Skip to main content

Uključimo se u proces ozakonjenja objekata

02 Dec 2015

Uključimo se u proces ozakonjenja objekata

Situacija sa nelegalnom gradnjom kao fenomeno u Srbiji prisutna je oko dve decenije. Tokom ovog perioda bilo je pet pokušaja da se nelegalna gradnja uvede u legalne tokove, a proces je uglavnom išao sporo i neefikasno.

Rezultat je oko milion i po nelegalnih objekata (od ovog broja oko 45.000 nelegalnih objekata je u Novom Sadu).

Ovoga puta država pitanje legalizacije stavlja u poseban zakonski okvir pod nazivom Zakon o ozakonjenju objekata, u kome jasno navodi da ozakonjenje „pretstavlja javni interes za Republiku Srbiju“.

Zakonom o ozakonjenju objekata je predviđeno da svi koji su do sad podneli zahtev za legalitaciju sa pratećom dokumentacijom, uz plaćanje fiksnih troškova mogu da ozakone objekat. Oni koji nisu do sad podnosili zahtev/dokumentaciju imaće takođe priliku da ozakone objekat.

Potrebna dokumentacija za ozakonjenje objekta je sledeća:

 1. Dokaz o vlasništvu
 2. Izveštaj o zatečenom stanju
 3. Elaborat geodetskih radova
 4. Taksa u fiksnom iznosu u zavisnosti od namene i kvadrature objekat

Kao projektantska firma koja je i ranije bila uključena u izradu Izveštaja neophodnih za legalizaciju objekata pojasniću Vam šta sadrži Izveštaj o zatečenom stanju i Elaborat geodetskih radova.

 1. Izlazak na teren i snimak izvedenog stanja
 2. Tehnički opis objekta, instalacija i korišćenim građevinskim materijalima
 3. Opis stepena završenosti objekta
 4. Grafički prikaz osnova svih spratova i krova
 5. Fotografije karakterističnih fasada
 6. Elaborat geodetskih radova
 7. Osnovni podaci o objektu (Ime vlasnika, adresa objekta, br.katastarske parcele, ime i licenca odgovornog projektanta).

IMG_3747

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI….

 • Zahtev za legalizaciju mogu podneti i objekti koji nisu kopletno završeni, koji imaju minimalnu infrastrukturu, temelj,zidovi i krov, odnosno kada su izvedeni samo konstruktivno građevinski radovi.
 • Kada je spratnost objekata u pitanju, maksimalna spratnost iznad dozvoljene koja se može legalizovati je dva sprata.
 • Predmet ozakonjenja u područjima gde nepostoje planska dokumentacija moguće je legalizovati maksimalno četiri sprata, odnosno tri plus potkrovlje.
 • Predmet ozakonjenja je i objekat započet sa važećom građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom na kome je prilikom izvođenja radova odstupljeno od izdate građevinske dozvole i potvrđenog glavnog projekta.
 • Predmet ozakonjenja može bit nadziđivanje, pretvaranje zajedničkih prostorija u stan ili poslovni prostor, ili pripajanje zajedničkih prostorija susednom stanu (sa napomenom da je potrebna većinska saglasnost vlasnika u kolektivnom stanovanju).

 

Ako su vam neophodna dodatna pojašnjenja slobodno nas kontaktirajte telefonom 063/580-469, ili uputite pitanje na sledeću meil adresu: info@arhingreen.rs

Takođe upit za ponudu izrade neophodne dokumentacije za ozakonjenje i proveru statusa vašeg objekta u katastru možete poslati na meil: info@arhingreen.rs

 

 

 

 

 

Preuzmite besplatnu PDF ček listu tako što će te poslati poruku na naš meil:

info@arhingreen.rs  sa nazankom “besplatan vodič za legalizaciju” 

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Kuća od 10 stepeni

U Šangaju, lokalni arhitekti koriste rotirajuće kutije i razigrane boje kako bi stvorili divan moderan...

Freelance radno okruženje

Kako digitalna transformacija utiče na sve svere našeg života i rada, tako i savremeno životno...

Klasična ili niskoenergetska /pasivna gradnja

U našem društvu postoji predrasuda prema niskoenergetskim kućama, a to je da su one izuzetno...

4 Comments

 1. Milan Babić Reply

  Imam objekat sa građevinskom dozvolom ali bez upotrebne dozvole ,pošto sam odstubio od glavnog projekta za 30-tak kvadrata da li sa ozakonjenjem kada ispunim sve uslove: znači obezbedim snimak zatečenog stanja ,dokaz o vlasništvu i platim taksu dobijam upotrebnu dozvolu bez nekog posebnog plaćanja za nju.I dali mi se automatski briše teret iz lista nepokretnosti da je objekat bez upotrebne dozvole.

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Potrebno je kada obezbedite sve već navedeno u pitanju, da proverite na vašoj Opštini (da li prosleđuje podatke direktno Republičkom geodetsko zavodu) ili vi morate još jednom do katastra da prosledite dokumentaciju.

 2. srdjan Reply

  Imam mali objekat u zabacenom ruralnom podruciju koji sam izgradio 1972 godine kao letnju vikendicu. Tada se za objekte na takvim lokacijama nije izdavala gradjevinska dozvola. Juce sam dobio resenje da objekat moram porusiti/ukloniti u roku od 10 dana.
  Kojim putem da krenem?

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Poštovani Srđane, najbolje je da odete do opštinske službe za urbanizam na kojoj se nalazi pomenuti objekat. Sa dokumentom (rešenjem o rušenju) ulazite u proces ozakonjenja objekta i u pomenutoj službi treba da dobijete instrukcije šta vam je neophodno od papirologije kako bi ste sproveli ozakonjenje vašeg objekta.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*