Skip to main content

Na temeljima Bauhaus filozofije – muzej u Desau

28 Jan 2019

Na temeljima Bauhaus filozofije – muzej u Desau

Krajem 2015.godine okončan je konkurs za novi muzej u Desau posvećen ideji Bauhausa. Arhitekotnski tim iz Barselone sa pridruženim članovima iz Evrope (Roberto Gonzalez, Anne Hinz, Cecilia Rodrigez, Arnau Sastre i Josc Zabela)  je dizajnirao pobedničko konkursno rešenje koje je svoj koncept baziralo na filozofiji Bauhausa. Tim se sastojao iz pet članova koji su razvijali dizajn na kolaborativan način, principom dodavanja koji je sličan i usko povezan sa principom Bauhaus kreativne zajednice.

Arhitektonsko rešenje je vrlo jednostavno ali upečatljivo. Sastoji se od dugačke pravougaone betonske konstrukcije mosta koja „lebdi“ unutar staklene školjke ili zid zavese. Rešenje navodi na principe Bauhaus-a „vizuelno kroz oblik i redukovanu paletu materijala“ prema rečima jednog od projektanata muzeja.

Muzej je dizajniran tako da ispunjava principe fleksibilnosti i otvorenosti, i što je najvažnije da omogući prikaz druge najveće kolekcije Bauhaus predmeta u svetu (većina eksponata je napravljena od papira). Zbog ovih specifičnosti postavke, zahtev je bio za postavljanjem tehničkih prostorija sa visokom klimom, što se pokazalo kao jedan od najvećih izazova celog projekta.

Rešenje arhitekata je bilo da se na gornjoj etaži obezbedi hermetička crna kutija za prezentaciju zbirke, dok bi transparentno prizemlje postalo propustljiv i dinamičan javni prostor. Na taj način će se grad i muzej okupiti u velikom foajeu, privremenim izložbama, javnih prostora, restorana i raznih događajnih dešavanja.

Odluka da se novi muzej locira u centralnom gradskom parku, a ne pored čuvene zgrade-škole Bauhaus-a ili majstorskih kuća (kompleks Bauhaus-a) severozapadno od centra bila je svesna, kaže direktorica fondacije Bauhaus Desau – Klaudia Peren.

„Želeli smo da budemo u samom središtu grada i da ne stvaramo muzejski tok“ objašnjava direktorica fondacije.

Centralna lokacija muzeja pomoći će da se „pojača kulturni efekat Bauhaus-a“ u celom gradu, slažu se arhitekte. Ali i generiše interes i privlačenje posetilaca kako bi se nadoknadio „efekat smanjenja grada“ koji su doživeli mnogi nemački gradovi nakon ujedinjenja.

Završetak muzeja se očekuje za 9. septembar 2019.g, kada će biti obeležena 100 godišnjica Bauhausa u Desau. Muzej će svakako postati magnet za ljubitelej Bauhausa kako iz Nemačke tako i iz celog sveta. I sigurno će postati mesto za sastanke, okupljanja, komunikaciju i centralno kulturno mesto samog grada.

I za kraj, podsetimo još jednom na sjajnu misao Valtera Gropiusa (idejnog tvorca Bauhausa) koja nakon 100 godina dobija svoj puni značaj…

„Krajnji cilj svih vizuelnih umetnosti jeste dovršena građevina! … Zaželimo, zamislimo i stvorimo novu građevinu budućnosti, koja će ujediniti arhitekturu, vajarstvo i slikarstvo i koja će se jednog dana izdići do neba iz ruku miliona radnika kao kristalni simbol nove vere“  (Valter Gropijus, Program Bauhausa, 1919.g)

Izvor: Addenda architects

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Peikko Group 50 godina lider u građevinskoj industriji

U organizaciji Inženjerske Komore Srbije – regionalna kancelarija Subotica, a u okviru permanentnog profesionalnog usavršavanja...

Moderna koliba – Rolling Huts

Rolling Huts su kolibe slabo tehnološki opremljene, sa veoma jednostavnim dizajnom. Nalaze se na placu...

Moć javnog prostora – Piazza del Cinema

Još u 19. veku izgradnja prvog primorskog odmarališta na otoku Lido u Veneciji je otvorilo...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*