Skip to main content

Zelene Prestonice Evrope-Uticaj i Značaj

18 Dec 2017

Zelene Prestonice Evrope-Uticaj i Značaj

Tačno pre dve godine, prvi set od tri vezana blog teksta posvetila sam izuzetno zanimljivoj temi, Zelene Prestonice Evrope. U pitanju je godišnja nagrada za Zelenu Prestonicu Evrope (European Green Capital Aword) čiji je cilj da ohrabri evropske gradove da poboljšaju kvalitet života i zaštitu životne sredine u urbanim sredinama…detaljnije o nagradi možete pročitati u našem prvom blog tekstu.

Ko su bili dosadašnji laureati ove nagrade možete saznati i pročitati u drugom blog tekstudok je treći blog tekst bio posvećen Prvoj Zelenoj Prestonici koja je bliska našim prostorima – Ljubljani (glavnom gradu Slovenije).

Ljubljana kao politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar Slovenije sa 280.000 stanovnika izabran je za Zelenu prestonicu Evrope (European Green Capital Aword) 2016.godine. Da ova nagrada nije samo neki vid protokolarnog dodeljivanja, idu u prilog nove informacije koje prate dalji razvoj zelenih prestonica i nakon dodele nagrada.

Naravno, i ovog puta osvrnuću se na primer Ljubljane…

Ljubljana je titulu Evropske Zelene Prestonice za 2016.godine dobila još 2014.godine, što samo po sebi govori da je ovo jedan dugoročan i sveobuhvatan proces. Prestonica Slovenije je praktično još 2014.godine ušla u pripremu za proglašenje 2016.godine tako što je imala zadatak da pokrene ambiciozan program sa mnoštvo različitih aktivnosti.

Inicijative i kampanje su aktivirane za uključivanje građana, privrednika i turista u realizaciju plana Ljubljane kao zelenog grada.

Kako bi Prestonica Slovenije pokazala da konstantno radi na ovom vrlo ambicioznom planu bila je u obavezi da pripremi izveštaj u kome su pretstavljeni razni projekti koji su pomogli gradu da ostvari svoj cilj.

Rezultat ovih projekata, po rečima gradonačelnika Ljubljane „su građani koji su angažovani i odgovorni prema svom gradu…stanovnici koji cene svoj grad, vole životnu sredinu i spremni su da se angažuju za dobrobit kvaliteta života u gradu”.

Transformacija Ljubljane u zelenu prestonicu

Pomenuti izveštaj sadrži i intervjue sa mnogim učesnicima ovog projekta, kao što su zeleni ambasadori, zaposleni u gradskom veću, javne i privatne institucije koji su izabrani zbog entuzijazma i posvećenosti održivom razvoju.

Interesantan podatak, među 24 zelena ambasadora bila i Nada Tarman (jedan od najstarijih stanovnika Ljubljane) koja je bila izuzetno optimistična u vezi budućeg razvoja grada i svedočila je o mnogim promenama koje su se dešavalje tokom decenija u Ljubljani. Nadina izjava puno govori o ovom sjajnom projektu koji nije samo neka vrsta jednogodišnje inicijative, već je način života koji su odabrali stanovnici Ljubljane!

Transformacija priobalja i šetališta

Koliko Ljubljana dugoročno radi na zelenim principima ide u prilog činjenica da je tokom protekle decenije realizovano preko 1.800 projekata u cilju poboljšanja urbanog okruženja. Znatno je povećan broj pešačkih zona, pokrenut je značajan broj kulturnih, edukativnih događaja, kao i programi namenjeni deci.

Ovo je samo jedan primer značaja ove interesatne nagrade koja sledeće 2018.godine ulazi u svoju ljubilarnu desetu godinu održavanja.

Nešto više o novinama u konceptu same nagrade pričaćemo u narednom blog tekstu >>>

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Energetska efikasnost postojećih objekata

Srbija pravi prve korake na putu energetske efikasnosti. Kako bi do promene došlo brže i...

Kreativni izazov za ArhInGreen

U jednom od prethodnih tekstova u kojima sam govorila o digitalnoj transformaciji  koja dotiče sve...

Reciklirani materijali u enterijeru

Održivost kao osnovni koncept koji je sve više zastupljen u arhitekturi i građevinarstvu ne zaobilazi...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*