Skip to main content

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

26 Feb 2018

Zašto i kako graditi niskoenergetske kuće

Zašto se odlučiti za koncept niskoenergetske kuće

Pitanje energetske efikasnosti objekata poslednjih godina postalo je primarna tema ne samo u stručnim krugovima. Svest o uštedi energije/energenata sve više je prisutna, a korisnik prostora sve češće sebi postavlja pitanje…Kako da u svom životnom i radnom prostoru pored funkcionalnosti obezbedi mogućnost da racionalno koristi energiju?

Jedna od mogućnosti je svakako energetska obnova postojećih objekata (rešenje za uštedu energije)  proces je koji zahteva vreme pričali smo u jednom od naših prvih blog tekstova.

Ovoga puta pozabavićemo se pitanjem postavljanja koncepta kada je u pitanju izgradnja novog objekta. Kako efikasno koncipirati objekat koji će trošiti manje energije/energenata, koji neće uticati na emisiju štetnih gasova i stvaranje efekta staklene bašte, a koji će omogućiti održivi koncept stanovanja.

Odgovor je niskoenergetska kuća.

Osnovna karakteristika niskoenergetskih kuća je da je njena potrošnja za grejanje na godišnjem nivou maksimum 50kWh/m2. Parameatar nije lako postići, razlikuje se od države do države u zavisnosti od klime…što lokacija ima povoljniju klimu potrošnja energije je manja.

Kako dobro postaviti koncept niskoenergetske kuće?

 1. Dobra orjentacija objekta je važna – dnevna zona/orjentacija ka jugu – pomoćne zone/orjentacija ka severu
 2. Dobra toplotna izolacija celog objekta
 3. Prozori sa troslojnim staklom će svesti gubitak toplote na minimum
 4. Niskotemperaturni sistem grejanja
 5. Kontrola ventilacije – izuzetno važna komponenta

Niskoenergetska kuća je skup dobro postavljenih parametara

Orjentacija objekta

Prilikom izgradnje slobodnostojećeg objekta na parceli mogućnost dobre orjentacije objekta prema stranama sveta je najpovoljnija. Držati se proverenog pravila, da prostorije sa dnevnim aktivnostima pozicioniramo na južnoj strani (ili jugoistočnoj strani), a zonu spavanja i pomoćne zone pozicionirati ka severu (ili severozapadnoj strani) donosi dugoročne pozitivne efekte. Ovakav pristup donosi pozitivne efekte u distribuciji toplote kroz objekat i omogućava racionalan pristup njenoj potrošnji.

Toplotna izolacija

Odabir adekvatne toplotne izolacije fasade sada je stvarno moguć, jer na tržištu imamo bogatu lepezu materijala (od raznih termo blokova, preko mineralne vune, stirodura…). Kako bi postigli adekvatne performanse objekta koji troši ispod 50kWh/m2 neophodno je da objekat pripada energetskom razredu “B” ili još bolje energetskom razredu “A” pravi odabir svakako napravite u konsultaciji sa  arhitektom koji se bavi i pitanjem energetske efikasnosti. Jer prilikom izrade elaborata energetske efikasnosti dolazimo da podataka o pretpostavljenom energetskom razredu objekta, a kad preporučene materijale primenimo i izgradimo objekta pristupamo sertifikaciji objekta, odnosno izdavanju pasoša energetske efikasnosti.

Energetski pasoš izdaje se nakon obavljanja energetskog pregleda objekta i okončanja finalnog ocenjivanja ispunjenja zahteva vezanih za energetska svojstva zgrade.

1) analizu arhitektonsko-građevinskih karakteristika zgrade, odnosno analizu toplotnih karakteristika termičkog omotača zgrade

2) analizu energetskih svojstava sistema grejanja

3) analizu sistema automatske regulacije sistema grejanja u zgradi

4) merenja za utvrđivanje energetskog stanja i/ili svojstava, kada se do podataka ne može doći na drugi način.

Prozori sa dobrim niskoenergetskim svojstvima

Kada je odabir prozora u pitanju takođe imamo bogatu lepezu materijala na tržištu. Počevši od PVC (višekomorne) stolarije, preko aluminijumske stolarije koja može biti u kombinaciji sa drvetom ili čisto aluminijumska sa termo staklom u dva pa i tri sloja. Nikako ne treba zanemariti činjenicu da je udeo u uštedi potrošnje energije kada je odabir kvalitetne stolarije u pitanju moguć i do 40%. Zatim i zaptivenost otvora je ključna u postizanju što boljih karateristika energetske efikanosti objekta, jer ide u prilog činjenica da se toplotni gibici mogu smanjiti i do 50%

Koliko je važna dobra izolacija i zaptivenost objekta možete saznati iz još jednog našeg teksta.

Niskotemperaturni sistemi grejanja                                   

Toplotne pumpe poslednjih godina su sve više u upotrebi i primeni jer omogućavaju dobre uštede u potrošnji energije. Podno grejanje je jedan od izbora koji takođe omogućava efikasnije korišćenje energije, a pored toga pruža i značajne estetske prednosti u prostoru. Solarni sistem doživljava razne transformacije i poboljšanja i svakako je jedna od opcija kada je efikasno korišćenje energije u pitanju. Za odabir pravog sistema ili kombinacije dva sistema uvek je najbolje konsultovati se sa kolegama mašinske struke… Ne bih dalje razrađivala temu jer je van domena moje stručnosti.

Kontrola ventilacije

Dobro pozicioniranje objekta na parceli je svakako jedan od važnih elemenata koji će uticati na dobru provetrenost objekta, takođe tu je i stepen izolacije koji će uticati na dobar konfor u objektu (leti – prijatan boravak bez pregrevanja, zimi – prijatan boravak i brzo dogrevanje prostorije). U situacijama kada nije moguće postići ove rezultati, potrbno je primeniti kontrolisanu ventilaciju.

U savremenom, energetski efikasnom niskoenergetskom objektu ventilacija preko prozora ne zadovoljava minimalne uslove za potrebnu zamenu vazduha. Jedan od primarnih razloga  je velika debljina zidova, najčešći uzrok je i duži boravak više ljudi u jednoj prostoriji. Zbog toga je kontrolisana ventilacija životnog prostora od izuzetne važnosti. Stalnom izmenom vazduha sprečava se formiranje plesnji u stambenom prostoru i nekvalitetan vazduh se odstranjuje iz prostorije. Rešenje za ovaj problem nalazi se u decentralizovanom sistemu za ventilaciju.

Kako je moguće kontrolisati ventilaciju, zašto je neophodna kod niskoenergetskih objekata i koje prednosti donosi ovakav sistem pročitajte u jednom od naših prethodnih blog postova.

Uvođenje tradicionalnih elemenata u karakter niskoenergetske kuće

Niskoenergetska kuća je zasigurno dobar izbor ako planirate izgradnju kuće. U startu ulaganja su svakako veća, ali na duže staze isplativost/održivost je nemerljiva.

Izgradnja kuće je ne zaboravite dugoročna investicija, pa tako treba razmišljati i prilikom planiranja objekata.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Ekološki izazovi i građevinarstvo – rešenje je zelena gradnja

Ekološki problemi, poput zagađenja vazduha, vode, zemljišta, smanjenja biodiverziteta, povećanih emisija gasova koji stvaraju efekat...

Žensko Arhitektonsko Društvo – Poziv na rekonstrukciju društvenih vrednosti

Dragi čitaoci bloga ArhInGreen, Prenosimo u celosti zvanično saopštenje Ženskog Arhitektonskog Društva povodom trenutnog stanja...

energetska-obnova

Energetska obnova – suština održivog razvoja

Ciljevi Evropske Unije u oblasti energetske efikasnosti fokusirani su na spoljne klimatske promene, lokalne uslove/zahteve...

2 Comments

 1. Marija B Reply

  Jako zanimljiva tema. Ja sam student fakulteta Zaštite na radi u Nišu i jako me zanima tema energetske efikasnosti. Mislim da je u tekstu jako lepo objašnjena ova tematika. Nadam se da će niskoenergetske kuće biti aktuelnije u našoj zemlji, uostalom kao i svi vidovi obnovljivih izvora. Moramo početi malim koracima, ali bolje uložiti više na početku da bi se kasnije isplatilo.

  1. Nataša Komljenović Author Reply

   Hvala Marija na komentaru. Upravu ste, edukacija i promovisanje tema vezanih za energetsku efikasnost su od suštinske važnosti za primenu ovih principa u praksi.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*