Skip to main content

Utopija ili koncept budućnosti, Habitat 67

10 Dec 2018

Utopija ili koncept budućnosti, Habitat 67

Ideja o razvoju i primeni koncepta stambenih urbranih celina u kojima će biti integrisani elementi prigradskog načina stanovanja u kombinaciji sa vrtovima, svežim vazduhom i neophodnom privatnošću svih korisnika prostora nastala je krajem šezdesetih godina prošlog veka od strane izraelsko-kanadskog arhitekte Moshe Safdie .

Svoju ideju arhitekta Safdie je testirao direktno u prostoru povodom izložbe Expo 67 koja se održala u Montrealu (Kanada). Koncpet je realizovan kroz projekat Habitat 67 koji je postao tematski paviljon povod Expo 67 izložbe pod sloganom „Čovek i njegov svet“. Hiljade posetilaca iz celog sveta je posetilo kompleks kao jedan od glavnih simbola izložbe, a u narednih 6 meseci preko 50 miliona ljudi je posetilo kompleks.

Ovaj arhitekotnski eksperimet se smatra uspehom i ne uspehom, jer je redefinisao urbani način života ali nije postigao svoj cilj (pristupačno/jeftinije stanovanje, razvoj prefabrikacije i modularnog koncepta i omasovljenje ovog principa) koja je bila osnovna ideja arhitekte.

Habitat 67 i urbano okruženje

Uprkos tome Habitat 67 predstavlja jedan od najikoničnijih objekata moderne arhitekture i koncept koji je dobrim delom uticao na tadašnje arhitekte i razvoj urbanih stambenih celina.

354 montažna betonska oblika

Habitat 67 sadrži 354 identičnih montažnih betonskih oblika postavljenih u različitim kombinacijama. Iz ovih kombinacija formirane su 146 stambenih jedinica/apartmana različitih veličina i konfiguracija, a svaka od njih je formirana od jedne do osam povezanih betonskih jedinica. Svaka jedinica ima najmanje jednu privatnu terasu čija kvadratura varira od 20-90 m2, a veličine stambenih jedinica se kreće od 225-1000 m2.

Čak i sada nakon 50 godina, arhitekta Safdie se i dalje drži istog koncepta i dizajna u svojim projektima posebno u temama redefinisanja stanovanja u visokoj gustini naseljenosti i poboljšanja društvene integracije kroz integraciju arhitekture koja je osnova njegovog rada.

Upravo nedavno je završen još jedan eksperiment od strane Safdie architects koji je trajao pune dve godine.  U pitanju je rekonstrukcija jednog dupleksa u kompleksu Habitat 67 na 10 spratu objekta koji je doniran javnosti kao arhitektonsko turistička atrakcija.

Renovirani apartma

Terasa renoviranog apartmana

Renovirani deo apartmana fasada

Kao jedno od najvažnijih dela moderne arhitekture, vizija utopističkog zajedničkog života u betonu inspirisala je stambenu arhitekturu širom sveta i ova rekonstrukcija će biti u funkciji naučnog resursa.

Dve godine je uloženo u renoviranje i vraćanje dupleksa u prvobitno stanje. Proces je počeo istraživanjem arhivskog materijala i popisom stanja objekta. 

Ključ koncepta obnove obuhvatio je popravku instalacija kako bi bili ispoštovani održivi standardi današnjice. Prozori su zamenjeni energetski efikasnijim elementima ali zadržanim originalnim izborom profila. Klizni balkonski profili su sada efikasniji i omogućavaju uvlačenje profila u zid. Izveden je plivajući pod kako bi se obezbedila dodatna izolacija, a parket kao završna obrada poda je takođe autentični element.

Safdie architects nastavlja i dalje da radi na rekonstrukciji Habitata 67, ovoga puta na spoljnom omotaču objekta, sve u cilju očuvanja, poboljšanja i proslave ikoničnog  arhitektonskog dizajna i ambiciozne vizije kvalitetnijeg urbanog stanovanja.

Izvor : Safdie Architects 

Autor i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Neophodnost ili formalnost izrade projekta za građevinsku dozvolu (1/3)

Nakon serije tematskih blogova posvećenih važnosti pribavljanja lokacijskih uslova u postupku pribavljanja građevinske dozvole, otvaram temu...

Gradovi u uslovima klimatskih promena

Primer međunarodnog naučnog projekta TURAS Permanentno profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)...

Kako poboljšati performanse objekta i uštedeti

Optimizacija životnog i radnog prostora O značaju energetske efikasnosti novog ili postojećeg objekta već smo...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*