Skip to main content

Bauhaus – 5 događaja u čast 100 godina od nastajanja

14 Jan 2019

Bauhaus – 5 događaja u čast 100 godina od nastajanja

Arhitekta Valter Gropius, 1919. godine postaje direktor Nemačke umetničke škole Bauhaus. Ideja je bila da se ujedine umetnost i zanat.  Time je veliki broj različitih umetnika bio na jednom mestu, baveći se različitim zanatima i zajedno stvarao sve, od najsitnijeg komada nameštaja, do velikih arhitektonskih dela.

„ Krajnji cilj svih vizuelnih umetnosti jeste dovršena građevina!… Zaželimo, zamislimo i stvorimo novu građevinu budućnosti, koja će ujediniti arhitekturu, vajarstvo i slikarstvo i koja će se jednog dana izdići do neba iz ruku miliona radnika kao kristalni simbol nove vere “ 

(Valter Gropijus, Program Bauhausa, 1919.g)

Bila je to nova vrsta škole, drugačija od dotadašnjih škola za umetnike i zanatlije kao i za industrijske radnike. U Bauhausu Gropijus je tragao za sveobuhvatnošću i integracijom svih umetničkih, zanatskih i industrijskih veština. Kako bi postigao svoj cilj morao je da razvije sasvim poseban program rada i da obuči posebnu vrstu nastavnika koji kombinuju umetničke sposobnosti sa zanatskim veštinama.

Nakon samo 14 godina postojanja, 1933. godine Nacionalno Socijalistička Partija optužuje školu Bauhaus za ne Nemački uticaj i zatvara je u aprilu iste godine.

Nakon sto godina, uticaj škole i njenih učenika i dalje postoji. Muzeji i galerije širom sveta organizuju izložbe i manifestacije kako bi se ovaj značajan jubilej proslavio.

Izdvojili smo za vas pet, interesantnih, manifestacija, kako bi predstavili ideju iza njih.  Naravno postoji mnogo drugih događaja vezano za ovu proslavu, a možete obići bilo koju ukoliko imate želju.

Tate Modern, London, Engleska 

1.     11. Oktobar 2018.g – 27. Januar 2019.g

U galeriji Tate Modern će biti izloženi radovi  Nemačke učenice i profesorke Bauhausa, Anni Albers. Ona se bavila tekstilnom umetnošnju i 350 njenih radova će biti izloženo, od malih vezova, do velikih zidnih radova.

Više lokacija u gradu Berlin, Nemačka

2.     16.  Januar  2019.g – 24. Januar 2019.g

Arhiva Bauhausa organizuje jednonedeljni festival povodom proslave jubileja. Orgaizovaće se razni umetnički performansi, izvođenje muzike, istraživanje veze tela, prostora i pokreta kao i veza čoveka i mašine.

Muzej Boijmas Van Beuningen, Roterdam, Holandija

3.    9 Februar  2019 – 26. Maj 2019

Ova izložba će biti retrospektiva koja će se baviti velikim brojem umetnika, arhitekata i dizajnera iz Holandije, koji su učestvovali u nekom obliku u Bauhausu između 1919. i 1933. godine.

Bauhaus Muzej Dessau, Desau, Nemačka

4.     8.  Septembar  2019.g

Studio iz Barselone Gonzalez Hinz Zabala je dizajnirao novi muzej koji će biti otvoren kod školskog objekta Bauhausa u Desau. On će sadržati drugu po redu najveću kolekciju o Bauhausu na svetu.

Novi Muzej Weimar, Veimar, Nemačka

5.     6.  April  2019.g – 1. Mart 2024.g

Grad u kojem je nastala škola Bauhaus predstavlja nasledstvo kroz novu dugogodišnju izložbu ranih radova umetnika Moderne iz Veimara. Više o ovome možete pročitati u prethodnom tekstu…

Izvor: portal Dezeen

Autor teksta: Iva Sučević dipl.inž.arh.

Koautor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Živeti u zdravom objektu

U poslednjih nekoliko godina aspekt energetske efikasnosti postaje sve prisutniji u izgradnji objekata. Pored primarnog...

Šta jeste, a šta nije Biofilni koncept

Priču o Biofilnom dizajnu i arhitekturi započeli smo u prošlom blogu postu. Nadam se da...

Istorijski gradovi u budućnosti

Međunarodna konferencija „Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova“ u Sremskim Karlovcima održana je po drugi put...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*