Skip to main content

Prirodni materijali u enterijeru

14 Mar 2018

Prirodni materijali u enterijeru

Temu vezanu za transformaciju životnog i radnog prostora smo več započeli u jednom od naših prethodnih blog postova.

Nastavljamo da se bavimo ovom temom i ovoga puta pričamo o prirodnim materijalima u uređenju prostora koji su posle perioda ekspanzije raznih novih materijala ponovo u fokusu…i svakako su temelj u oblikovanju zdravijeg i produktivnijeg životnog i radnog prostora.

Kako prirodni materijali utiče na transformaciju životnog i radnog prostora?.. naravno u pozitivnom smislu videćete u narednim redovima.

Pomenuli smo da je upotreba prirodnih materijala postaje imperativ u savremenom življenju, logično je da se trend preliva i na uređenje i dekoraciju u enterijeru.

Prirodni materijali koji su zadržali svoju vodeću poziciju (uprkos raznim prolaznim trendovima u dizajnu enterijera) su drvo, kamen i opeka. Ovoga puta pozabavićemo se pitanjem njihove upotrebe u enterijeru i arhitektonskom dizajnu.

Drvo

Poznato je da upotreba drveta u enterijeru donosi toplinu u ambijent, a često i naglašen rustični efekat i doživljaj prostora. Kada je upitanju arhitektonski dizajn obrada podova u drvetu (parketi, brodski podovi..) su neprikosnoveni „vladari“  kako u estetskom tako i u funkcionalnom smislu. Bogatstvo dezena i formata(tendencija ka većim formatima) je trend, kao i rustični efekat neobrađenog prirodnog materijala u kombinaciji sa modernim nameštajem.

Brodski pod uvodi toplinu i rustičnost u ambijent

Sve je češća upotreba i povratak drvenih zidnih obloga ali ovoga puta u jednom modernijem ruhu i u formi detalja u prostoru. Modularni i monohromatski pristup može bit izuzetno efektan, kada je u pitanju obrada jednog zida u prostoru.

Drvena modularna obloga zida kao akcenat u prostoru

Vrlo su interesantni i koncepti obrade i oblaganja plafona i zida, a naročito je hrabar potez u smislu total dizajna u drvetu (kompletna obrada u drvetu-podovi,zidovi,plafoni i nameštaj). Mogućnosti su svakako bezbrojne samo zavisi od namene, funkcije prostora i vašeg afiniteta za koji ćete se izbor odlučiti.

Total dizajn u drvetu

Kamen

Kamen u enterijeru je još jedan materijal koji donosi toplinu u ambijent. Monumentalnost je jedna od karakteristika koja izdvaja kamen kao prirodan materijal koji daje poseban šarm ambijentu. Granit je svakako pravi izbor kada je obrada podova u pitanju… trajnost, elegancija i otpornost su karakteristike koje ga krase.

Ako ste ljubitelj klasičnog enterijera mermer ili travertin je svakako pravi izbor.

Pored obrade podova, sve je češća upotreba u obradi zidova u savremenom enterijeru (kao dekoracija u dnevnom boravku daje jednu toplinu i  prijatnost ambijentu).

Obrada zida u kamenu

Naročito je zanimljiv koncept uvođenja prirode u unutrašnjost prostora/enterijera, kada kamen može biti tačka povezivanja i utapanja spoljašnjeg/unutrašnjeg prostora.

Široka paleta boje kamena od sivo-crnih do zelenkasto-braon kombinacije daje mogućnost za kreiranje jedinstvenog i neponovljivog enterijera.

Jedan originalan pristup upotrebe kamena

Opeka

Opeka je sve češće prisutna u savremenom enterijeru u obradi zidova, naročito u svom izvornom rustičnom obliku.

Posebno su zanimljiva rešenja u kojima se insistira na akcentovanju jednog zida opekom koja ima karakter tako da je neobrađena/rustična. Kontrast koji daje u kombinaciji sa savremenim komadima nameštaja ili slikama koje dodatno akcentuju bezvremenu lepotu opeke.

Rustično i moderno

Bela opeka je jedna novina koja uvodi opeku i izvan dnevnog boravka (kuhinje, hodnici, kupatila), a rustični momenat unosi posebnost i romantiku u enterijer.

Elegantno i romantično

Test vremena svakako je pokazao da su prirodni materijalu u enterijeru neprevaziđeni.  Mogućnosti i kombinacije u velikoj meri zavise od kreativnosti i inventivnosti struke (arhitekte, dizajnera) a najviše od  korisnika prostora.

 

Autor teksta i urednik bloga:Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Novogodišnja dekoracija u enterijeru

Period novogodišnjih i božićnih praznika je prava prilika da izrazimo svoju kreativnost kroz dekoraciju svoga...

Ekonomski i etički kvalitet u arhitekturi

Sve češće u poslednje vreme čujemo konstataciju da arhitektura i građevinarstvo vrše intenzivan uticaj na...

Zašto je važna energetska sanacija objekata

Pitanje energetske sanacije objekata poslednjih godina postaje sve aktuelnije. Neplansko trošenje energetskih resursa je jedan...

2 Comments

  1. Avatar
    kamen struganik Reply

    Kada smo kod kamena u eneterijerima, osim travertina i mermera, vrlo uspešno mogu da se upotrebljavaju i druge vrste kamena, kao što su kamen struganik, sve vrste peščara, koje mogu da se izvedu kao štanbglice ili lomljene ploče. Posebno je atraktivan takozvani suvi zid, gde se ne upotrebljava malter i gde nema fuga. Ukoliko se izvede kako treba, nema efektnijeg rešenja.

    1. Nataša Komljenović

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*