Skip to main content

Drveni podovi i toplina doma

13 Feb 2019

Drveni podovi i toplina doma

Materijali koji ispunjavaju visoke standarde ugradnje i eksploatacije

Koncept zdravog stanovanja jedna je od primarnih tema na našem blogu. Već smo spominjali koliko mnogo aspekata utiče na kvalitet zdravog stanovanja (dovoljno vazduha, dovoljno svetla, toplotna udobnost… adekvatan izbor i ugradnja građevinskih materijala).

Odlučila sam da se upravo zadržimo na pitanju izbora adekvatnih materijala koji zadovoljavaju visoke standarde ugradnje i eksploatacije. I na taj način otvorimo jednu novu rubriku na blogu „preporuka ekomaterijala“, koja je svakako otpočela našim prvim tekstom na ovu temu Organski podovi inspirisani prirodom.

I ovoga puta ostajemo na polju visoko kvalitetnih podnih obloga i predstavljam vam izuzetno kvalitetne drvene podove – gotove parkete austrijskog brenda ADMONTER koji je jedan od najvećih svetskih proizvođača u kategoriji gotovih drvenih podnih obloga.

U poslednje vreme i sama sve češće obraćam pažnju da li je proizvođač (bilo koje vrste proizvoda) okrenut očuvanju životne sredine i ekologiji. Zato sam i odlučila da damo prostora samo takvim proizvodima na našem blogu.

Kompanija STIA koja je kreirala brend ADMONTER se nalazi u Austrijskim alpima u mestu Admont i proizvodi gotove parkete još od 1972.godine. Svakako, obrada drveta u ovim krajevima ima tradiciju vekovima u nazad. Fabrika kompanije STIA zapošljava praktično sve meštane ovog kraja i predstavlja ponos regiona.

Šta izdvaja ADMONTER višeslojne parkete od ostalih podnih rešenja? 

Ekologija, očuvanje životne sredine, održivi razvoj sigurno izdvaja višeslojne parkete ADMONTER od ostalih podnih rešenja.

Proizvodnja višeslojnih gotovih parketa ADMONTER zasniva se na principu „enviromental friendly“  što znači da je sirovina (drvo) iz sopstvenih resursa (šuma), da je proizvodnja ekološka, uz obaveznu napomenu da se šume obnavljaju nakon svake seče.

Karakteristike načina proizvodnje i ekološke osvešćenosti proizvođača, daju jednu posebnu vrednost proizvodima i svakako se izdvajaju svojim visokim standardima u odnosu na konkurenciju koja možda još uvek nije spremna da odgovori na sve veće zahteve tržišta.

Tako, ADMONTER poseduje EPD sertifikat (enviromental product declaration) koji garantuje da se posečeno drvo uvek nadomešćuje/nadoknađuje novim sadnicama.

Zatim tu je BAUBOOK sertifikat koji garantuje energetsku efikasnost proizvoda i njegov ekološki aspekt, kao i CE oznaka koja je specifična za proizvode koji su u skladu sa EU standardima.

Posebno je značajna Cfl-s1 oznaka koja garantuje izuzetno visoke protivpožarne performanse koja su posebno značajne kod primene u objektima kolektivnog stanovanja.

Pored ove izuzetno važne protivpožarne karakteristike, gotovi višeslojni parketi imaju daleko bolju preporuku u primeni u objektima kolektivnog stanovanja jer u odnosu na klasičan tradicionalan parket imaju daleko jednostavniju postavku i ugradnju.

Šta je to višeslojni parket?

Koja je razlika u odnosu na tradicionalni tip parketa …

Kod postavke podnih obloga u objektima kolektivnog stanovanja često se pribegava podnim rešenjima nižeg kvaliteta. Na prvom mestu zbog cene, a ne retko i zbog načina i brzine postavke (parket je upravo podna obloga koja zahteva više vremena za postavku a i cenovno je skuplji recimo od laminata).

Višeslojni parket može, primera radi, za isti cenovni rang ponuditi jednostavnije i brže rešenje, a kvalitet u rangu prve klase parketa.

Kako bi pojasnili prednosti u odnosu na tradicionalan tip parketa objasnićemo šta je to višeslojni parket.

Višeslojni parket je proizvod koji se sastoji iz dva ili tri sloja uzajamno spojena pod uglom od 90 stepeni. Gornji osnovni sloj sastoji se od tvrdog drveta i već je fabrički izlakiran, dok su drugi ili treći sloj takođe 100% od drveta i imaju konstruktivnu ulogu i daju čvrstinu dasci. Pored prednosti fabričkog lakiranja proizvoda i kod postavke imamo dve mogućnosti, a to su lepljenje i mogućnost spoja elemenata na klik koji obezbeđuje siguran, čvrst i nevidljiv spoj.

Tako vidimo da je prednost u odnosu na klasičan parket pre svega u načinu ugradnje koji je kod gotovog poda znatno olakšan jer nema hoblovanja i lakiranja (kao kod klasičnog) što u velikoj meri ubrzava proces ugradnje.

Zatim sistem postavke na klik gotovog poda je još jedna prednost kada je postavka i efikasnost u pitanju. A izuzetno je važno spomenuti prednost gotovog dvoslojnog parketa koji ima mogućnost postavke kada je u objektu predviđeno podno grejanje (što svakako nije moguće kada je klasičan parket u pitanju).

Posebno mi je interesantno da napomenem raznovrsnost fabričke završne obrade gotovog parketa koja nudi daleko više mogućnosti od klasičnog parketa. Tako da imamo uljanu, voskiranu ili lakiranu završnu obradu. Zatim moguće je izabrati parket i prema tipu obrade, tako da je paleta izbora proširena na termičku, dimlenu, brušenu četkanu ili ručno hoblovanu obradu, zatim mogući su izbori i u kategoriji beljeni, prani ili bajcovani.

Još jedna specifičnost ADMONTER brenda je i termotretiranje drveta (kada se daske „peku“ u specijalnim komorama) i na taj način dobijaju smeđe tonove čiji intenzitet varira od svetle do najtamnijih smeđih nijansi. Boja gotovog parketa zavisi od dužine procesa tretiranja, a osim ove karakterisitke, termotretirano drvo je neuporedivo kvalitetnije i stabilnije.

Način postavke i ugradnje višeslojnog gotovog parketa

Višeslojni gotov parket pruža mogućnost ugradnje praktično preko svih vrsta podloga. Kada je renoviranje u pitanju, moguće je ostvariti ugradnju preko keramičkih pločica, teraca, vinil ploča, linoleuma…starog parketa. A kada je novogradnja u pitanju neophodna je dobro pripremljena cementna košuljica i uvek je preporuka da podloga bude čista, ravna i suva.

Višeslojni gotovi parket moguće je ugraditi na dva načina:

1. Lepljenjem – kao i klasičan parket. Ova vrsta ugradnje zahteva veći obim posla i vremena, a obezbeđuje stabilnu konstrukciju.

2. Plivajuća ugradnja – je bez upotrebe lepka savremenom „klik“ tehnologijom, koja obezbeđuje nevidljiv, siguran i čvrst spoj. Pored dobro pripremljene cementne košuljice, postavlja se izolacioni sloj u vidu filca, ploča od penastog materijala (presovani karton ili rolna plute). Ovim vidom pripreme obezbediće se dobro prijanjanje parketa uz podlogu i smanji će udarnu buku koja može da nastane tokom eksploatacije poda.

Pre nekoliko godina i sama sam bila u prilici da je bilo nepohodno ili renovirati ili zameniti lamelirani parket u stanu koji je već prešao 25 godina upotrebe. Kompletnam nameštaj je bilo nepohodno izbaciti iz stana kako bi se izvršilo ponovno hoblovanje i lakiranje postojećeg parketa, a plus još 7 dana je bilo neophodno biti van stana kako bi se lak osušio i kako bi bilo moguće ponovo boraviti u njemu.

Da sam tada imala mogućnosti, sigurno bih se pre odlučila za postavljanje višeslojnog gotovog parketa. Postavka bi bila brža, jednostavnija, bez potrebe hoblovanja i lakiranja a i organizacija postavke bi mogla ići efikasnije parcijalno po prostorijama.

Tipovi ADMONTER parketa…

Od ujednačene do potpuno rustične strukture…

Bez obzira kako planirate da uredite vaš životni prostor (samostalno ili uz pomoć arhitekte/dizajnera enterijera) prirodno drvo i drvena podna obloga unosi toplinu i prijatnu atmosferu u ambijent.

Poznato je da upotreba drveta u enterijeru donosi toplinu u ambijent, a često i naglašen rustični efekat i doživljaj prostora. Bogatstvo dezena i formata kod gotovih podnih parketa (tendencija ka većim formatima) je trend, kao i rustični efekat neobrađenog prirodnog materijala u kombinaciji sa modernim nameštajem.

Posebno bih skrenula pažnju na paletu proizvoda od mekog drveta iz ADMONTER palete proizvoda  koje svojim specifičnim bojama otvaraju nove mogućnosti u dizajnu enterijera.

Meko drvo posebno daje osećaj topline ambijentu, naročito u prostorijama koje nisu previše izložene eksploataciji (dnevni boravak, spavaća soba, dečija soba) i idealan su izbor kod opremanja ovih prostorija.

Posebno bih ponovo naglasila značajnu prednost u odnosu na klasičan parket, jer se prostorije mogu odmah koristiti nakon postavke poda (nema hoblovanja i lakiranja). Ova karakteristika je izuzetno važna ako želite da menjate stari pod u prostorijama, jer parcijalno možete izvoditi radove (soba po soba) i nakon postavke možete odmah korisititi prostor.

Pored osnovne podele na meke i tvrde podove, skrenula bih pažnju na podelu prema vrsti završne obrade gotovog parketa što daje dodatni kvalitet paleti mogućih izbora kada je brend ADMONTER u pitanju.

Nobless – parket ima vrlo skladan i sofisticiran nežan izgled

Elegance – prisutan je fantastičan varijetet tonova

Basic – vrlo živahan izgled

Naturelle – raznovrsna paleta sa blagim rustičnim efektom

Rustic – potpuno prirodan rustični sirovi izgled poda

Kada je izbor drveta u pitanju hrast je svakako nepogrešiv izbor, ali sjajne su i palete u ponudi od američkog oraha, jasena, parenog bagrema. Zatim izuzetna je ponuda četinara-ariš, smreke i bora kao i javora i američke trešnje.

Dimenzije koje su u ponudi kod dvoslojnog gotovog parketa 10mmx120-180mmx1200x2000mm

Dimenzije koje su u ponudi kod torslojnog gotovog parketa 13-15mmx192-195mmx1850-2400mm

Još jedna karakteristika koja ide u prilog gotovim parketima je veći format u odnosu na klasičan parket, koji daje prostoru rustčniju i moderniju notu. Nije zanemarljiva činjenica da je postavka i motaža mnogo brža i efikasnija kod većih formata.

Da li ima nekih negativnih karakterisitka gotovog višeslojnog parketa?

Rekla bih da pored višeg cenovnog ranga, nema…

Ali, ako ste ipak ljubitelj klasičnog parketa ili brodskog poda kada je upitanju uređenje porodičnih kuča ili vikend objekata u pitanju, svakako vas neću odgovoriti od tog izbora 🙂

I za kraj, drago mi je da i na našem tržištu imamo distributera gotovih parketa ADMONTER u pitanju je firma FLOOR EXPERTS koja je i zvanični distributer ovog renomiranog austrijskog brenda.

Za detaljnije informacije preporučujem da posetite njihovu zvaničnu internet prezentaciju ili facebook stranicu i napravite pravi izbor podne obloge za vaš enterijer.

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (1/3)

Jedan od naših prvih blog postova bio je posvećen temi zeleni krovovi. Nastavljamo da se...

Kreativni izazov za ArhInGreen

U jednom od prethodnih tekstova u kojima sam govorila o digitalnoj transformaciji  koja dotiče sve...

Zelene prestonice Evrope (2/3)

Temu vezanu za budući razvoj evropskih gradova započela sam u prošlom blog tekstu pre svega...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*