Skip to main content

Organski podovi inspirisani prirodom

07 Aug 2018

Organski podovi inspirisani prirodom

Sagledavanje i primena koncepta zdravog stanovanja je jedan od najvećih izazova arhitekte današnjice. Koncept zdravog stanovanja je neophodan čoveku 21. veka i mora odgovriti na savremene potrebe i ubrzani način života.

Temu smo već započeli u jednom od naših prethodnih tekstova.

Mnogo je aspekata koje trebamo uzeti u obzir kako bi projektovali/ dizajnirali optimalan i zdrav životni i radni prostor (dovoljno vazduha, svetla, toplotne udobnosti, kontrola vlage, kontrola buke, adekvatan izbor ugrađenih materijala…) lista je dugačka. Upravo današnjim tekstom donosimo konkretne predloge kada je izbor adekvatnih materijala (koji zadovoljavaju visoke standarde) za ugradnju u pitanju.

Zadovoljstvo mi je da vam pretstavim sjajan inovativan materijal koji se pojavio na našem tržištu, u pitanju su organski / ekološki podovi inspirisani prirodom. Organski podovi – PURLINE su prva organska podna obloga koja se sastoji od prirodnih punila i obnovljivih sirovina, bez PVC-a, plastifikatora i rastvarača.

Šta izdvaja PURLINE pod od ostalih podnih rešenja?

Proizvod je održiv, trajno elastičan u kombinaciji sa ekstremnom otpornošću i odličnim akustičnim karakteristikama. PURLINE je izuzetno otporan na habanje, odlična UV postojanost, antibakteriski, vodootporan, potpuno bez mirisa. Veoma se lako održava, ugodan je pri hodu, ima dobru protivkliznost.

Odlične su i protivpožarne karakteristike, jer usled požara nema dima niti ispuštanja toksičnih gasova.Omogućeno je postavljanja u kombinaciji sa podnim grejanje, a izuzetan memoriski efekat koji ga karakteriše omogućava da prilikom mehaničkih pritisaka se vrlo brzo vraća u prvobitno stanje.

Organski podovi se proizvode u Nemačkoj, visokog su kvaliteta, izuzetne trajnosti, održivosti i sigurnosti. Kompanija Windmoller sa brendom WINEO zastupa inovativne i kvalitetne podne obloge u više od 70 zemalja sveta. 

WINEO je fokusiran na inpresivan dizajn i funkciju koja je optimizovana za svaki zahtev koji ima korisnik prostora. Od dobavljača do upakovanog proizvoda WINEO podovi ispunjavaju najstrožije zahteve i prolaze kroz intenzivan proces osiguranja kvaliteta.

 

 

 

 

 

Visoka oznaka kvaliteta „Blue Angel“ karakteriše ekološka prihvatljivost po zdravlje korisnika, ispunjava najstrožije zahteve za emisijom štetnih gasova. Ozanka M1 je još jedan sertifikat koji potvrđuje bezbednost kvaliteta za finsko tržište, koji se odnosi na bezbednost od isparenje organskih jedinjenja. Oznaka A+ karakteriše ekološke i zdravstveno bezbedne karakteristike prihvatljive za francusko tržište.

A svake godine Nemačka agencija za zaštitu životne sredine proverava ispravnost proizvoda.

 

 

 

 

 

Tu je i visoka austriska ekološka oznaka kvaliteta koju mogu imati samo proizvodi zdravstveno bezbedni. Greengard oznaka karakteriše ispunjenost najstrožih uslova kada su upitanju emisija štetnih organskih jedinjenja u vazduhu. Pored ovih sertifikata proizvodi nose i oznaku bezbedan proizvod po zdravlje korisnika od renomiranih ustanova (Instituta za primenjenu nauku i Instituta za tekstilne i podne proizvode).

Vidimo iz prethodno navedenog da su u pitanju visokokvalitetni prizvodi.

Šta je PURLINE – organski pod?

PURLINE je kvalitetno podno rešenje, koje se sastoji od  kompozitnog materijala (*Ecuran) visokih performansi koji se proizvodi prvenstveno od biljnih ulja (ulje kanole i ricinusovo ulje) i prirodno nastale mineralne komponente kao što je kreda.

*Ecuran je inovativan materijal visokih performansi sa sofisticiranim rešenjem za podove.Upitanju je biopoliuretan koji je proizveden prema posebnoj tehnologiji od biljnih ulja ricinusa i kanole i mineralne komponente krede.

PURLINE je jedno od najekološkijih elastičnih rešenja za podove na tržištu današnjice, proizvod je bez hlora, plastifikatora i rastvarača i potpuno je bezbedan po zdravlje korisnika prostora.

Pogledajte ovaj kratki video na sledećem linku >>>

A sada vam pretstavljam osnovne kolekcije brenda WINEO

PURLINE organski pod – kolekcija oznake WINEO 1000

Veoma pogodan ako želite da renovirate i osvežite vaš dom. Pre svega proizvod je visokog kvaliteta, ekološki, dugotrajan, višenamenski bez kompromisa u dizajnu omogućiće vam da izrazite svoj lični stil. Bilo da vam se dopada dezen hrast ili borovina, beton ili mermer… pronaćiće te rešenje u izboru 20 stilskih i 8 klasičnog dizajna

Proizvod je dostupan na lepljenje (pakovan u rolnama) i na klik (pakovan u tablama). Posebno je važna karakteristika da proizvod blokira klizanje i time daje maksimalnu fleksibilnost za svaki dom.

Pogledajte kratak video u kome je na intresantan način prikazana protivkliznost >>>

Postavka organskog poda je veoma jednostavna, bilo da primenjujete model na klik ili model na lepljenje, poželjno je da je površina ravna i na nju se postavlja filc koji ima dobre akustične sposobnosti.

Ako je u pitanju postavka sistema na klik praktično moguće je podnu površinu koristiti odmah nakon postavke, a ako je u pitanju sistem na lepljenje podnu površinu je moguće koristiti nakon dva sata pošto je urađena postavka poda. Proizvod nema nikakvih zahteva za premazima i spreman je za upotrebu.

 

PURLINE organski pod – kolekcija oznake WINEO 1500

Zbog svojih izuzetnih karakteristika preporučije se u primeni kod javnih objekata, naročito objekata koji imaju visoke zahteve (škole, vrtići, bolnice, industrije proizvodnje hrane…) Veliki izbor formata i dezena, WINEO 1500 dostupan je u dezenu drveta i kamena, dostupan u pločama ili kao rolna.

Naročito bih istakla sledeće proizvode… WINEO 1500 Safety sa jačim performansama protivkliznosti, zatim WINEO 1500 Acustic sa redukcijom buke 17dB koji je pogodan za primenu u pozorištima i zdravstvenim ustanovama. Izuzetno je interesantna WINEO Fusion kolekcija koja ima 16 nijansi sive boje – pruža arhitektama, dizajnerima enterijera i korisnicima prostora  neograničene mogućnosti kombinovanja.

U poređenju sa ostalim proizvodima u svojoj kategoriji WINEO1500 ima značajnu visoku svetlosnu postojanost (neće doći do promene boje i teksture usled izloženosti sunčevim zracima). Proizvod je potpuno bez mirisa, lak je za održavanje i ostvaruje 30% uštede u troškovima čišćenja i održavanja.

U kratkom videu možete videti primenu proizvoda u enterijeru …

PURLINE organski pod – Dizajn potkategorija iz kolekcije oznake WINEO 1500

WINEO dizajnerska podna obloga ili vinil pod je sofisticirana visoko kvalitetna podna obloga napravljena za što praktičniji i udobniji životni stil. Izuzetno modernog dizajna, mogućnost široke lepeze aplikacija. Pogodan je za privatne prostorije kao i za ustanove javnog karaktera. Zahvaljujući jednostavnoj strukturi kolekcije svako može naći odgovarajući proizvod za sebe. Što je veći izbor proizvoda to je veća mogućnost palete izbora.

Proizvod je bez štetnih plastifikatora, izuzetno izdržljiv, bez klizanja i obezbeđuje nizak nivo buke. Idealno je rešenje kod renoviranja prostorija, sistem na klik ili na lepljenje omogućava da samo u par sati izvršite instalaciju poda koji je nakon 2 sata spreman za korišćenje. Zahvaljujući maloj konstrukcijskoj visini mogu se zalepiti ili postaviti kao plutajuća instalacija, bez lepka jednostavna je primena pogodna i za DIY entuzijaste.

Dostupne su različite teksture od drveta i kamena, od egzotičnog do sofisticiranog ili modernog dizajna. Inovativni dizajn pruža autentičnost svakom ambijentu. Naročito je interesantna mogućnost primene i kombinovanja prilikom dizajniranja kupatila jer je materijal moguće primeniti i na obradi zidovima.

U koliko želite da vaš životni ili radni prostor objedini  funkcionalnost, inovativni dizajn, sigurnost i elemente zdravog stanovanja sigurno se pravi izbor nalazi u WINEO kolekciji podova. 

U koliko želite da saznate detaljnije informacije i dobijete na poklon katalog u PDF formatu možete nam se obratiti na našu meil adresu info@arhingreen.rs sa naznakom “želim WINEO katalog” 

Za pomoć u odabiru i primeni adekvatnog WINEO proizvoda takođe nam se možete obratiti upitom na meil adresu >>> info@arhingreen.rs.

Ujedno pozivamo i kolege koji žele da zajedno radimo na primeni organskih podova da nam se jave sa konkretnim predlogom za saradnju upitom na meil >>> info@arhingree.rs

Hvala WINEO timu na pomoći u realizaciji teksta i na dostupnim podacima.

 

 

 

 

 

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Plavo zeleni san

Klimatske promene, ekstremne vremenske prilike postaju sve učestalije u gradovima širom sveta. Ovakvi uslovi postaju...

Reciklirani materijali u enterijeru

Održivost kao osnovni koncept koji je sve više zastupljen u arhitekturi i građevinarstvu ne zaobilazi...

Energetska sigurnost, zaštita životne sredine i privredni razvoj

Nakon perioda letnje pauze, profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)   za 2015....

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*