Skip to main content

Reciklirani materijali u enterijeru

08 May 2018

Reciklirani materijali u enterijeru

Održivost kao osnovni koncept koji je sve više zastupljen u arhitekturi i građevinarstvu ne zaobilazi ni sveru raznih dizajnerskih procesa (od dizajna enterijera, preko dizajna nameštaja, dekoracije i upotrebnih predmeta pa sve do modnog dizajna).

Kao što smo i pisali u jednom od naših prethodnih blog postova princip održivosti u sveru dizajna kreće od promišljanja vezanih za transformaciju životnog i radnog prostora.

Podsećanja radi govorili smo o 5 osnovnih trendova koji oblikuju transformaciju životnog i radnog prostora.

Ovoga puta osvrnućemo na jedan od trendova koji je sigureno najrevolucionarniji a to je upotreba recikliranih materijala u dizajnu enterijera. Koliki je značaj primene recikliranih materijala vidimo iz šireg konteksta održivosti.

Značajan je uticaj na smanjenje zagađenja životne sredine, značajno je smanjenje potrošnje energije a samim tim i pozitivan uticaj na smanjenje efekta klimatskih promena.

Povratak i ponovno isčitavanje principa minimalizma u dizajnu enterijera svoj novi kvalitet odražava kroz koncept održivosti.

Najznačajnija krilatica modernizma „Manje je više“ (Ludwig Mies van der Rohe) dobija svoj novi značaj i širi kontekst a interesantno je da inspiriše nove dizajnere (od upotrebnih predmeta, grafičkog dizajna pa sve do modnog dizajna).

Skandinavski minimalizam neprestano doživljava svoju renesansu (ili možda reciklažu 🙂 ) i dominira svetskom dizajnerskom scenom.

Svakako među prvim materijalima koji pronalaze svoju upotrebnu vrednost u reciklaži je plastika i razni plastični materijali, a tu su zatim i ostali reciklirani materijali… aluminijum, staklo, drvo, keramika, tkanine, karton…

Ikea, reciklirana plastika

Reciklirane drvene palete

Da je održivost i upotreba recikliranih materijala trend koji će obeležiti i naredne decenije u dizajnu pokazuje i najznačajnija manifestacija kada je dizajn u pitanju a to je sajam nameštaja i dizajna u Milanu koji se krajem aprila tradicionalno održava svake godine.

Ove godine manifestacija u Milanu je bila posvećena održivosti…

Reciklirani materijala dobijaju svoje nove oblike i upotrebnu vrednost a vodeći dizajneri enerijera i upotrebnih predmeta fokusirani su na istraživanje principa održivosti u enterijeru.

Reciklirani gumeni pod

Reciklirane drvene pločice

Pored toga što utiče na očuvanje životne sredine, upotreba recikliranih materijala potstiče na kreativnost da se i sami oprobamo u recikalži predmeta iz svog životnog i radnog prostora.

Naročito je važno danas kada je svakodnevni budžet ograničen pronaći predmete koji su neiskorišćenji i dati im novi život, a popravkom dobijamo jedinstven i originalan dizajn i novu upotrebnu vrednost.

Autor i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Bauhaus – 100 godina snažne intelektualne ideje

Početak godine donosi nam izuzetno značajan jubilej na polju umetnosti, zanatstva, dizajna i arhitekture. 100...

Energetska sigurnost, zaštita životne sredine i privredni razvoj

Nakon perioda letnje pauze, profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)   za 2015....

Zeleni krovovi – vizija budućnosti

Pitanje zelenih krovova u urbanim sredinama poslednjih godina dobija sve više na značaju. Osnovno pitanje...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*