Skip to main content

Zašto je važna energetska sanacija objekata

07 Mar 2017

Zašto je važna energetska sanacija objekata

Pitanje energetske sanacije objekata poslednjih godina postaje sve aktuelnije.

Neplansko trošenje energetskih resursa je jedan od glavnih problema sa kojima se Srbija suočava poslednjih decenija. Evropska Unija je odavno već postavila ciljeve vezane za plansko trošenje energetskih resursa, detaljnije možete pročitati u jednom od prethodnih blog postova …link.

Kakvo je stanje vezano za zgradarstvo i potrošnju energije u ovoj grani industrije govore sledeći podaci…

Kod nas u Srbiji (naročito se odnosi na stambeni sektor), puno govori podatak da prosečno domaćinstvo troši (200-400kWh/m2) dok je taj podatak za Evropsku Uniju (~75kWh/m2). Da bi se ostvarile značajne uštede u postojećem fondu zgrada, dolazimo do zaključka da je energetska obnova naša neophodnost.

Energetskom obnovom starih kuća i zgrada (građenih pre 1980.godine) najveće uštede se mogu postići zamenom prozora i poboljšanjem spoljnog omotača zgade. Potrebno je usresrediti se na smanjenje potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora, a ne po svaku cenu obezbediti dodatnu energiju iz obnovljivih izvora.

Gubitak toplote/energije se može smanjiti za 40% na jednostavan način:

 • zaptivanje pukotina, procepa i drugih otvora na omotaču zgrade
 • korišćenje efikasnijih kućnih aparata
 • upotreba štedljive rasvete

To su rešenja koja ne zahtevaju prevelika ulaganja.

Sveobuhvatna energetska obnova postojećeg građevinskog fonda zahteva sistemski i planski program.

Republika Srbija je na sebe preuzela obavezu da ostvari uštedu finalne energije od 9% do 2018.g godine u odnosu na potrošnju iz 2008.g. Da bi ovi ciljevi mogli biti realizovani izrađen je Nacionalni akcioni plan za energetsku efikasnost.

Republika Srbija je usvojila nekoliko zakona i pravilnika u sladu sa direktivama EU koje regulišu energetsku efikasnost u sektoru zradarstva (Zakon o efikasnom korišćenju energije, Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada i Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada).

Uspostavljen je centralni registar energetskih pasoša za zgrade, kao deo nacionalnog Sistema za upravljanjem podacima (DMS-Data Management System),razvoj nacionalne tipologije za stambene zgrade i modeli za njihovu sanaciju, što omogućava procenu potencijala uštede energije u Srbiji.

Zato je jedno od najvažnijih pitanja kako grejemo objekte u kojima živimo i radimo?

Grejanje u objektima pretstavlja najvećeg potrošača energije. Na prvom mestu najveći su investicioni troškovi prilikom uspostavljanja sistema grejanja.

Eksploatacioni troškovi su takođe veliki i variraju u zavisnosti od:

 • veličine postrojenja
 • stepena efikasnosti sistema
 • izvora energije koji se koristi

Ako se pogledaju podaci za Republiku srbiju iz 2010.g kada je snabdevanje primarnom energijom u pitanju najveća je potrošnja uglja 50%, zatim nafta 25%, prirodni gas 12%, hidro energija 7%, grejanje na drva 5%, a biodizel i geotermalna energija imaju udeo u potrošnji  < od 1%.

Izuzetno važan podatak je i potrošnja energije za grejanje u zgradama/objektima.

Grejajne stanova pomoću individualnog sistema (elektro energija, gas, drvo, ugalj) ima udeo u potrošnji od  45%

Grejanje objekata  preko kotlarnice ima udeo u potrošnji od  28%

Mreža daljinskog sistema grejanja ima udeo u potrošnji od  27%

Najveću pokrivenost daljinskim sitemom grejanja u Srbiji ima Novi Sad, oko 60% gradske teritorije je pokriveno daljinskim sistemom grejanja.

Kada je statistika za grad Beograd u pitanju njegova pokrivenost daljinskim sistemom grejanja je oko 50%.

Zato je izuzetno važno posvetiti pažnju toplotnim gubicima prilikom projektovanja grejanja. Naročito je važno prilikom energetske sanacije razmotriti sve mogućnosti za efikasnije iskorišćenje postojećeg sistema i mogućnost njegovog unapređenja.

Svakako pored grejanja, na poboljšanje energetskih parametara objekata  u velikoj meri je neophodno uticati i optimizacijom arhitektonskih parametara.

Termički omotač zgrade i njegova optimizacija u velikoj meri utiču na poboljšanje energetskog razreda postojećeg objekta. Dobar deo objekata koji su građeni pre 1980.g praktično nema termički omotač i prilikom rekonstrukcije i energetske sanacije značajno bi se korigovale performanse objekata i povećao energetski razred.

Zamena postojećih dotrajalih prozora i vrata još jedan je od parametara koji značajno utiče na poboljšanje performansi objekta kada je energetska efikasnost u pitanju.

Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada propisano je da se prilikom rekonstrukcije i energetske sanacije poboljšaju performanse objekta minimum za jedan energetski razred.

Ovo su samo neki od najvažnijih parametara koji utiču na poboljšanje performansi energetske efikasnosti objekata, a navela  bih samo još neke parametre koji takođe značajno mogu uticati na poboljšanje (klimatizacija, ventilacija, potrošnja električne energije, mogućnos korišćenja obnovljivih izvora energije…).

Na kraju svakako bih napomenula da u odabiru najboljeg načina za energetsku obnovu objekta treba uzeti u obzir procenu investicije, ekonomski povoljne mere za poboljšanje svojstva zgrada i period povraćaja uloženih sretstava u energetsku sanaciju objekta.

Preuzmite naš besplatni infografik kako smanjiti potrošnju energenata do 40% energetskom sanacijom, a bez prevelikih finansiskih ulaganja >>>

Budimo odgovorni i energetski efikasniji, višestruke su koristi za naš životni i radni prostor.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Prirodni materijali u enterijeru

Temu vezanu za transformaciju životnog i radnog prostora smo več započeli u jednom od naših...

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (1/3)

Jedan od naših prvih blog postova bio je posvećen temi zeleni krovovi. Nastavljamo da se...

Inteligentna fasada – pametna ornamentika

Bolnica Manual Gea Gozzales, Meksiko Siti Nakon što je Meksiko Siti 90’-ih godina dvadesetog veka...

5 Comments

 1. Avatar
  Majstor Toma Reply

  Zato što većina nas živi u svetu ograničenih budžeta, pa samim tim mora da se razmišlja o optimizaciji, odnosno racionalizaciji življenja, potrošnje pa samim tim i stanovanja. Ovo je odličan članak na tu temu.

  1. Nataša Komljenović
 2. Za energetski efikasnije Užice(AUDIO) | Radio Luna Reply

  […] –         Svaki dinar koji uložimo u energetsku efikasnost se vrlo brzo vraća i predstavlјa jednu od najbolјih investicija, rekao je ministar Antić marta prošle godine, prilikom potpisivanja sporazuma za projekat. Antić je tada naveo da je iskustvo pokazalo da se u odnosu na raniju potrošnju do 40 odsto energije može uštedeti u objektima u kojima su primenjene mere energetske efikasnosti. […]

  1. Nataša Komljenović
   Nataša Komljenović Author Reply

   Veoma je važno da država prepoznaje i podržava mere energetske efikasnosti. Hvala na komentaru.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*