Skip to main content

Zelene Prestonice Evrope – 10 godina posle

26 Dec 2017

Zelene Prestonice Evrope – 10 godina posle

Nagrada za Evropsku Zelenu Prestonicu ulazi u svoju desetogodišnjicu 2018.g, kako smo i napomenuli u prethodnom blog tekstu.

Koliko je zanimljivo sve što je vezano a ovu nagradu ide u prilog činjenica da sam do sad četiri blog teksta posvetila ovoj temi, a evo i petog teksta vezanog za zelene prestonice 🙂

Ovoga puta izneću podatke vezane za koncepciju same nagrade i kakve novine organizatori pripremaju u narednom periodu. Pre svega navešću prvo koji su kriterijumi za dodelu nagrade i koje oblasti žiri razmatra kako bi došao do pravog izbora.

Kriterijumi koji pretstavljaju bazu za dodelu ove nagrade su 12 indikatora zaštite životne sredine.

 1. Klimatske promene-ublažavanje
 2. Klimatske promene-adaptacija
 3. Održiva urbana mobilnost
 4. Održivo korišćenje zemljišta
 5. Priroda i biodiverzitet
 6. Kvalitet vazduha
 7. Gubitci
 8. Buka
 9. Voda
 10. Zeleni rast i eko inovacija
 11. Energetske performanse
 12. Upravljanje

Svaki grad koji aplicira za nagradu neophodno je da opiše/prikaže u aplikaciji kako planira da navedene performanse poboljša u svom gradu. Kada aplikacija pristigne do žirija, sledi dvostruki proces procene. Gradovi koji uđu u uži izbor pozivaju se da žiriju pretstave svoje akcione planove i strategije komunikacije.

Svaki grad priprema akcione planove

Nakon toga žiri razmatra i donosi konačnu odluku…konkretno sledeće godine (jun 2018.g) bi će proglašenje Evropske Zelene Prestonice za 2020.godinu. Izuzetno je važno ponovo napomenuti da svaki grad prilikom aplikacije i nakon dodele nagrade ima dve godine za pripremu do samog proglašenja. Praktično ulazi u realizaciju projekata i pre zvanične titule, a neki projekti mogu biti i realizovani do tog vremena.

Aktuelna zelena prestonica za 2017.g  grad Essen u Nemačkoj

Grad Esen je deveti po veličini grad u Nemačkoj sa blizu 600.000 stanovnika i ima industrijsku istoriju koja je vezana za ekspoataciju uglja i datira još iz 19 veka. Grad čini dodatne napore u trasformaciji kako bi prevazišao industrisku istoriju i uspostavio koncept „zelenog grada“ i dao primer gradovima sa sličnom istorijom.Ulažu se značajna sretstva u zelenu infrastrukturu, sprovodi se niz praksi za unapređenje i zaštitu životne sredine i promociji i očuvanju biodiverziteta u novim zelenim površinama.

Upravljanje životnom sredinom jedan je od prioriteta grada Esena, najveći akcenat je na razvijanju zelenih urbanih zona, poboljšanje kvaliteta vazduha i upravljanje otpadom. Posebno se radi na  poboljšanju sistemu za prečišćavanje otpadnih voda i uklanjanje uticaja farmaceutskih proizvoda na kvalitet vode. Integrisano upravljanje životnom sredinom jedan je od najvećih aduta grada Esena.

Prestonica laureat za 2018.godinu su grad Nijmegen u Holandiji, dok je Evropska Zelena Prestonica za  2019.godinu Oslo u Norveškoj. Nešto detaljnije o ovim gradovima biće u narednim blog tekstovima.

Interesantno je da prvi put u cilju proslave desetogodišnjice Evropske Zelene Prestonice (2018.godine), evropska komisija će dodeliti finansiski posticaj od 350.000 evra pobedničkom gradu evropske zelene nagrade za 2020.godinu.

Jedva čekamo da vidimo koji će grad biti laureat za 2020. godinu 🙂

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Održivost zelenih koncepata

Određena vremenska distanca neophodna je kako bi se neki koncepti primenjeni u arhitekturi, građevinarstvu i urbanizmu...

Interesantno i inovativno – Pametna Folija

Ograničenja u prostoru Često, kada se u svom životnom ili radnom prostoru sretnete sa nekim...

Kako poboljšati performanse objekta i uštedeti

Optimizacija životnog i radnog prostora O značaju energetske efikasnosti novog ili postojećeg objekta već smo...

4 Comments

 1. Marija Reply

  Mnogo mi se dopada ovakvo nešto i smatram da je odlična ideja ❤️❤️❤️

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Hvala Marija, drago mi je da prepoznaješ koliko je sjajna ideja 🙂

 2. Marijana Hoffmann Reply

  Zanimljivo. Nisam znala za izbor zelene prestonice. Ovih 12 kriterijuma treba svaki grad da ima pred sobom kao ideal.

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Hvala Marijana na komentaru, zato mi je i zanimljivo bilo da prenesem priču o zelenim prestonicama (da naši gradovi pokušaju da krenu zelenim putem).

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*