Skip to main content

Savremeno životno okruženje

16 Apr 2018

Savremeno životno okruženje

Da li se zapitate, kakvo je naše savremeno životno okruženje?

Dali utiče na našu svakodnevnu rutine, navike i kvalitet života. Koliko obraćamo pažnju na svoje životno okruženje ili smo postali previše inferiorni i nezainteresovani pod izgovorom preopterećenosti svakodnevnicom.

Šta imamo kao rezultat…ambijente i urbane prostore u kojima smo sami sebe stavili u veštački kontekst…škole, poslovne zgrade, trgovački centri, bolnice, izgrađene urbane stambene celine..sa vrlo malo ili nimalo kontakta sa prirodom.

Veći deo ovakvog izgrađenog okruženja je bez adekvatnog prirodnog osvetljenja, prirodne ventilacije, prirodnih materijala. U većini slučajeva imamo nehumane prostore koji negativno utiču na naše zdravlje i produktivnost.

Ovako ekološki osiromašena staništa pospešuju kod nas kao korisnika prostora (umor,neraspoloženje, simptome bolesti, neproduktivnost…)

Kako možemo da učinimo da nešto promenimo?

Jedan od mogućih koncepata je svakako Biofilni dizajn o kome smo pričali u prethodnom tekstu i blog postu.

Fundamentalni zadatak Bifilnog dizajna je da se pozabavi nedostacima savremeneog životnog okruženja i pomaže nam da kreiramo ambijente koji će nam omogućiti neposredniji kontakt i doživljaj prirode.

Uspešna primena biofilnih principa zavisiće od usvajanja nove svesti prema prirodi (kod svakog od nas) i njegovog uticaja na naše mentalno i fizičko zdravlje, a ujedno će nam pomoći da ostvarimo kvalitetniju vezu i kontakt sa prirodom.

Kvalitetno životno okruženje

Koliko je važno za sve nas koji živimo u urbanom okruženju da se okrenemo ovim principima dovoljno je da napravimo paralelu između urbanog i ruralnog okruženja.

Ako uporedimo ruralno, prigradsko i gradsko (urbano) okruženje, videćemo da je interakcija između ljudi i prirode daleko intenzivnija u ruralnim i prigradskim sredinama.

U gradskim sredinama, prednosti kao što su (dvorište, tremovi, pogled sa prozora na zelenilo) su podcenjeni u postavkama velike gustine naseljenosti gradskih sredina.

Balkoni su najčešće skučeni ili dostupni samo korisnicima luksuznije opremljenih nekretnina, što je svakako posledica ograničenog raspolaganja zemljištem u urbanim sredinama.

Zato je izuzetno važno da ograničenja koja sputavaju sve nas koji živimo u gradskim urbanim sredinama da ove nazovimo „nedostakte“ pokušamo da prevaziđemo i iskoristimo sve mogućnosti koje nam biofilni koncept omogućava kako bi smo svoj životni i radni prostor oplemenili i učinili prijatnijim za boravak.

Kako da biofilne principe počnete da primenjujete u svom životnom okruženju saznajte iz …

naše elektronske knjige „U senci održivosti Biofilna arhitektura“

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zelene Prestonice Evrope – 10 godina posle

Nagrada za Evropsku Zelenu Prestonicu ulazi u svoju desetogodišnjicu 2018.g, kako smo i napomenuli u...

Peikko Group 50 godina lider u građevinskoj industriji

U organizaciji Inženjerske Komore Srbije – regionalna kancelarija Subotica, a u okviru permanentnog profesionalnog usavršavanja...

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

Zašto se odlučiti za koncept niskoenergetske kuće Pitanje energetske efikasnosti objekata poslednjih godina postalo je...

Leave a reply

Your email address will not be published.

*