Skip to main content

Primena biomimikrije u arhitekturi

25 Apr 2019

Primena biomimikrije u arhitekturi

U prethodnom tekstu pojasnili smo opšti pojam biomimikrije i njen značaj u arhitektonsko-građevinskoj sceni. Bilo je govora o širokoj primeni principa biomimikrije, koji će detaljnije biti objašnjeni kroz primere koji slede.

“Ljudski genij može stvoriti razne izume, dolazeći pomoću različitih instrumenata do jednog cilja, ali on  nikada neće moći nadmašiti prirodu po lepoti, ekonomičnosti i neposrednosti, jer u njenom stvaranju ništa ne nedostaje niti se išta rasipa.”    (Leonardo da Vinci)

Osnovni principi biomimikrije nastali kroz proučavanje prirode:

-Priroda deluje pod uticajem sunčeve svetlosti.

-Priroda koristi samo onoliko energije koliko joj je neophodno.

-Priroda prilagođava oblik funkcionalnosti.

-Priroda sve reciklira.

-Priroda napreduje kroz saradnju.

-Priroda počiva na raznovrsnosti.

-Priroda zahteva precizno znanje.

-Priroda zaustavlja rasipanje.

Sagrada Familia Cathedral interior. Barcelona, Spain

Sagrada Familia (Španija)

Jedan od najpoznatijih Gaudijevih objekata u Barseloni, odiše principima biomimikrije. Gaudi je proučavao geometriju i proporcije pronađene u organskim formama, te ih primenjivao u svojim delima, što je dovelo do dizajna u obliku drveća i kostiju. Katedrala je poznata po organskoj formi, vrlo karakterističnim stubovima nalik na grane drveća, oslanjajući se na dugogodišnje Gaudijevo istraživanje prirodnih principa i njihovo interpretiranje u arhitekturu.

The William Jefferson Clinton Children’s Center (Haiti)

Objekat sirotišta koje je uništeno u jakom zemljotresu 2010. god. na Haitiju, obnovljeno je po principima Kapok drveta koje skladišti interno vodu odbacujući lišće kako bi sačuvalo energiju tokom sušnog perioda. Slično tome, novo sirotište ima karakteristike koje reaguju na vreme i koriste resurse koji su već na raspolaganju. Jezgro objekta je betonsko, zaštićeno bambusom, a gornji spratovi su podupreti lakšim “granama” kao i samo drvo, za dodatnu stabilnost objekta.

Skygrove office park (Njujork)

Objekat nebodera u priobalnoj zoni Njujorka, dizajniran je po principima Mangrovog drveta, čuvenog po svom sistemu korenja, koje se nalazi duboko u vodi i apsorbuje energiju, stablo izdižu visoko iznad nivoa vode, a međusobno skupljeni veći broj stabala lako odoleva jakim udarima talasa. Podnožje objekta čini nekoliko “grana”, međusobno spojenih koje podupiru glavnu zgradu i pružaju joj stabilnost.

Institute for Nanobiomedical Technology and Membrane Biology (Kina)

U pokušaju da poveže arhitekturu sa biologijom, Kulper i Roi su dizajnirali zgradu Instituta za nanobiomedicinsku tehnologiju i biologiju membrane u gradu Chengdu. Dizajnom odiše molekularna struktura objekta po uzoru na ćelijsku, te se unutrašnje bašte formiraju kao organele shodno željenoj funkciji.

The Algae house (Nemačka)

“Kuća za alge” u Hamburgu sadrži živu materiju – mikroalge – u svom dizajnu. Jedna fasada uglavnom transparentne površine tornja sadrži sitne, rastuće alge koje mogu kontrolisati svetlost koja ulazi u zgradu i obezbeđuje senku kada je to potrebno. Alge predstavljaju filter za sunčevu svetlost leti, tada se više razmnožavaju i mogu se koristiti kao biogas ukoliko se prenamnože, dok je zimi  ta fasada skoro potpuno transparentna, usled smanjenog razmnožavanja algi.

Navedeni primeri predstavljaju samo neke od mnogobrojnih primena principa biomimikrije u arhitekturi. Veliki broj primera širom sveta svedoče o sve većoj svesti za očuvanje prirodne sredine, korišćenje obnovljivih resursa i savladavanje prirodnih faktora na prirodan način.

Shodno tome, u narednom tekstu biće obrađena tema primene biomimikrije u unutrašnjem prostoru.

Autor teksta: Đurđina Sladaković, mas.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.ing.arh.

 

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Održiva arhitektura

Zašto održiva arhitektura? Još 1987.g definisan je pojam održivosti kao proces koji zadovoljava potrebe sadašnjosti...

Održivost = osnovna vrednost 1/2

Sveobuhvatan interdiscipinaran pristup u savremenom održivom arhitektonskom projektovanju donosi nam kompanija HOK koja je pionir...

Energetska sigurnost, zaštita životne sredine i privredni razvoj

Nakon perioda letnje pauze, profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)   za 2015....

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*