Skip to main content

Dekoracija u enterijeru i ekološka vrednost

19 Jul 2018

Dekoracija u enterijeru i ekološka vrednost

Održivost kao koncept koji je sve više prisutan u dizajnerskim procesima je tema kojom smo se bavili u nekoliko tekstova u nazad. Kako su detalji u enterijeru još jedan značajan segment na koji  ima svoj uticaj i koncept održivosti, red je da se pozabavimo pitanjem dekoracije u kontekstu održivosti.

Da li naš prostor (životni ili radni) u kome provodimo najveći deo dana može dobiti dodatnu vrednost upotrebom prorodnih i/ili recikliranih materijala u dekoraciji enterijera?

Sigurno je da može jer ponovo su prirodni materijali na ceni kada su u pitanju upotrebni predmeti i dekoracija u enterijeru (tepisi,zavese,jastuci,prekrivači,posteljina, …)

Reciklirani upotrebni predmeti i dekoracija sve više su zastupljeni i trend DIY (Do it yourself) je sve više popularan, pregršt je ideja i primera do kojih možete naići na internetu za realizaciju ovakvih rešenja.

Upotrebni predmeti i dekoracija sa razvojem dizajna, (pojavom industriske revolucije i podelom na znatsku i industrisku izradu) doživljavali su razne transformacije i uticaje, a kasnije promene pod uticajem raznih modnih trendova.

Ovaj segment enterijera je najćešće bio podložan promenama i uticajima a zadnjih nekoliko decenija promene i trendovi paralelno prate promene i trendove u modnoj industriji, sezonske promene  (letnja/zimska kolekcija).

Doduše možemo postaviti priču i tako da promene i trendovi u dizajnu upotrebnih predmeta i dekoracije utiču na promene i trendove u modnoj industriji… Ali, da se nebih udaljila previše od teme 🙂 , fotografijama ću vam ilustrovati uticaje koji su sada izuzetno aktuelni.

Uticaj i ponovno isčitavanje minimalizma je konstantno aktuelno

Monohromatski izbor boja, svedeni detalji, čiste i ravne forme odlikuju minimalizam i svakako  su nepogrešivi izbor u dizajnu enterijera i dekoracije. Akcenat je na vrhunskoj izradi, pročišćenim formama i detaljima.

Skandinavski dizajn je postao neprevaziđeni standard za dobar dizajn

Skandinavski dizajn u velikoj meri se oslanja na postulate minimalizma, ali je specifičan po prirodnim materijalima, svetlim prostorijama okupanim svetlom, pastelnim tonovima u izboru detalja i dekoracijom biljkama.

Priroda i prirodni/floralni motivi oživljavaju prostor

Trend dekorativnih tehnika u obradi zidova je prava mogućnost da izrazite svoju kreativnost i u svoj dom unesete originalnost i toplinu. Interesantne su i razne dekorativne aplikacije, zatim tapete koje pružaju neograničenu mogućnost kombinovanja, tekstura i boja. Floralni motivi su meni posebno interesantni jer unose optimizam i oživljavaju prostor.

Uticaj tradicije i restauracija starog komadnog nameštaja

Uticaj tradicije vraća nas  trendu realizacije DIY projekata, od prekrivača, jastuka, zavesa, raznih zidnih ukrasa pa sve do tepiha i restauracije starog komadnog nameštaja koji će dati originalnost ambijentu.

Naročito je važno danas kada je svakodnevni budžet ograničen pronaći predmete koji su neiskorišćenji i dati im novi život, a popravkom dobijamo jedinstven i originalan dizajn i novu upotrebnu vrednost.

Dekoracija enterijera je moram priznati neiscrpna i zanimljiva tema i sigurno će biti još tekstova u kojima ću vam predstaviti neke od trendova.

Do narednog teksta, puno pozdrava 🙂

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Ekološki kvalitet u arhitekturi

Kako smo pomenuli u jednom od naših ranijih tekstova da budućnost arhitekture zavisi od odgovornog...

Moderna koliba – Rolling Huts

Rolling Huts su kolibe slabo tehnološki opremljene, sa veoma jednostavnim dizajnom. Nalaze se na placu...

Biomimikrija – budućnost arhitekture

“Mi treba da se ugledamo na ekologiju i botaniku, i načine na koje drveće funkcioniše,...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*