.
  Gde god sam pitao (Urbanizam, Katastar…) svi su rekli da ne mogu ništa da ostvarim… Ne znam šta da mislim niti šta stvarno mogu da preduzmem… U svakom slučaju, još jednom veliko hvala što ste za ovaj moj problem odvojili svoje vreme i srdačno Vas pozdravljam!
  Dragoslav

  1. Nataša Komljenović
   Nataša Komljenović Author Reply

   Poštovani Dragoslave,
   Rešenje sigurno postoji, samo treba biti uporan. Moja preporuka je da na sledećem linku porverite status objekta http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx
   To je elektronski katastar, kada pronađete opštinu, ukucate broj parcele i pokrenete pretragu otvoriće vam se konkretni podaci za objekat koji vas interesuje. Obratite pažnju na podatak koji piše pored objekta (status objekta)!!! Ako piše objekat prepisan iz zemljišnih knjiga, tada nema potrebe za legalizacijom!!! Ta odrednica znači da je objekat legalan. Ako piše započet sa građevinskom dozvolom…objekat bez građevinske dozvole…i slično tada je put do rešenja u ozakonjenju ali kako su vam već rekli svi stanovi zajedno u paketu! Puno sreće i strpljenja vam želim!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*