Skip to main content

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

26 Feb 2018

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

Zašto se odlučiti za koncept niskoenergetske kuće

Pitanje energetske efikasnosti objekata poslednjih godina postalo je primarna tema ne samo u stručnim krugovima. Svest o uštedi energije/energenata sve više je prisutna, a korisnik prostora sve češće sebi postavlja pitanje…Kako da u svom životnom i radnom prostoru pored funkcionalnosti obezbedi mogućnost da racionalno koristi energiju?

Jedna od mogućnosti je svakako energetska obnova postojećih objekata (rešenje za uštedu energije)  proces je koji zahteva vreme pričali smo u jednom od naših prvih blog postova.

Ovoga puta pozabavićemo se pitanjem postavljanja koncepta kada je u pitanju izgradnja novog objekta. Kako efikasno koncipirati objekat koji će trošiti manje energije/energenata, koji neće uticati na emisiju štetnih gasova i stvaranje efekta staklene bašte, a koji će omogućiti održivi koncept stanovanja.

Odgovor je niskoenergetska kuća.

Osnovna karakteristika niskoenergetskih kuća je da je njena potrošnja za grejanje na godišnjem nivou maksimum 50kWh/m2. Parameatar nije lako postići, razlikuje se od države do države u zavisnosti od klime…što lokacija ima povoljniju klimu potrošnja energije je manja.

Kako dobro postaviti koncept niskoenergetske kuće?

 1. Dobra orjentacija objekta je važna – dnevna zona/orjentacija ka jugu – pomoćne zone/orjentacija ka severu
 2. Dobra toplotna izolacija celog objekta
 3. Prozori sa troslojnim staklom će svesti gubitak toplote na minimum
 4. Niskotemperaturni sistem grejanja
 5. Kontrola ventilacije – izuzetno važna komponenta

Niskoenergetska kuća je skup dobro postavljenih parametara

Orjentacija objekta

Prilikom izgradnje slobodnostojećeg objekta na parceli mogućnost dobre orjentacije objekta prema stranama sveta je najpovoljnija. Držati se proverenog pravila, da prostorije sa dnevnim aktivnostima pozicioniramo na južnoj strani (ili jugoistočnoj strani), a zonu spavanja i pomoćne zone pozicionirati ka severu (ili severozapadnoj strani) donosi dugoročne pozitivne efekte. Ovakav pristup donosi pozitivne efekte u distribuciji toplote kroz objekat i omogućava racionalan pristup njenoj potrošnji.

Toplotna izolacija

Odabir adekvatne toplotne izolacije fasade sada je stvarno moguć, jer na tržištu imamo bogatu lepezu materijala (od raznih termo blokova, preko mineralne vune, stirodura…). Kako bi postigli adekvatne performanse objekta koji troši ispod 50kWh/m2 neophodno je da objekat pripada energetskom razredu “B” ili još bolje energetskom razredu “A” pravi odabir svakako napravite u konsultaciji sa  arhitektom koji se bavi i pitanjem energetske efikasnosti.

Prozori sa dobrim niskoenergetskim svojstvima

Kada je odabir prozora u pitanju takođe imamo bogatu lepezu materijala na tržištu. Počevši od PVC (višekomorne) stolarije, preko aluminijumske stolarije koja može biti u kombinaciji sa drvetom ili čisto aluminijumska sa termo staklom u dva pa i tri sloja. Nikako ne treba zanemariti činjenicu da je udeo u uštedi potrošnje energije kada je odabir kvalitetne stolarije u pitanju moguć i do 40%.

Koliko je važna dobra izolacija i zaptivenost objekta možete saznati iz još jednog našeg teksta.

Niskotemperaturni sistemi grejanja                                   

Toplotne pumpe poslednjih godina su sve više u upotrebi i primeni jer omogućavaju dobre uštede u potrošnji energije. Podno grejanje je jedan od izbora koji takođe omogućava efikasnije korišćenje energije, a pored toga pruža i značajne estetske prednosti u prostoru. Solarni sistem doživljava razne transformacije i poboljšanja i svakako je jedna od opcija kada je efikasno korišćenje energije u pitanju. Za odabir pravog sistema ili kombinacije dva sistema uvek je najbolje konsultovati se sa kolegama mašinske struke… Ne bih dalje razrađivala temu jer je van domena moje stručnosti.

Kontrola ventilacije

Kako je moguće kontrolisati ventilaciju, zašto je neophodna kod niskoenergetskih objekata i koje prednosti donosi ovakav sistem pročitajte u jednom od naših prethodnih blog postova.

Uvođenje tradicionalnih elemenata u karakter niskoenergetske kuće

Niskoenergetska kuća je zasigurno dobar izbor ako planirate izgradnju kuće.

U startu ulaganja su svakako veća, ali na duže staze isplativost/održivost je nemerljiva.

Izgradnja kuće je ne zaboravite dugoročna investicija, pa tako treba razmišljati i prilikom planiranja objekta.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Primena biomimikrije u enterijeru

Kao što je bilo govora u prethodnom tekstu, primeri primene biomimikrije u arhitekturi se nalaze...

Drveni podovi i toplina doma

Materijali koji ispunjavaju visoke standarde ugradnje i eksploatacije Koncept zdravog stanovanja jedna je od primarnih...

Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (1/3)

Planiranje i izgradnja objekta za svakog Investitora pretstavlja izuzetno složen proces, bez obzira dali je...

2 Comments

 1. Marija B Reply

  Jako zanimljiva tema. Ja sam student fakulteta Zaštite na radi u Nišu i jako me zanima tema energetske efikasnosti. Mislim da je u tekstu jako lepo objašnjena ova tematika. Nadam se da će niskoenergetske kuće biti aktuelnije u našoj zemlji, uostalom kao i svi vidovi obnovljivih izvora. Moramo početi malim koracima, ali bolje uložiti više na početku da bi se kasnije isplatilo.

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Hvala Marija na komentaru. Upravu ste, edukacija i promovisanje tema vezanih za energetsku efikasnost su od suštinske važnosti za primenu ovih principa u praksi.

Leave a reply

Your email address will not be published.

*