Skip to main content

Primena biomimikrije u enterijeru

29 Apr 2019

Primena biomimikrije u enterijeru

Kao što je bilo govora u prethodnom tekstu, primeri primene biomimikrije u arhitekturi se nalaze širom sveta, a takav je slučaj i sa dizajnom enterijera. Primeri koji slede i koje smo izdvojili ovog puta govore o važnosti oblikovanja unutrašnjeg prostora po principima biomimikrije, potrebama korisnika prostora i ličnim afinitetima.

The Nautilus Project (DESIGN SPIRITS TOKYO, Singapur)

Projekat Nautilus predstavlja adaptaciju restorana u tržnom centru ION u Singapuru, potpuno prilagođen savremenim potrebama društva i tehnikama organske proizvodnje i biofilne arhitekture. Lamelirano drvo okružuje poluprivatne prostore za obedovanje, odvajajući ih od ostatka restorana gnezdasto formiranim volumenima. Jaki oblici naglašenih formi, materijalizacijom drveta postaju mekani i topli, menjajući time percepciju osvetljenja i utisak cele prostorije restorana, koja je tim podeljena u niz privatnih i intimnih prostora. Posebne forme unutar enterijera služe kao svetlosni filteri organskih struktura, bacajući senke na jednobojne površine i čineći ceo ambijent toplim.

Grotto Sauna ( PARTISANS, Kanada)

Sauna “pećina” nastala je iz inspiracije netaknutom prirodom i zalascima sunca, ali i mnogobrojnih istraživanja studia Partisans iz Kanade. Naime, sauna je proizvod istraživanja terena, savremenih 3D skeniranja, biofilnog dizajna i principa biomimikrije u jednom ovakvom kontekstu. Objekat je energetski efikasan, a drvo kedra koje kompletno pokriva enterijer omogućava karakteristične forme, prirodnu ventilaciju i “disanje” objekta. Objekat je u celosti prirodno osvetljen karakterističnom pozicijom prozora, i ventilisan pomoću otvora na različitim stranama objekta. Odiše toplinom prirodnog drveta i savremenim pristupom dizajnu.

Bar Raval ( PARTISANS, Toronto)

Bar smešten u centru Toronta, odiše autentičnošću i organskim formama. Tim je razvio veoma detaljan digitalni model prostora kako bi razvio prefabrikovane komponente koje se mogu umetnuti direktno u postojeć́i ambijent. U cilju kvalitetne realizacije rađeno je direktno sa proizvođačima koji su angažovali softverski kod za preradu preko 9km gravura na 75 panela od drveta. Pored toga, poseban tim inženjera bio je angažovan za pitanje zvučne izolacije i akustike unutar objekta. Na slikama se može videti detaljnost obrade ovog biofilnog enterijera.

Uz prethodna dva teksta, ovim tekstom o enterijeru objedinjujemo temu biomimikrije i njene primene u arhitekturi i dizajnu enterijera, ali će se pojam biomimikrije provlačiti kroz mnogobrojne buduće teme takođe.

 

Autor teksta: Đurđina Sladaković, mas.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

 

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Gradovi u uslovima klimatskih promena

Primer međunarodnog naučnog projekta TURAS Permanentno profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)...

Novogodišnja dekoracija u enterijeru

Period novogodišnjih i božićnih praznika je prava prilika da izrazimo svoju kreativnost kroz dekoraciju svoga...

Krovna kućica-više prirodnog svetla

Zašto nam je potrebno više dnevnog svetla Koliki je značaj korišćenja potencijala dnevne svetlosti ide...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*