Skip to main content

Transparentna biblioteka u planinskom selu

18 Mar 2019

Transparentna biblioteka u planinskom selu

Podignut transparentni objekat na štulama, kako bi se stvorio zaštićen prostor za okupljanje, je zapravo javna biblioteka u Kineskom drevnom planinskom selu Zhejiang. Samo mesto je okruženo planinskim šumama, a biblioteka se nalazi u blizini glavnog seoskog trga, pored stare očuvane Kineske kuće.

Biblioteka predstavlja oazu mira i učenja za sve stanovnike sela, a projekat je imao za cilj i da podstakne duh zajednice i omogući prijatno mesto za okupljanje građana.

Biblioteka je sagrađena od čelika, drveta i panela koji omogućavaju prolazak svetlosti. Dizajnirao ju je Kineski studio Shulin Architectural Design. Korišćeni su panele koji se proizvode u ovom selu, te njiihova zamena ne predstavlja problem.

Paneli, kako nisu potpuno transparentni stvaraju iskustvo i atmosferu nalik sna. Paneli takođe, ublažavaju sunčevu svetlost koja ulazi u unutrašnjost, što rezultira opuštajućim okruženjem za čitanje.

Seoski domovi u jugoistočnom delu Azije su inače izgrađeni tako da ostanu suvi tokom poplava, te je princip da glavni unutrašnji prostor na višem nivou, primenjem i kod izgradnje biblioteke. Time se obezbedio, formirao zaštićeni javni prostor.

Na južnoj strani nalazi se pešačka staza, a na severu kameni zid od 9,8m sa igralištem za decu iznad nje. Kako je biblioteka postavljena na kolone, ona je na istom nivou kao i igralište, pa je posetiocima omogućeno da pored čitanja vide decu koja se igraju.

Od spoljašnjeg stepeništa koje počinje u prizemlju, stanovnici mogu da pristupe unutrašnjosti biblioteke. Tu se nalaze prostori za čitanje, police za knjige i hodnik širok 3,3m okružen knjigama.

Glavni arhitekta, Liu Dongying je izjavio…

„Uređenje dvorišta izgleda kao da čeka određeno vreme – da sunce zađe u prelepu senku, da kiša kaplje po panelima, ili da se udahne povetarac. Suština ruralne arhitekture, koliko ja razumem, je stanje u kojem ljudi i prostor, ljudi i priroda, ljudi i vreme, koegzistiraju skladno.“

Izvor: portal Dwell

Autori teksta: Miloš Janković dipl.inž.arh. i Iva Sučević dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Pasivna kuća – značaj i ekološki otisak

Ekološki pristup u arhitekturi i energetska održivost objekata postaju sve značajniji faktor koji utiče na...

Kreativni izazov za ArhInGreen

U jednom od prethodnih tekstova u kojima sam govorila o digitalnoj transformaciji  koja dotiče sve...

Interesantno i inovativno – Pametna Folija

Ograničenja u prostoru Često, kada se u svom životnom ili radnom prostoru sretnete sa nekim...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*