Skip to main content

Kuća od 10 stepeni

15 Apr 2019

Kuća od 10 stepeni

U Šangaju, lokalni arhitekti koriste rotirajuće kutije i razigrane boje kako bi stvorili divan moderan dom. TOWO projektni biro je dobio za zadatak da preuredi stan od 48 m2 u srcu Šangaja. Njihova kreativnost je bila ključna u ispunjenju dugog spiska zateva klijenata.

Ironično je to što je razmišljanje izvan ustaljenog okvira navelo kinesku dizajnersku firmu da prostorno reorganizuje dom koristeći četiri prostorne kutije. Te četiri celine čine kuhinja, kupatilo, spavaća soba i soba za zabavu, a trpezairski i dnevni prostor su isklesani iz međuprostora.

Ulaz u stan je obložen ogledalom, kako bi prostor delovao veće a i svetlije.

Kako ove četiri celine ne bi blokirale vidne linije i stvorile klaustrofobičan osećaj, dizajneri su pametno rotirali strukture za 10 stepeni, što je i inspirisalo ime projekta – Kuća od 10 stepeni. Ti volumeni takođe imaju zaobljene ivice da bi se smanjila njihova vizuelna težina.

Kuhinjski volumen sa centralnim položajem obložen je žutim lakiranim pločicama visokog sjaja sa ponekim crnim elementima. Prostor je maksimalno povećan u kuhinji zahvaljujući funkcionalnim kutijama – frižider i dodatna skladišta su ugrađeni u volumen kupatila.

Postojeći betonski stubovi su ostali netaknuti i pružaju zanimljiv kontrast teksturama novim, glatkim, sjajnim površinama.

Dnevni prostor je isklesan iz prostora između žute kutije i kutije za zabavu sa drvenim oblogama. Kutija za spavaću sobu je okružena belim ormanima.

Uvođenjem kontrasnih boja i različitih tekstura smanjen je utisak o minimalstičkom dizajnu.

Rezultat je moderan enterijer akcentovan žutim detaljima koji daju svežinu kompletnom utisku prostora. Dekonstruktivni elementi u konceptu enterijera uneli su novo viđenje prostora i doneli dodatni kvalitet u izuzetno ograničenim uslovima. Manji projektni zadaci ponekad su veći arhitektonski izazov, što pokazuje i ovaj interesantan primer.

„Poštujući prirodu prostora, magično smo proširili prostor kreativnim i praktičnim metodama projektovanja.“ kaže projektni biro TOWO.

Izvor: portal Dwell

Autori teksta: Miloš Janković dipl.inž.arh. i Iva Sučević dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Rio de Janeiro prva UNESKO svetska prestonica arhitekture

Krajem novembra 2018. godine UNESKO i Međunarodna unija arhitekata (UIA) pokreću vrlo značajnu inicijativu u...

Na temeljima Bauhaus filozofije – muzej u Desau

Krajem 2015.godine okončan je konkurs za novi muzej u Desau posvećen ideji Bauhausa. Arhitekotnski tim...

Satelitski snimak ključ za ozakonjenje objekata

Pitanje nelegalnih objekata i njihovog ozakonjenja u decenijama koje su za nama kočili su mnogobrojni...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*