Skip to main content

Zeleni zid – potencijal urbane poljoprivrede

17 Dec 2018

Zeleni zid – potencijal urbane poljoprivrede

U prethodnim tekstovima govorili smo o značaju i prednostima urbane agrokulture. Bilo je reči o tome da urbana poljoprivreda proizvodi oko 15% svetske hrane, a kako se sveći broj stanovništva seli u gradove,  interesovanje gradskog stanovništva za ovu vrstu aktivnosti postaće sve veći.

U prošlom tekstu govorili smo da je moguće iskoristiti zelene krovove i kombinovati ih sa urbanom poljoprivredom, kako bi se smanjio uticaj emisije CO2 na ozon i smanjio efekat staklene bašte, a u ovom tekstu će biti reči o kombinovanju zelenih zidova sa urbanom poljoprivredom.

Zeleni zidovi u kontekstu urbane poljoprivrede predstavljaju vertikalne bašte koje se mogu naći u enterijeru i eksterijeru. Doprinos vertikalnih bašti je višestruk, kako estetski, tako i funkcionalno. Utiču na poboljšanje kvaliteta i vlažnosti vazduha, smanjuju uticaj buke,…kada je u pitanju unutrašnji prostor, dok štede energiju i pomažu pri regulisanju temperature objekata, štite zgradu od okolnih uticaja i obogaćuju vazduh kiseonikom… kada je u pitanju spoljašnjost objekta.

Trend zdrave ishrane je doveo vertiklane bašte i u kuhinju, a kako veliki broj kuvara preporučuje da se koristi sveža hrana, moguće je zeleni zid enterijera kuhinje obogatiti jestivim biljkama. To mogu biti omiljeni začini, voće i povrće koje se onda nalazi na dohvat ruke. Potražnja za hranom je sve veća, pa u svetu ljudi sve češće postavljaju vertikalne bašte u svojim kuhinjama.

Kada nije tehnički moguće uvesti zeleni zid u enterijeru, dovoljno je postaviti police i saksije i time sebi omogućiti malu vertikalnu ličnu baštu sa uvek svežom hranom. Terasa može biti idelalan prostor za formiranje improvizovanog zelenog zida od saksija.

I u poslovnim objektima postavljanje dekorativni zelenih zidova može biti izuzetno dekorativno i efektno, naročito u holovima i zajedničkim prostorijama za okupljanje. Tu je takođe moguće postaviti jestive biljke i time povećati količinu dostupne hrane lokanoj zajednici.  

Moguće je postaviti i vertikalnu baštu na fasadni zeleni zid i time omogućiti konstantan pristup svežoj hrani većem broju ljudi. Mogućnosti su neograničene od postavljanja zelene kompozicije preko cele površine zida, do formiranja raznih manjih segmenata tematski grupisanih i dekorisanih.

Kako bi ste se upustili u kreiranje zelenog zida i odabrali adekvatne biljke za vaš zeleni zid u enterijeru ili eksterijeru preporučujemo vam da posetite onine prodavnicu cveća i biljaka kod nas u Srbiji. … i na jednom mestu sigurno će te pronaći sve što je potrebno.

https://www.garden.rs/?tracking=5bc4e6be6cc30

Kada bi svaka zgrada imala zeleni zid, u enterijeru ili eksterijeru, pored estetske i već navedenih funkcionalnih vrednosti, imala bi i bitan faktor u lancu ishrane.

Autor teksta: Iva Sučević dipl. inž.arh.

Koautor i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zelene Prestonice Evrope – 10 godina posle

Nagrada za Evropsku Zelenu Prestonicu ulazi u svoju desetogodišnjicu 2018.g, kako smo i napomenuli u...

Bauhaus – 100 godina snažne intelektualne ideje

Početak godine donosi nam izuzetno značajan jubilej na polju umetnosti, zanatstva, dizajna i arhitekture. 100...

Zeleni zid u arhitektonskoj kompoziciji

Zeleni elementi u arhitektonskoj kompoziciji Trend zelenih elemenata u arhitektonskoj kompoziciji koji poslednjih godina postaje...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*