Skip to main content

Ekološki izazovi i građevinarstvo – rešenje je zelena gradnja

29 Dec 2022

Ekološki izazovi i građevinarstvo – rešenje je zelena gradnja

Ekološki problemi, poput zagađenja vazduha, vode, zemljišta, smanjenja biodiverziteta, povećanih emisija gasova koji stvaraju efekat „staklene bašte“, enormne količine otpada, alarmirali su poslednjih decenija čitav svet. Prouzrokovači istih su brojni, a među njima svakako prednjači industrija – sektor građevine zagađenju vazduha „doprinosi“ sa neverovatnih 23%, udeo ovog sektora u izazivanju klimatskih promena je 50%, u zagađenju pijaće vode 40% a 50% količine otpada na svetskim deponijama, dolazi upravo kao produkt sektora građevinarstva.

Malo li je? Međutim, ovaj sektor je odgovorio na ekološke izazove zelenom gradnjom.

U nastavku teksta definisaćemo i bliže pojasniti termin zelene gradnje, jer i dalje postoje brojne nedoumice kada je ona u pitanju. Bavićemo se i svim benefitima iste, kao i principima kojih se ona pridržava, te načinima kojima se postiže bolji kvalitet stanovanja uz zaštitu životne sredine i smanjen pritisak na prirodu.

Šta podrazumevamo pod pojmom zelena gradnja?

Naši preci su, u prošlosti, živeli u skladu sa prirodom i znali da poštuju njena načela. Birali su lokaciju za svoj dom u odnosu na postojeće klimatske uslove, odnosno tako da maksimalno iskoriste sunčevu svetlost, a zaštite se od vetrova, koristili su lokalne materijale za izgradnju i opremanje svojih kuća, sadili drveće tamo gde treba da se obezbedi hlad i zaklonjenost.

Rastući broj svetskog stanovništva i nagla urbanizacija, doveli su do toga da se ova načela u građevinarstvu skoro u potpunosti zaborave, međutim, ona se vraćaju na velika vrata upravo kroz zelenu gradnju.

Zelena gradnja se može definisati kao odgovor građevinske industrije na izazove klimatskih promena, ali i drugih ekoloških problema. Propagira primenu lokalnih resursa a sve sa ciljem ojačavanja domaće ekonomije, zapošljavanja i usavršavanja radne snage. U fokusu zelene gradnje je premošćavanje novih izazova u građevinarstvu, uz očuvanje resursa i energije, a rezultat istog su novi, ekološki materijali na tržištu, pametna ulaganja i izgrađeni objekti u kojima je povećan kvalitet stanovanja uz dugoročno očuvanje prirodnih resursa.

Zasniva se na primeni tehničko-tehnoločkih znanja u svakoj fazi gradnje: od urbanističkog planiranja, arhitektonskog projektovanja, samog načina izgradnje i korišćenja kvalitetnih a održivih materijala pritom, do pravilnog i stručnog održavanja i korišćenja objekta, a rezultat je povećan kvalitet života njegovih stanara i redukcija uticaja građevinskog sektora na ekološke probleme. Najvažnijim odlikama zelene gradnje smatraju se: manja emisija ugljen – dioksida, manja potrošnja energije, kao i pijaće vode, koja je nedostupna velikom broju svetske populacije. Stoga i ne čudi činjenica da zelena gradnja u Evropi danas predstavlja jednu od najznačajnijih mogućnosti za održivi rast na nacionalnom, kao i na globalnom nivou.

Zeleni objekti su oni objekti koji se grade po principima održive gradnje, a živeti u istima znači živeti zdravije, kvalitetnije i u skladu sa prirodnim načelima. Objekti koji su nastali kao rezultat zelene gradnje dugotrajniji su i troše manje energije. Šta to znači? Vaši računi će biti manji, jer ćete uštedeti dosta novca na grejanju i hlađenju, optimalno ćete koristiti prirodne resurse kao što su vetar, sunce i voda, a ujedno će vaša kuća „disati”.

Koji su ciljevi zelene gradnje?

Kao što smo naveli, zelena gradnja obezbeđuje redukciju potrošnje energije u svim fazama životnog veka zgrade – od ideje i realizacije, do krajnje esksploatacije. Energetski resursi su sve nedostupniji i skuplji, a zelenom gradnjom se postiže njihovo racionalnije i efikasnije korišćenje. Istovremeno su građevine nastale zelenom gradnjom jeftinije za održavanje i prijatnije za život.

Zelena gradnja postiže ovakve benefite na različite načine. Uz pravilnu orjentaciju vaše kuće, sunčeva energija biće maksimalno iskorišćena i na taj način ćete obezbediti besplatnu prirodnu toplotu tokom zimskih meseci, ili izbeći previše sunčevog svetla tokom letnjih meseci, čime se štedi na klimatizaciji. Dakle, projektovanje održive zgrade počinje od izbora lokacije, jer će upravo ona imati presudan uticaj na potrošnju energije.

Cilj zelene gradnje jeste smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, a pospešivanjem energetske efikasnosti objekata smanjuje se ukupna potrošnja energije. Energetska efikasnost se može definisati kao obezbeđivanje optimalnih uslova života i rada ali sa manjom potrošnjom energije, a samim tim i nižim mesečnim računima. To se obezbeđuje merama energetske efikasnosti. Prva mera je svakako adekvatna toplotna izolacija objekta, ona daje najveće uštede na duži rok. Prvobitno se misli na fasadnu izolaciju, ali se obraća pažnja i na krov, jer se energija lako gubi na sve strane kada nije obezbeđena izolacija. Druga mera je zamena stolarije koja je dotrajala, ona je čest uzrok stvaranja toplotnih mostova, odnosno mesta povećanog prenosa toplote iz unutrašnjosti u okolinu. Treća mera obezbeđivanja energetske efikasnosti je promena načina grejanja, najčešći izbor su toplotne pumpe koje koriste prirodne, obnovljive resurse za grejanje prostorija i vode, kao i zamena kućnih aparata onima koji su energetski efikasniji, pri tom se obraća pažnja na energetski razred zapisan na nalepnici.

Prednost energetski efikasnog objekta je i povoljna mikroklima tokom cele godine, nema hladnih zidova, a samim tim ni buđi i vlage – vaš dom „diše”. Prema tome, nema naglog hlađenja nakon prestanka grejanja, a nakon prestanka hlađenja neće biti naglog zagrevanja. Tu je još jedan benefit – vaša kuća će se bolje kotirati ukoliko se odlučite na prodaju; jedno od prvih pitanja koje potencijalni kupci postavljaju prilikom razgovora jeste: kakva vam je izolacija?

Zelena gradnja podrazumeva i upotrebu obnovljivih građevinskih materijala. Teži se upotrebi recikliranih materijala ili korišćenju materijala koji se mogu iznova upotrebiti kada su stručno uklonjeni iz srušenih građevina, jer se upravo recikliranjem stvaraju materijali za nove proizvode, a samim tim smanjuje eksploatacija sirovina. Osim toga, koristi se drvo iz održivih izvora, ali i lokalni materijali – ovim se smanjuje transport materijala i pospešuje lokalna ekonomija. Cilj je izbegavanje materijala sa visokom emisijom ispraljivih organskih jedinjenja.

Benefiti zelene gradnje

Glavne dobrobiti zelene gradnje sasvim su jasne: finansijska ušteda i veća udobnost stanovanja, uz brigu o prirodnom okruženju. Uz rastuće cene energije i potrošnju neobnovljivih izvora, domovi koji su energetski efikasni sve više dobijaju na ceni. Kada je reč o većoj udobnosti stanovanja koja se postiže zelenom gradnjom, ona podrazumeva prijatne temperature bez većih kolebanja tokom cele godine, optimalno osvetljen i osunčan dom.

Jedno je sigurno – moramo graditi odgovorno kako se generacije koje ostaju iza nas ne bi suočile sa još gorim posledicama ekoloških problema. Građevinarstvo je jedna od najvažnijih grana privrede ali i jedan od najvećih zagađivača prirode, a popularizacijom zelene gradnje njen negativan uticaj na istu će biti redukovan, dok će kvalitet života ljudi u zatvorenim prostorima biti umnogome poboljšan.

Autor teksta: Daibau.rs magazin 
Na sledećem linku >>> saznaćete o čemu smo još pisali i pojasnili kada je u pitanju tema zelene gradnje <<<  zajedno sa saradnicima Daibau.rs magazina
Hvala uredništvu na saradnji.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Bauhaus – 100 godina snažne intelektualne ideje

Početak godine donosi nam izuzetno značajan jubilej na polju umetnosti, zanatstva, dizajna i arhitekture. 100...

Kuća koja izrasta iz napuštenih ruševina

Ova moderna kuća u Kini nekada je bila ruševina koja je bila izgrađena u tradicionalnom...

Park kod Banovine više ne postoji !

Temu vezanu za urbanu degradaciju lokaliteta (zelene površine) oko objekta Banovine u Novom Sadu započeli...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*