Skip to main content

Kuća koja izrasta iz napuštenih ruševina

08 Apr 2019

Kuća koja izrasta iz napuštenih ruševina

Ova moderna kuća u Kini nekada je bila ruševina koja je bila izgrađena u tradicionalnom Kineskom stilu, sa tri noseća zida duž ose istok-zapad i jednim duž ose jug-sever. Nakon što je deset godina bila napuštena, kuća je bila u jako lošem stanju. Zidovi su bili prekriveni korovom , a krov je bio veoma oštećen.

Ideja za novu kuću rođena je kada je vlasnik kuće razgovarao sa arhitektom iz projektnog biroa RSAA.

„Pogledajte najviše drvo koje je preživelo u našem selu. Prelepo je. Treba ga videti u ovoj kući nakon što je obnovljena.“


Tako je dizajn kuće evoluirao oko očuvanja drveta i elemenata iz starih ruševina. Projektni biro RSAA je zatim integrisala potpuno zastakljene zidove sa starom nosećom konstrukcijom kuće. Imajući na umu drvo, ruševina su podeljene na dva dela. Na zapadu je dodat novi noseći zid i orjentisan je prema stenovitoj planini. Dok drugi zid proširuje glavni stambeni prostor.

Novi stakleni zidovi unose dosta prirodnog svetla u objekat i stvaraju prijatan ambijen za boravak. Fasada u opeci ne prikriva razliku između stare gradnje i rekonstrukcije i donosi poseban šarm mikro ambijentu.

RSAA je spustio prednji deo krovnog grebena da bi se stvorio tradicionalni krov koji se uklapa u moderne unutrašnje prostore. Srednji deo starog zida stvara dvorište u kojem vlasnik  može gledati i uživati u prirodi i okolini.

Parterno uređenje oko objekta je u kamenu u tradicionalnom duhu koji potcrtava uklapanje u prirodu i ambijent.

Terasa, dnevna soba, trpezarija i kuhinja se nalaze duž više izložene istočne strane kuće. Dok dvorište i spavaća soba nalaze se duž privatnije zapadne deonice objekta.

Posmatrajući kuće u kontekstu sela i prirodnog okruženja, krov se uklapa sa okolnim krovovima. Sama kuća ne odskače od okoline, a interesantna je primena tradicionalnih materijala i uklapanje sa modernim arhitektonskim elementima. Vidimo da je spoj starog i novog urađen promišljeno.

Izvor: portal Dwell

Autori teksta: Iva Sučević dipl.inž.arh. i Miloš Janković dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zeleni krovovi – potencijal urbane poljoprivrede

Tokom predhodnih nedelja, u jednom od blog tekstova,  naveli smo razloge zbog kojih je urbana...

Pasivna kuća – značaj i ekološki otisak

Ekološki pristup u arhitekturi i energetska održivost objekata postaju sve značajniji faktor koji utiče na...

Novogodišnja dekoracija u enterijeru

Period novogodišnjih i božićnih praznika je prava prilika da izrazimo svoju kreativnost kroz dekoraciju svoga...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*