Skip to main content

Land art – zemljana umetnost 2/3

08 Jul 2019

Land art – zemljana umetnost 2/3

Land art je savremena umetnost koja se pojavila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i o kome smo započeli serijal tekstova u prošlom blog tekstu. Ubrzo nakon pojave pravca, radovi umetnika se mogu videti po celom svetu. Umetnik koristi za svoja dele prirodu, veliča njenu moć i podiže svest o ekologiji i očuvanju prirodnih dobara. Dela su velikih dimenzija, pa se mere čak u u hektarima.

Za njihovo stvaranje umetnik ne koristi četkicu, nego motiku, grabulje, tešku mašineriju i fizički rad. Rezultat koji se na kraju postigne može se najbolje sagledati iz vazduha.

Evropa je kontinent za koji se mnogi umetnici opredeljuju da stvaraju svoja dela. Evropa je puna prelepih prirodnih odlika, zadivljujućih pejzaža, gradova pune istorije.

Među poznatijim land art umetnicima, koji su uvrstili i Evropu kao mesto za izlaganje svojih dela, je Jorge Rodríguez-Gerada. On je kubansko-američki umetnik koji se osim landartom bavi i uličnom i urbanom umetnošću. Jedno od njegovih poznatih dela se nalazi u Irskoj. Za Belfast Festival, 2013. godine on je kreirao delo pod imenom ,,Wish’’. Delo predstavlja portret mlade, šestogodišnje, anonimne devojičice iz grada.

Umetnik je na taj način želeo da predstavi trenutak čiste dečije želje i mašte. Rad zauzima površinu od 11 jutara i za njegovo dizajniranje je utrošeno 30 000 drvenih kolaca, 2 000 tona zemlje i 2 000 tona peska, dalje je takođe korišćena trava, kamenje i konopac. Projekat je završen za četiri nedelje.

U projektu je osim umetnika i njegovih saradnika učestvovao i veliki broj volontera. Da bi postigao željeni izgleda umetnik je uložio popriličan napor. Kako bi se postigao efekta tamnijeg i svetlijeg umetnik slaže određene boje kamenja, ore u različitim pravcima, posipa pesak i sadi travu.

Njegovi  poznati radovi iz oblasti landarta su: ,,Out of Many, One’’ (Vašington), ,,Perpetual flow’’ (Maroko), ,,Expectation’’ (Barselona) i mnogi drugi.

,,Rhythmas of life’’ je serija landart projekata umetnika Andrew Rogers. Nalaze se na svim kontinentima, u 16 različitih država i sastoje se još od po nekoliko dela. Nama najbliži projekat ovog umetnika je u Slovačkoj. Stvorio je dva dela na planini Visoki Tatri. Prvo delo je pod imenom ,,Rhythmas of life’’ koji se nalazi na Visokim Tatrima.

Delo je veličine 35 m x 45 m i napravljeno je od granitnog kamena. Predstavlja simbol života koji se pojavljuje i na ostalim mestima gde je umetnik stvarao. Drugo delo koje se nalazi nedaleko od gradova Prešov i Poprad, predstavlja samu istoriju toga grada.

Građeno je 2008. godine. Za izgradnju ovog projekta je učestvovalo mnogo volontera da bi stvorili delo veličine 100 m x 100 m. Delo je u okviru projekta Ritmovi života i nazvano je ,,Sacred’’. Izgrađeno je ispred Spiškog dvorca iz 12. veka. Umetnik je želeo da poveže istoriju toga dela zemlje tako da je stvorio delo koje predstavlja konja koji se nalazio na kovanom novcu koji je bio korišćen u to vreme.

Bez obzira da li se u ovim delima uživa uživo ili se posmatra na Google Earth oni su podložni vremenskim prilikama i prepušteni su prirodi i zubu vremena.

Autor teksta: Jelena Dudaš mast. inž. hortikulture

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Land art – zemljana umetnost 1/3

U novom pravcu savremene umetnosti za stvaranje  dela umetnik izlazi iz svog ateljea. Dela više...

Promišljanje arhitekture/jedinstvo tri faktora

Oduvek je arhitektura fascinirala čoveka. Počinje od njene primarne funkcije (formiranje skloništa od elementarnih nepogoda),...

Održivost = osnovna vrednost 2/2

Priču o rekonstrukciji poslovnog objekat u Los Anđelesu specifičnoj po zelenom inovativnom net zero konceptu...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*