Skip to main content

Krovna terasa i balkon – nova mogućnost uživaja

11 Nov 2019

Krovna terasa i balkon – nova mogućnost uživaja

Zašto da prostor krova (potkrovlje i tavan) budu lišeni svetlosti?

Kada pomenemo potkrovlje ili tavan, prva asocijacija je prostor koji je lišen svetlosti. Mračan i nedovoljno funkcionalno iskorišćen, često namenjen odlaganju stvari koje više nisu u upotrebi.

Sa pojavom krovnih prozora, potkrovlja i krovni prozori dobijaju na dodatnom kvalitetu, pa tako imamo bolju funkcionalnu iskorišćenost.

Bolja funkcionalna iskorišćenost kosih krovova sa primenom krovnih prozora je prvo našla svoju primenu u porodičnoj gradnji i gradnji vikend objekata. Zbog toga što je kosi krov duboko ukorenjen u našu tradicijonalnu gradnju. Trend kosih krovova u kolektivnoj gradnji javlja se negde 80-ih godina XX veka i stanovi u potkorvlju postaju izuzetno zanimljivi na tržištu nekretnina.

Međutim, često zbog nedovoljno predviđenog broja krovnih prozora, stanovi (a i potkrovlja u porodičnoj gradnji) ostaju manje osvetljena, neretko suočena sa problemima neadekvatne ugradnje koja prouzrokuje probleme sa vlagom i održavanjem stana. Sve su to uzroci manje tržišne vrednosti nekretnine u odnosu na stanove na nižim etažama.

Da se ovi problemi mogu prevazići i potkrovlja dobiju jedan novi kvalitet, pisali smo u jednom od naših prethodnih blog tekstova.

A ovoga puta u našoj rubrici #ekomaterijali predstavljamo još jedan sjajan proizvod kompanije VELUX koji daju jedan novi kvalitet potkrovlju.

Terasa u potkrovlju – I to je sada moguće

Krovne terase pružaju novu mogućnost za kvalitetnije korišćenje krovnog prostora. Ovo rešenje koje nudi direktan izlaz u spoljni prostor i jednu novu kvalitetnu dimenziju osvetljenja potkrovlja. Koncept krovne terase je tako postavljen da možete funkcionalno koristiti ili kao krovni prozor ili kao vrata za izlaz na terasu.

Gornji deo elementa terase (krovni prozor) je moguće otvoriti ako želite ventilaciju prostora. Ako želite izlaz na terasu tada je neophodno da su otvorena oba elementa (i donji i gornji element) krovne terase. I na taj način dobijate vrata ka krovnoj terasi.

VELUX krovna terasa donosi dramatičnu promenu u prostorijama potkrovlja, (odlična ventilacija, osećaj otvorenosti, dodatno prirodno osvetljenje) i jedan novi i zadivljujući pogled prema spoljnom prostoru.

Još jedno rešenje koje se nalazi u ponudi proizvoda komapnije VELUX jeste i i CABRIO balkon. Ovo inovativno rešenje se odlično uklapa u ravan krova kada je kompletno zatvoren. Rešenje pruža izuzetan pogled, dodatno osvetljenje i vazduh. Kao i kod krovne terase, gornji deo CABRIO balkona se otvara kao tradicionalan krovni prozor, a otvaranjem donjeg elementa dobijate novi atraktivan balkonski prostor u samom potkrovlju.

Prednosti terase i balkona u stambenom prostoru

U stambenoj arhitekturi terasa (i/ili balkon) ima veoma važnu ulogu. Pored mogućnosti da se stvori dinamična i zanimljiva fasada različitih oblika i volumena, terasa je dragoceni kutak svakog stambenog prostora. Prilikom odabira sopstvenog životnog prostora (bilo da je u pitanju iznajmljivanje ili kupovina stana ili kuće) pored nekih važnih parametara kao što su atraktivnost lokacije, dinamičnost saobraćaja, kvalitet gradnje, spratnost i funkcionalnost, još jedan presudan faktor je i da li stan ili kuća poseduje terasu (ili balkon).

Naravno, pomenuti faktor je daleko izraženiji ukoliko se radi o stambenom prostoru u okviru kolektivnog stanovanja gde ne postoji privatno dvorište i gde bilo koji dodatni prostor znači mnogo. Svaki stambeni prostor koji u svom funkcionalnom sklopu ima i terasu svakako je primamljiviji i interesantniji za život, a  shodno tome vredniji u prostornom i u finansijskom smislu.

U kolektivnom stanovanju terasa, ma koliko skromne kvadrature bila, predstavlja i daje mnogo. Ona je, na neki način, spona između stambenog prostora i spoljnog okruženja, ali tako da ne ugrožava privatnost. Terasa je najčešće mesto za odmor i uživanje, naročito u toplijim mesecima. To je kutak gde možemo, ne napuštajući svoj dom,  da se opustimo i uživamo u slobodnom vremenu napolju.

Nažalost, mnogi stambeni prostori lišeni su terasa i balkona, naročito oni u kosinama krova (u potkrovljima i tavanskim prostorima) i  u prizemljimu objekta. Vrlo je redak slučaj da se formira terasa u potkrovlju, a da, pri tom ona nije izvedena na mestu krovne badže ili erkera gde je ostvarena puna spratna visina, kako bi se ugardila balkonska vrata.

Iz tog razloga, prostori pod kosinom najčešće  su osvetljeni položenim krovnim prozorima standardnih dimenzija, dok su krovne terase prava retkost. Tako su prostori pod kosinom krova neretko lišeni i dovoljne količine svetlosti i provetrenosti.

Krovne terase mogu da pruže daleko više prednosti od standardnih terasa: sa njih se pruža nesvakidašnji pogled,  privatnost je zagarantovana, dobija se dodatni prostor, a takođe je bolja prozračnost i osvetljenost prostora. Potkrovlja vremenom postaju sve interesantnija za život, naročito ukoliko se radi o dupleks stanovima a neretko je to slučaj i sa adaptacijom tavanskih prostora u porodičnim kućama.

Način postavke i ugradnje VELUX krovne terase i CABRIO balkona

VELUX krovna terasa, zbog svoje namene, ugrađuje se direktno u najniži deo krova, ali tako da se ostvari niski parapet u unutrašnjom prostoru od oko 10cm.

Sistem krovne terase obuhvata položen krovni prozor sa donjim upravljanjem i vertikalni fasadni element sa bočnim vešanjem i otvaranjem. Položen krovni prozor se otvara na gore ka spolja, a otvaranjem donjeg vertikalnog elemenata pruža se mogućnost izlaska na terasu. Donji element se otvara bočno ka spolja, a u zavisnosti od želje i potrebe klijenta, može se otvarati na levo ili na desno.

Da bi se ugradila krovna terasa potrebno je da korisna visina unutrašnjeg prostora bude viša od 2.50 m. Dimenzija krovne terase je sledeća – visina iznosi 245cm a širina 78cm. Takođe, potrebno je da prostor bude sa kosinom krovnih ravni pod uglom od 350 do 530.

Sistem krovne terase je osmišljen tako da položeni krovni prozori (gornji elementi) omogućavaju direktan pogled na spoljašnje okruženje, dok se otvaranjem donjih vetrikalnih vrata pruža direktan izlaz na sopstvenu terasu. Postavka krovne terase u najniži deo krova pruža maksimalnu iskorišćenost krovnog prostora, na načina da se ne gubi ništa u unutrašnjem prostoru, dok se sa druge strane dobija mnogo.

U prostorima gde nije moguće formirati krovnu terasu odlično rešenje predstavlja VELUX CABRIO balkon koji pripada novijoj generaciji položenih krovnih prozora. Sistem CABRIO balkona podrazumeva dva elementa: gornji i donji element u vidu krovnih prozora. Otvaranjem donjeg elementa automatski se otvara i integrisana ograda koja na taj način formira balkon i  pruža neophodnu sigurnost.

Ovaj inovativni krovni prozor se jednostavnim otvaranjem gornjeg i donjeg elementa za nekoliko trenutaka transformiše u balkon na koji se može “izaći” ne napuštajući unutrašnji prostor. Otvaranjem gornjeg dela, koji omogućava da se  nesmetano “izađe” na balkon, ujedno se formira i nadstrešnica koja štiti od spoljnih uticaja. Improvizovana nadstrešnica je horizontalno postavljen (otvoren) gornji element (položen krovni prozor).

Za ugradnju CABRIO balkona neophodno je da nagib krovnih ravni, kao i za krovnu terasu, bude od 350 do 530, a da kosina počinje od ivice poda ili sa vrlo niskim parapetnim zidom. Na tržištu postoje dve dimenzije krovnog balkona, tako da, u zavisnosti od svojih potreba i mogućnosti, korisnik može da odabere ono što mu je potrebno. Prvi tip balkona je širine 94 cm i visine 252 cm, dok je drugi nešto širi (114 cm x 252 cm).

Kao i kod krovne terase, prilikom odabira i ugradnje krovnog balkona potrebno je voditi računa o korisnoj visini unutrašnjeg prostora u koji se ugrađuje, a koja nikako ne može biti niža od 260 cm. Način ugradnje krovnog balkona je jednostavan i vrlo slična ugradnji položenih krovnih prozora standardnih dimenzija bez mnogo intervencija na postojećoj krovnoj konstrukciji i krovnom pokrivaču, koje bi potencijalno mogle dovesti do oštećenja.

Dodatna oprema za veći komfor                                       

Važno je istaći da su pomenuti proizvodi VELUX krovna terasa i krovni CABRIO balkon, izrađeni od visokokvalitetnih materijala. Zbog toga što su u pitanju velike staklene površine, radi pojačane bezbednosti, za izradu prozora koriste se sigurnosna stakla. Sa unutrašnje strane prozora ugrađuje se laminirano staklo koje je sastavljeno od dve ploče transparentnog stakla međusobno povezanih PVB (polivinilbutiral) folijom koja ima veliku čvrstoću na kidanje.

Sigurnosno staklo obezbeđuje da se u eventualnom slučaju loma stakleni komadići ne rasipaju unaokolo. Sa spoljašnje strane prozora ugrađuje se kaljeno staklo, koje u kombinaciji sa laminiranim, pruža  dodatnu  čvrstoću i otpornije je na mehaničke udarce. Upotreba višeslojnog stakla ostvaruje pozitivne rezultate i kada je u pitanju energetska efikasnost. U odnosu na klasične proizvode, ono efikasno štedi energiju uz ostvarenje solarnih dobitaka tokom grejne sezone.

Prozorski elementi su izrađeni sa sistemom ventilacionog preklopa, tako da se jednostavnim povlačenjem ručke u gornjem elementu (gornjem delu prozora) omogućava cirkulacija svežeg vazduha čak i kada je prozor zatvoren. Sistem ventilacije dodatno poboljšava bezbednost u slučaju lošijih vremenskih uslova, kada je iz praktičnih razloga prozore bolje ostaviti zatvorene. U sistem ventilacije ugrađuje se vazdušni filter koji ne dozvoljava da u unutrašnji prostor uđe prašina, insekti i druga nečistoća. Filteri su predviđeni za višekratnu upotrebu, a pritom se veoma jednostavno koriste i održavaju.

Višeslojno staklo, pored dobih toplotnih karakteristika, ima i odličnu zvučnu izolaciju. Stakla su urađena tako da mogu da smanje doživljaj buke  i do 50%, kao i da redukuju buku koja nastaje usled padanje kiše na prozorske površine. Dodatnu udobnost pružaju easy-clean premazi za stakla koji održavaju staklene površine čistim tokom dužeg perioda, kao i specijalni premazi protiv jutarnje rose, koji sprečavaju nakupljanje vodenih kapljica na spoljnoj strani prozora.

U zavisnosti od namene prostorije, orjentacije prema stranama sveta i željene privatnosti, ugradnjom dodatne opreme može se postići veći komfor. U dodatnu opremu VELUX proizvoda spadaju spoljašnji i unutrašnji proizvodi koji služe za zaštitu od toplote, svetlosti i insekata. U spoljašnje proizvode spadaju mrežice i roletne, koje pored toga što pružaju dodatnu toplotnu zaštitu imaju ulogu i u regulisanju upada svetlosnih zraka. Ugradnja spoljne mrežice omogućiće  efikasnu zaštitu od toplote tokom letnjih meseci, dok će spoljašnje roletne pružiti toplotni komfor tokom čitave godine.

U unutrašnje proizvode spadaju i raztličiti tipovi unutrašnjih roletni i komarnika. Postoji širok spektar roletni koje, u zavisnosti od karakeristika, služe za zamračivanja i prilagođavanja svetlosti u  unutrašnjem prostoru.

Proizvođač je, pored brige o vrsti materijala i njegovim karakteristikama, vodio računa i o dezenu. Što će zadovoljiti  potrebe i najzahtevnijih klijenata, u smislu unutrašnjeg uređenja prostora.

Tako da ako želite da vase potkrovlje dobije jedan dodatni kvalitet preporuka je da svakako predvidite ugradnju krovne terase ili Cabrio balkona u zavisnost od specifičnosti vašeg potkrovnog prostora.

Za savet, svakako nam se možete obratiti putem naše kontakt stranice ili posetite sajt kompanije www.velux.rs kako bi ste pronašli dodatne informacije o njihovim proizvodima.

 

Autori  teksta:  Jelena Nikoletić, mast.inž.arh. i  Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (3/3)

U prethodna dva bloga započela sam temu o važnosti pribavljanja lokacijskih uslova pre početka gradnje...

Savremeno životno okruženje

Da li se zapitate, kakvo je naše savremeno životno okruženje? Dali utiče na našu svakodnevnu...

Tradicija kao inspiracija

Nakon višemesečnih priprema i administrativnih izazova, projekat porodične kuće za investitora iz Brestovca (Istočna Srbija)...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*