Skip to main content

Parterno uređenje vikend objekta

09 Oct 2023

Parterno uređenje vikend objekta

Vikend kuće predstavljaju pravu oazu mira i tišine, beg od užurbanog gradskog jezgra, punog buke i zagađenog vazduha. Kod nas u Srbiji najčešće se grade u neposrednoj blizini grada ili planine. Biramo mesto do kojeg se iz grada brzo stiže, ušuškano u zelenilu, a udaljeno od betonskih spavaonica. Mesto na kome se provode vikendi ili godišnji odmori, mesto na koje se dođe na dva, tri dana, a uvek se željno vraćamo sledeće nedelje.

Prilikom projektovanja vikend kuće i njenog spoljašnjeg prostora potrebno je stvoriti oazu u kojoj će se korisnici osećati prijatno, odmorno i relaksirano.

U okviru već isprojektovane vikend kuće u Ledincima, za klijenta je bilo potrebno na parceli dizajnirati i isprojektovati parterno uređenje. Parcela se svojom dužinom prostire u pravcu istok-zapad. Shodno položaju objekta na parceli koristile su se biljke koje vole jutarnje sunce, ali i poslepodnevni hlad. Površina koja je namenjena za ozelenjavanje je nešto manja od 900 m2. Parcela je nepravilnog oblika. Sa istočne strane je šira i izduženija, u odnosu na zadnji deo, odnosno zapadna strana koja je približno pravougaonom obliku. Pored vikend kuće, na parceli je predviđena izgradnja pomoćnog objekta u funkciji letnje kuhinje i parking prostor sa dva parking mesta.

Prilikom projektovanja parternog uređenja, potrudili smo se da rešenje predstavlja sklad između prirode i arhitekture, funkcionalnosti i povezanosti, a takođe i pristupačnosti svim delovima dvorišta i objektima. Uređenje partera je osmišljeno u minimalističkom stilu, bez velikog prenatrpavanja bojama, teksturama biljnog materijala. Mesto gde je predviđena sadnja rastinja je izmalčirano, radi lakšeg održavanja, sprečavanja rasta korova, a malč omogućava zadržavanje vlage što je najviše potrebno za vreme letnjeg perioda kada vlasnici u nekom momentu nisu tu. Pažljivim odabirom sadnog  materijala, potrudili smo se da objekat bude u prvom planu, a istovremeno prolazniku sa ulične strane da samo nagovestimo mali deo onog u čemu vlasnici imaju mogućnosti da uživaju. Kako bi se sakrila od neželjenih pogleda, parcela je ograđena kamenom ogradom, a ulaz je naglašen belom, drvenom kapijom.

Parterno uređenje vikend objekta – ulazni deo

Na samom ulazu u parcelu, sa jedne i druge strane staze se nalaze raskošne hortenzije (Hydrangea sp.), koje počinju da cvetaju u maju i njihov cvet traje do početka avgusta. Preko zime, iako im se cvet osuši i poprimi kafenu boju, prekriven snegom čini dinamiku u bašti kada vegetacija miruje. Sa unutrašnje strane ograde se nalazi drveće japanske trešnje (Prunus serrulata) koja u proleće cveta i sa svojim roze cvetovima naglašava da slede topliji dani. Ulični zid odnosno istočna strana zida je sa piramidalnim tujama (Thuja occidentalis), a staza koja vodi do ulaza u objekat je oivičena sa kuglastim tujama (Thuja occidentalis) čija tamno, zelena boja četina dolazi do izražaja na belom sitnom kamenju. Dalje, sa desne strane, staza vodi do parkinga koji je natkriven drvenom pergolom radi zaštite automobila od vremenskih uslova. Za biljku kleku (Juniperus horizontalis) je opšte poznato da je biljka koja je otporna na zagađenja i da ima veliku moć u prečišćavanju vazduha, stoga je i našla malo mesto pored parking prostora.

Drvena pergola – za parking prostor

 

Sa uutrašnje strane ograde – japanske trešnje

Središnji deo parcele je namenjen za drveće crvenolisnog javora (Acer palmatum) koji razbija zelenu boju trave. Pored zida sa severne strane se smenjuju različite forme i boje četinarskog, listopadnog i zimzelenog bilja niskog rasta (Picea abies, Acer palmatum, Euonymus fortune,  Prunus laurocerasus).

Zadnji deo dvorišta, odnosno zapadna strana parcele je približna pravougaonom obliku. U tom delu dvoršta je pomoćni objekat-letnja kuhinja. S obzirom da je cilj korisnika da provode što više vremena napolju taj deo je isprojektovan kao jedna kuća pod vedrim nebom. Kuhinja se nalazi u pomoćnom objektu koji ima nadstrešnicu. Ispod nadstrešnice se smestila trpezarija, sto i stolice za ručavanje napolju.

 

Sedenje napolju – priilegija boravka na otvorenom

Ispod prostora za jelo pogled se pruža na prostor za odmor. Udobno mesto za sedenje je ispleteno od pruća, a prilikom kiše sedaljke se lako mogu skinuti i skloniti. Poznato je da su letnje noći na planinama prijatne i sveže, stoga se večernji boravak napolju može produžiti tako što će se ogrejati pored vatre. Da bi se uspostavila ravnoteža i povezanost prednjeg i zadnjeg dela dvorišta, pored severnog zida, odnosno ograde su posađene takođe hortenzije, koje se nalaze u hladu fotinije (Photinia x fraseri) i javora. Prisustvo vetra će se najviše videti na tankim, ali dugim listovima ukrasne pampas trave (Cortaderia selloana). Dnevna soba na otvorenom je oivičena sa dve strane jednogodišnjim cvećem, u ovom primeru to je tagetes i sa kuglastim tujama. Pored zapadnog zida je mesto namenjeno za piramidalne tuje i lavandu (Lavandula angustifolia).

Radi čuvanja energije, ali isto tako i sa estetskog aspekta, na zapadnoj fasadi glavnog objekta urađen je zeleni zid, gde razni paprati i sedumi rastu u saksijama koje su poređane u neobične stepenice na zid objekta. Paprati i sedumi su svoje mesto našli i na zelenom krovu, odnosno nadstrešnici koja je na glavnom ulazu u objekat.

Prostor između objekta i južnog zida (granice) je jako uzan, zaklonjen od sunca, pa su izabrane biljke koje mogu da rastu većim delom dana u hladovini, kao hosta (Hosta) i lovor višnja.

Prilikom dizajniranja i projektovanja ozelenjavanja partera vikendice potrebno je uzeti u obzir da vlasnici nisu tu svaki dan, da oni kad dođu, dolaze da se odmore, a ne da rade. Tako da zelenilo u dvorištu odnosno bašta ne treba da im predstavlja teret, već mesto gde će uživati, odmoriti se uz minimalani a efikasan rad u njoj.

U koliko želite da pristupite uređenju svoga dvorišta koje će biti u skladu sa postojećim objektom, a takođe ako je neophodna adaptacija ili rekonstrukcija postojećeg objekta, za neophodne projekte, a i procedure dobijanja građevinske dozvole možete nam se obratiti upitom na meil >>> info@arhingreen.rs <<<

Potrebno je da navedete osnovne informacije o lokaciji, objektu, vašim ptrebama i pokušaćemo da pronađemo najracionalnije rešenje za uređenje vašeg dvorišta. Takođe i najoptimalnije rešenje za unapređenje kako energeske efikasnosti tako i funkcionalnosti vašeg objekta. 

 

Autor teksta:  ArhInGreen blog tim

Tekst, koncept i razrada parternog rešenja: Jelena Dudaš mast. inž. hortikulture 

Projektant objekta, parternog uređenja i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh. 

 

 

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Energetska sanacija stambenih zgrada – Esko koncept

Sveobuhvatna energetska obnova postojećeg građevinskog stambenog fonda zahteva sistemski i planski program kako prilikom realizacije...

Zeleni krovovi – vizija budućnosti

Pitanje zelenih krovova u urbanim sredinama poslednjih godina dobija sve više na značaju. Osnovno pitanje...

Prostor koji teče…

Tokom pripreme tema za online kurs „Kreiraj svoj biofilni ambijent“ posebnu pažnju privukao mi je...

One Comment

  1. Nenad Reply

    Najviše volim prirodno, travu ili pesak, ali za našu vikendicu smo popločali betonskom galanterijom iz Bau Inženjeringa. Razlog – nismo često tamo i teško je održavati travu, korov i ostalo zlenilo kada nabuja u proleće. Da smo svaki dan tamo svakako ne bi poplčavali.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*