Skip to main content

Roze i plava kuća kao metafora

11 Mar 2019

Roze i plava kuća kao metafora

Istraživajući teme tradicionalne muškosti, ženstvenosti i dodeljenih rodnih uloga, konceptualni deo izložbe o urbanoj revitializaciji čini Njegova i Njena kuća, u Kineskom gradu, u Šenženu. Obnovljene su dve zgrade, koje razdvajaju grad i selo.

Arhitekte su sprovodile pažljivo istraživanje kako bi razumele društvene i rodne norme u ovoj oblasti Kine kako bi izgradile arhitektonsku metaforu. Njegova i Njena kuća stoje u velikom kontrastu u odnosu na prigušene tonove okolnog sela. One predstavljaju kako duh inovacije, tako i arhitektonski ekspresionizam i napredak u urbanizaciji.

Njegova kuća je obojena u plavo, kao simbol preživljavanja, konkurencije i muškosti, a unutrašnjost je obojena u zeleno-plave tonove. Kuća ima tri prostorije i javni toalet u kojem se nalaze umetničke instalacije.

Instalacije predstavljaju istoriju slanih polja, prikazuju slaninu i vino i signaliziraju potrebu za preživljavanjem. Tako sa plafona prve instalacije visi slanina koja se suši.

U glavnom unutrašnjem prostoru je ceo zid ukrašen praznim pivskim bocama koje asociraju na temu „vino, bazen, meso, šuma“. U trećoj prostoriji, a i poslednjoj, pod je pokriven solju i tako predstavlja istoriju soli.

Njena kuća je postavljena kao kontrast Njegovoj, kao osetljiva i delikantna. Svetlo ružičaste je boje, koja signalizira stereotipnu ženstvenost. Zavese obmotavaju jednu fasadu kao veo stvarajući novu fasadu ispred originalnog balkona, stvarajući žensko rešenje za novu fasadu.

Originalni karakter Njene kuće je ostao netaknut. Veliki prozori koji se nalaze na kući povezuju posetioce sa spoljašnim dvorištem i okolinom. Vrt je prekriven kamenčićima takođe roze boje.

Omogućen je pristup krovu, uz pomoć ugradnih merdevina. Kako plavo nebo daje kontrast svetlo ružičastim zidovima, nastaje nova, pastelna kompozicija čvrstih tela i šupljina.

Njegova i njena kuća, kroz boju, formu, svetlost i materijal prikazuju snažne društvene metafore u arhitektonskom i umetničkom konceptu urbane revitalizacije.

Izvor: portal Dwell

Autori teksta: Iva Sučević dipl.inž.arh. i Miloš Janković dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Ekonomski i etički kvalitet u arhitekturi

Sve češće u poslednje vreme čujemo konstataciju da arhitektura i građevinarstvo vrše intenzivan uticaj na...

Reciklaža građevinskog otpada 1/3

Kada pomenemo reciklažu, jedna od prvih asocijacija koja nam padne na pamet je svakako reciklaža...

Vodeni elementi u prostoru 2/2

Temu vezanu za vodu kao arhitektonsko-dekorativni element započeli smo u prethodnom blog tekstu. Postavljanje vodenih...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*