Skip to main content

Moderna koliba – Rolling Huts

11 Feb 2019

Moderna koliba – Rolling Huts

Rolling Huts su kolibe slabo tehnološki opremljene, sa veoma jednostavnim dizajnom. Nalaze se na placu od 40 ari u dolini reke. Vlasnik ovog kampa je prvenstveno imao za cilj da izgradi nekoliko koliba za sebe i svoje prijatelje, a i da pritom vrati okolinu u prvobitno stanje. Vremenom, zbog velike zainteresovanosti ljudi koji uživaju u tišini, kolibe su postale dostupne za iznajmljivanje.

Zakonske odredbe u ovom delu grada (Vašington, Sjedinjenje Američke Države) ne dozvoljavaju izgradnju stalnih objekata, pa je rešenje arhitekte Olson Kundig bilo da stavi kolibe na točkove. Time se one mogu pomeriti (mobilne su), a i podižu objekte iznad livade pa omogućavaju travi da raste.

Konstrukcija svake kolibe je jednostavna, čelične kutije koje se nalaze na čeličnim i drvenim platformama. Na severnim fasadama se nalaze klizna staklena vrata koja spajaju unutrašnji prostor sa natkrivenom palubom. Sam enterijer ima samo 19m2, a sa palubom 24m2.

Unutrašnji zidovi su od skromnih i jeftinih materijala, plute i šperploče, dok su spoljni zidovi od izdržljivih materijala, čelika i punog drveta. Ruralni karakter korišćenih materijala odgovara ideji ovog prostora, a to je da objekti ne bi smeli da budu na prvom mestu u odnosu na prirodu. Priroda je mesto gde bi čovek trebao većinu svog vremena da provodi, te je 19m2 i više nego dovoljno prostora za spavanje.

Trenutno postoji samo šest koliba koje su grupisane na jednom mestu i svaka je postavljena tako da ne smeta jedna drugoj i da ima pogled na planine. Parking, i prostor sa tuševima se nalazi u blizini, kod centralnog objekta.

Način na koje su kolibe postavljene pokazuju da zauzimaju drugo mesto u odnosu na prirodu.

Izvor: ArchDaily

Autor teksta: Iva Sučević dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Tradicija kao inspiracija

Nakon višemesečnih priprema i administrativnih izazova, projekat porodične kuće za investitora iz Brestovca (Istočna Srbija)...

Urbana agrokultura – neiskorišćeni potencijal

Poljoprivreda važi za jednu od najstarijih ljudskih delatnosti. Čovekova stalna potreba i potraga za hranom,...

Nezakonito izgrađeni objekti

Nakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata novembra 2015.godine postupak je postavljen kao javni...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*