Skip to main content

Prostor koji teče…

05 Nov 2018

Prostor koji teče…

Tokom pripreme tema za online kurs „Kreiraj svoj biofilni ambijent“ posebnu pažnju privukao mi je treći od ukupno deset biofilnih obrazaca.

Biofilni obrazac #3 sugeriše povežimo unutrašnji i spoljašnji prostor.

Ovo je svakako jedan od bitnih arhitektonski postulata koji definiše kvalitetno projektno rešenje.

Promišljajući o ovoj temi prisetila sam se profesora Branislava Milenkovića i njegove knjige „Uvod u arhitektonsku analizu“ koja je slobodno mogu reći ne prevaziđeni bukvar arhitektonske struke.

U prvom poglavlju knjige profesor Milenković između ostalog kaže sledeće…

„ Čovek opaža spoljnu organizaciju prostora bez obzira na složenost masa, dok u unutrašnjoj organizaciji postaje njen deo, obuhvaćen delovima sklopa. Pripadanje unutrašnjoj organizaciji čovek ostvaruje svojim kretanjem…jedan prostor na taj način postaje više prostor. Unutrašnja organizovana sredina, koja čoveka obuhvata formira se ograđivanjem. Ovo izdvajanje iz prirodne sredine, iz nužnosti da se štiti ali i mogućnosti da ima pristupačne veze sa njom, znači istovremeno i objedinjavanje sa prirodom“

Objediniti prostor sa prirodom jedan je od najvećih izazova sa kojim su se arhitekte oduvek sretale. U sadašnjem trenutku, kada se srećemo sa izazovima savremenog življenja objediniti prostor sa prirodom podrazumeva mogo širi kontekst (zaštita životne sredine, ekologija, energetska efikasnost, zdravlje korisnika prostora).

Iz novih životnih potreba nastaju i biofilni principi, odnosno biofilni pristup u arhitekturi, enterijeru i dizajnu kao odgovor na savremene potrebe čoveka u sve represivnijem urbanom okruženju. Potreba za povezivanjem sa prirodom je sve izraženija u savremenom urbanom okruženju.

Interesantno je da su postulati koje profesor Milenković navodi univerzalni modeli koje ponovo možemo isčitati i tumačiti u savremenom kontekstu.

Tako da bi postigli dobar kvalitet prostora, profesor Milenković kaže, potrebno je da posmatramo unutrašnji prostor tako da ga usmeravamo ka spoljašnjem svetu i životnoj sredini. U tom preplitanju spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora ključna su tri momenta.

  1. Momenat pristupa prostoru
  2. Uvođenje u prostor
  3. Sam unutrašnji prostor i njegov doživljaj

Ovaj momenat jedinstva suprotnosti izdvaja izuzetna rešenja od prosečnih.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Transparentna biblioteka u planinskom selu

Podignut transparentni objekat na štulama, kako bi se stvorio zaštićen prostor za okupljanje, je zapravo...

Trendovi u arhitekturi i dizajnu

Koliko promene u društvu imaju značajan uticaj na naš svakodnevni život najslikovitije možemo videti kroz...

5 najčitanijih tekstova na blogu u 2018.g

Dragi čitaoci, sa radošću privodimo kraju ovu godinu u kojoj smo uspostavili kontinuitet u objavam...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*