Skip to main content

Moderna arhitektura i prirodno okruženje

25 Feb 2019

Moderna arhitektura i prirodno okruženje

Porodična kuća u Velikoj Britaniji u okruženju izuzetne prirodne lepote projektovana je od strane arhitekotnskog tima Amin Taha i Sarah Gruffiths.

Projekat je interesantan po tome što je naručioc projekta pokazao izuzetnu posvećenost kvalitetnoj arhitekturi. Koncept se oslanja na jake geometrijske oblike i pažljivu izbalansiranost između moderne arhitekture i prirodnog okruženja.

Kvalitet je prepoznala i komisija RIBA (Kraljevski Institut Britanskih Arhitekata) i dodelila nagradu u kategoriji stambenih objekata za 2018.godinu.

Naručioc projekta je oduševljen radom renesansnog arhitekte Andrea Paladija, tako da se taj uticaj primećuje u samom projektu kuće. U pitanju je rešenje do koga su zajedno došli naručioc i arhitekti, jednostavnost okrenuta oštrim linijama. C-oblik volumena objekta definiše dizajn i čini da se suprtstavlja gravitaciji plutajući iznad zelenog travnjaka.

Uređena bašta okružuje kuću, a interesantno je popločanje u kombinaciji sa šljunkom koje unosi dinamiku u prostor. Veliki otvor trpezarije prema bašti uvodi prirodu u unutrašnji prostor.

Pored toga otvori na bočnim fasadama povećavaju vizuelnu i fizičku vezu unutrašnjosti i bašte, a sunčeva svetlost kupa svetlošću različite prostorije. Naglašen je vrhunski kvalitet i dizajn u zanatskim detaljima.

Nagrada Kraljevskog instituta Britanskih arhitekata za 2018. godinu.

Izvor: portal Wallpaper

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Dekoracija u enterijeru i ekološka vrednost

Održivost kao koncept koji je sve više prisutan u dizajnerskim procesima je tema kojom smo...

Na temeljima Bauhaus filozofije – muzej u Desau

Krajem 2015.godine okončan je konkurs za novi muzej u Desau posvećen ideji Bauhausa. Arhitekotnski tim...

Primena koncepta Studio Apartman u turizmu

Povod da pokrenem temu vezanu za koncept Studio Apartmana u kontekstu ekoturizma je svakako poslednji...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*