Skip to main content

Rio de Janeiro prva UNESKO svetska prestonica arhitekture

04 Feb 2019

Rio de Janeiro prva UNESKO svetska prestonica arhitekture

Krajem novembra 2018. godine UNESKO i Međunarodna unija arhitekata (UIA) pokreću vrlo značajnu inicijativu u cilju promocije gradova i njihove arhitekture. Ideja je da se UNESKO pridruži u selekciji i imenovanju gradova domaćina Svetskog kongresa UIA kao svetskih prestonica arhitekture.

Tako je 23.11.2018.godine u Parizu potpisan Memorandum o razumevanju i jačanju saradnje ove dve organizacije koja je prisutna još od 1956.godine.

Obe ove organizacije prate izazove našeg vremena: masovna urbanizacija, klimatske promene, i potreba za očuvanjem graditeljskog nasleđa. Novi sporazum između UNESKO-a i UIA ima za cilj da proširi odgovor na ove izazove kroz razvoj mogućnosti i mobilizaciju lokalnih i nacionalnih vlada, medija i zajednica.

Obzirom da se gradovi širom sveta brzo razvijaju, cilj inicijative je da se promovišu urbana pitanja u skladu sa tačkom 11 Agende održivog razvoja za 2030.g „Učiniti gradove i naselja uključivim, sigurnim, otpornim i održivim.“  

Prema rečima predstavnika obeju organizacija, inicijativa svetske prestonice arhitekture stvoriće novu sinergiju između kulture i arhitekture u sve urbanijem svetu. U ovakvom okruženju gradovi postaju središta ideja, kulture, trgovine a poseban je značaj u razvoju nauke i društvenog razvoja.

Ambicija je da se gradovi shvate kao otvoreni i kreativni prostori za razmenu ideja, pronalaske i inovacije. I u tom kontekstu je 18.01.2019.g u Parizu (u sedištu UNESKO-a) proglašena i prva svetska prestonica arhitekture grad Rio de Janeiro (Brazil).

Plan je da svaki grad koji će biti proglašen za svetsku prestonicu arhitekture postane globalni forum za diskusiju o gorućim izazovima našeg sveta, kroz prizmu kulture, nasleđa, urbanog planiranja i arhitekture. UNESKO i UIA u saradnji sa lokalnim institucijama organizovaće aktivnosti i događaje u cilju promovisanja projekata koji će uključivati ne samo arhitekte i urbaniste već i stručnjake iz srodnih sektora.

„Želimo da istaknemo, kako arhitekte, uz pomoć lokalnih vlada i zajednica mogu igrati ključnu ulogu u pronalaženju rešenja za dobrobit zajednice. Povezivanje kulture i arhitekture je neophodno za stvaranje produktivnih i održivih gradova i zajednica.“ Rekao je Thomas Vonier, predsednik UIA.

Nakon imenovanja Rio de Janeira, nagrada će stupiti na snagu 2020. godine i podržaće lokane institucije i projekte brazilskog grada koji nude urbana rešenja za najznačajnija pitanja našeg vremena.

Prema UNESKO-u, svetska prestonica arhitekture će služiti kao međunarodni godišnji forum za diskusiju o globalnim problemima kroz kulturu, baštinu, urbanizam, planiranje i arhitekturu. Tokom 2020.godine Rio de Janeiro će biti domaćin niza događaja organizovanih pod temom „Svi svetovi. Samo jedan svet“

Pomoćnik generalnog direktora za kulturu UNESKO Ernesto Ottone rekao je da su UIA i UNESKO udružili snage kako bi uspostavili svetsku prestonicu arhitekture u želji da sačuvaju arhitektonsko nasleđe širom sveta kroz urbani kontekst.

„Cilj je stvoriti nove sinergije između kulture i arhitekture u sve urbanijem svetu, u kojem su gradovi središta za ideje … kulturu, nauku i društveni razvoj“

Izvori: UNESKO i UIA

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

*Preuzimanje svih tekstova sa bloga je moguće samo uz navođenje izvora.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Plavo zeleni san

Klimatske promene, ekstremne vremenske prilike postaju sve učestalije u gradovima širom sveta. Ovakvi uslovi postaju...

Šta jeste, a šta nije Biofilni koncept

Priču o Biofilnom dizajnu i arhitekturi započeli smo u prošlom blogu postu. Nadam se da...

Land art – zemljana umetnost 1/3

U novom pravcu savremene umetnosti za stvaranje  dela umetnik izlazi iz svog ateljea. Dela više...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*