Skip to main content

LED osvetljenje u poslovnim objektima

03 Dec 2018

LED osvetljenje u poslovnim objektima

Značaj LED osvetljenja u poslovnim objektima

Instalacija i primena LED osvetljenja u poslovnim i komercijalnim objektima donosi višestruke pozitivne efekte. Ekološka prihvatljivost, smanjena potrošnja energije i stvaranje prijatnog i produktivnog ambijenta za zaposlene i korisnike prostora.

Svako dobro komercijalno poslovanje će razmotriti mogućnosti za uštedu novca na što efikasniji način, a oblast održavanja objekta je važan segment u kome je moguće ostvariti značajne uštede u potrošnji.

Osvetljenje je ključni aspekt komercijalnih objekata, jer direktno utiče na produktivnost i zdravlje radnika i korisnika prostora. Pojava i primena  LED rasvete donosi značajne prednosti u odnosu na konvencionalni i tradicionalni tip osvetljenja.

O značaju LED osvetljenja i uopštenim prednostima primene govorili smo u jednom od naših prethodnih tekstova, a ovoga puta govorimo o značaju primene u komercijalnim i poslovnim objektima.

Finansijske koristi 

Troškovi nabavke LED osvetljenja su značano smanjeni u poslednjih nekoliko godina (neki pokazatelji govore čak i do tri puta). U odnosu na fluorescentno osvetljenje troše manje energije, vek trajanja LED tehnologije je duže i emituje manje toplote prilikom eksploatacije od tradicionalnih halogenih sijalica. Iskustveni pokazatelji u preduzećima govore da se troši manje energije leti na klimatizaciju zbog ovog faktora emisije toplote koji je manji kod LED tehnologije.

Povrat investicije kod kompletne zamene osvetljenja u LED tehnologiju je 1-2 godine, a dodatna prednost je što u nekim situacijama je dovoljno zameniti samo svetiljku bez potrebe za promenom postojećeg sistema.

Prednosti za životnu srdinu

Pored korišćenja manje energije (u nekim situacijama i do 80%) LED tehnologija pruža i ekološke prednosti u pogledu odlaganja otpada. U odnosu na fluorescentno osvetljenje koje ima živu i teže je za bezbedno zbrinjavanje, LED je jednostavniji i jeftiniji za odlaganje.

Zdravstvene prednosti

LED osvetljenje je daleko kvalitetnije i prirodnije od tradicionalnog osvetljenja, nema efektra treperenja svetlosti što može prouzrokovati naprezanje očiju, glavobolje i migrene. Na duži rok ove negativne posledice svakako utiču na produktivnost i pojavu ozbiljnijih zdarvstevnih tegoba kod zaposlenih i korisnika prostora (stres,mentalni problemi).

Optimizacija i kontrola osvetljenja

Tehnologija je omogućila kontrolu LED osvetljenja tajmerima i optimizacijom putem pametnih telefona. Ovaj sistem omogućava potpunu kontrolu potrošnje i značajnu korist u finasiskom smislu. Tehnologija je pogodna kako za unutrašnju tako i za spoljnu upotrebu (parkovi, razni ulazi delovi objekta, spoljno osvetljenje objekata/fasada…)

Kada je tip osvetljenja poslovnih i komercijalnih objekata u pitanju tu imamo osnovnu podelu na tri tipa osvetljenja.

  1. Led paneli su najpopularniji oblik komercijalnog LED osvetljenja za kancelarije, javne zgrade, hotele.. itd.  kao i razni tipovi prodavnica i butika. Led panel je zasigurno jedan od najrasprostranjenijih i najjeftinijih oblika LED osvetljenja.
  2. Komercijalna LED lučna svetla idealna su za skladišta i industriske objekte. Ove svetiljke su dugotrajne, omogućavaju 50.000 sati svetlosti što obezbeđuje smanjenu potrebu za servisiranjem.
  3. LED cevi, cevne svetiljke, veoma je široka primena ovog osvetljenja, korisnicima pruža dugačak i širok ugao snopa idealno za osvetljenje velikih površina. Značajna primena u naftnim instalacijama i rudarskim objektima, sve češće i u upotrebi u inženjerskim radionicama zbog tri nivoa zaštite (od prašine,od vode i od para) idealna opcija za svako poslovanje koje mora da poštuje visoke standarde žaštite.

Zaključak se sam nameće, da je pravi izbor LED osvetljenje kada su komercijalni i poslovni objekti u pitanju.

Jer svi aspekti i parametri idu u prilog primeni LED osvetlosne tehnologije.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Kako živeti / raditi u zdravom objektu

Živeti u zdravom objektu je tema koja je očigledno aktuelna i koja je privukla pažnju...

Zašto je važno pribaviti LOKACIJSKE USLOVE pre početka gradnje objekta (1/3)

Planiranje i izgradnja objekta za svakog Investitora pretstavlja izuzetno složen proces, bez obzira dali je...

Vodeni elementi u prostoru 1/2

Vodu kao pejzažno-arhitektonski element u uređivanju životnog prostora koristile su civilizacije Egipta i Mesopotamije. Oni...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*