Skip to main content

Sklad između arhitekture i prirode

18 May 2020

Sklad između arhitekture i prirode

Prilikom razvoja novih urbanih celina, u poslednjim decenijama čovek se sve više vodi idejom stvaranja što veće iskorišćenosti raspoloživog prostora za izgradnju. Zelenilo i drveće postali su nepoželjni ili zapostavljeni elementi u urbanim sredinama.

Nažalost, ovakav pristup doveo nas je do pojave ubrzanih klimatskih promena, stvaranja toplotnih ostrva u gradovima koje je direktno prouzrokovano dominacijom betona.

U prošlom tekstu skrenuli smo pažnju da je ravnoteža između prirode i arhitekture ozbiljno narušena i koliko je važno da se ponovo uspostavi harmonizacija sa prirodnim okruženjem.

Zato su sve više važna nova promišljanja i pristupi u realizaciji i rekonstrukciji savremenog urbanog okruženja. Tako i ovoga puta, predstavljamo nekoliko interesantnih arhitektonskih koncepata i ideja u kojima je uspostavljen sklad između prirode i arhitekture.

Zgrada Sportplaza Merkator

Jedno malo multikulturno naselje Jan van Galenstraat u Amsterdamu je potpuno iskorirstilo potencijal prirode i učinilo je dostupnom za svoje građane. Gradski okrug želeo je da ojača lokalnu zajednicu, a pri tome i da zaposli ljude. Zgradu Sportplaza Mercator je projektovao arhitektonski biro VenhoevenCS, i pošto je zgrada sagrađena u parku cilj je bio da je učine što više nevidljivom. Zadatak je bio da zgrada bude stopljena sa prirodom, što zelenija i na oko privlačna.

Naravno, sve su to uspeli da postignu. Projektovali su objekat površine 7100 m2 koji je zamišljen kao mali grad unutar jednog velikog grada tj. objekta. U njemu se mogu naći bazeni, sale za fitnes, sale za aerobik, sauna, sale za proslave, kafići, restorani, prostori namenjeni deci.

Sve je pristupačno i namenjeno svim ciljnim grupama. Najinteresantnije  je  da su fasada i krov objekta prekriveni zelenilom. Kad posmatrate objekat iz daljine stičete utisak da je zgrada kao jedna tvrđava koja štiti ulazak u grad. Pažljivim projektovanjem, iskorišćenje su mogućnosti na krovu i fasadi za postavljanje prozora kako bi objekat bio ispunjen prirodnim svetlom.

Garaža Kalifornija

Svima je poznato da gradske garaže predstavljaju mesto sivila, betona i da zauzimaju puno prostora. Tako je bilo i sa jednom garažom u Kaliforniji. Seasons Natural Engineering je rešio taj problem i sivu boju je zamenio zelenilom. Smatra se da je to jedan od najvećih zelenih zidova u SAD i da zauzima oko 4 000 kvadratnih stopa.

Na ovom zidu je posađeno oko 40 različitih vrsta biljaka. Ova kompanija je razvila specijalnu tkaninu za sadnju biljaka u vertikalnom položaju koji je napravljen od potpuno recikliranih sintetičkih vlakana. Na taj način je eliminisano truljenje, i podstaknut je pravilan razvoj biljaka i dotok vode.

School of Art, Design and Media

School of Art, Design and Media оd 215.000 m2 је fakultet umetnosti u Singapuru. Među osnovnim prostorijama koji svaki fakultet poseduje objekat je opremljen muzejskim osvetljenjem i automatizacijom klime za bezbedno predstavljanje osetljivih i vrednih umetničkih dela. Galerija zadovoljava današnje visoke međunarodne muzejske standarde i priređuje interesantne izložbe.

Zgrada je visine od 2 do 5 spratova, a najviše je izdvaja neverovatna konstrukcija zelenog krova koji se spušta pod uglom od 45 stepeni. Krov je formiran od dva nagiba polukružnog oblika, spojeni sa trećim manjim lukom. Krov zgrade je prekriven travom koja je otporne na gaženje. Pristup krovu je omogućen putem stepenica koje se nalaze duž ivice krova. Zgrada je dizajnirana tako da se uklopi u okruženje kampusa, staklena fasada pruža vizuelnu povezanost sa okolnim pejzažom. Kako bi krov bio  ekološki ekonomičniji,  materijal koji se nalazi ispod trave je drobljena vulkanska stena, plavac i oprani pesak koji dopušta pravilno zadržavanje vlage i održavanje temperature samog krova.

Kroz ove interesantne primere vidimo da spoj arhitekture i prirode može doprineti kvalitetu urbanog okruženja i novom približavanju  čoveka i prirode.

 

Autori teksta: Jelena Dudaš mast. inž. hortikulture  i  Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Promišljanje arhitekture/jedinstvo tri faktora

Oduvek je arhitektura fascinirala čoveka. Počinje od njene primarne funkcije (formiranje skloništa od elementarnih nepogoda),...

Kolektivno / višeporodično stanovanje

U jednom od naših prethodnih blog tekstova govorili smo o individalnom i kolektivnom stanovanju bazirajući...

Rio de Janeiro prva UNESKO svetska prestonica arhitekture

Krajem novembra 2018. godine UNESKO i Međunarodna unija arhitekata (UIA) pokreću vrlo značajnu inicijativu u...

Leave a reply

Your email address will not be published.

*