Skip to main content

Neophodnost ili formalnost izrade projekta za građevinsku dozvolu (2/3)

25 Nov 2015

Neophodnost ili formalnost izrade projekta za građevinsku dozvolu (2/3)

Nastavljamo seriju tematskih blogova posvećenih kompleksnom procesu pribavljanja građevinske dozvole

pod nazivom  Neophodnost ili formalnost izrade Projekta za građevinsku dozvolu (PGD).

Podsećanja radi, u prethodnom blogu  govorili smo o tome kako izabrati projektanta/projektante, šta sve čini neophodna dokumentacija i kako ne gubiti vreme u startu kada već imamo relevantne podatke (pre svega mislim na lokacijske uslove).

Od trenutka kada dobijete lokacijske uslove i prateću dokumentaciju (tehničke informacije javnih preduzeća) izuzetno je važno da dokumentaciju prosledite projektantima koje ste angažovali na izradi Projekta za građevinsku dozvolu (PGD).

Pod pretpostavkom da ste angažovali projektante za izradu

Projekta za građevinsku dozvolu (PGD) izuzetno je važno da im prosledite odgovarajuće podatke i informacije.

Ulazni podaci za izradu projekta čine:

  1. Lokacijski uslovi
  2. Tehnička informacija javnih preduzeća (vodovod i kanalizacija, struja, grejanje)
  3. Geodetski snimak
  4. Kopija plana
  5. List nepokretnosti

Podvući ću još jednom (pošto je ovo najčešća nedoumica svakog kome je neophodna projektna dokumentacija).

Projekat za građevinsku dozvolu (PGD) ne čini samo arhitektonski projekat.

IMG_3741

Pošto ste angažovali projektante, prosledili ulazne podatke na redu je sam proces izrade projekta koji u zavisnosti od komleksnosti objekta zahteva vreme.

Ovoga puta nebih se bavila rokovima izrade (rastegljiv pojam 🙂 ), ali svakako ako insistirate da je rok izrade kraći od tri nedelje za manje zahtevne objekte (računajte da će te dobiti nekvalitetan i površan projekat).

Pitanje koordinacije među projektantim je uloga koja je uglavnom rezervisana za arhitektu (ali nije pravilo pogotovo ako su u pitanju inženjersko/instalatersko orjektisani projekti).

Zašto je to tako?

Arhitekta je izradio idejno rešenje/idejni projekat koji pretstavlja ulazni podatak za ostale projektante saradnike. Svi crteži, tehnički opis, numerička dokumentacija iz idejnog projekta daje smernice ostalim projektantima u definisanju njihovih rešenja.

IMG_3744

Tokom samog procesa izrade projekta izuzetno je važna komunikacija među projektantima (ako su već radili zajedno na nekom projektu u toliko lakše, naravno nije pravilo). Pored uloge koordinacije među projektantima, koordinator bi trebao da vodi komunikaciju i na relaciji investitor-ostali projektanti.

U sledećem blogu zaokružićemo priču o Projektu za građevinsku dozvolu (PGD) i pojasnićemo šta je to tehnička kontrola projektne dokumentacije i Izvod iz projekta za građevinsku dozvolu.

Bonus za sve čitaoce, besplatan PDF vodič >>>

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Gradovi u uslovima klimatskih promena

Primer međunarodnog naučnog projekta TURAS Permanentno profesionalno usavršavanje inženjera u okviru Inženjerske Komore Srbije (IKS)...

Održiva arhitektura

Zašto održiva arhitektura? Još 1987.g definisan je pojam održivosti kao proces koji zadovoljava potrebe sadašnjosti...

Zašto je važna energetska sanacija objekata

Pitanje energetske sanacije objekata poslednjih godina postaje sve aktuelnije. Neplansko trošenje energetskih resursa je jedan...

One Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*