Skip to main content

Land art – zemljana umetnost 1/3

17 Jun 2019

Land art – zemljana umetnost 1/3

U novom pravcu savremene umetnosti za stvaranje  dela umetnik izlazi iz svog ateljea. Dela više nisu izložena u zatvorenom prostoru, nego u prirodi. Umetnik se predaje prirodi i stvara neobična dela korišćenjem prirodnih materijala koje nalazi u prirodi.

Sve ovo je donelo do stvaranja novog pravca u savremenoj umetnosti koji dobija naziv landart. Ovaj neobičan pravac nastaje šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji, zatim Americi gde se dalje širi po celom svetu. Dela umetnika se mogu videti na najrazličitijim mestima, interesantnih oblika i veličina.

Umetnost landarta odnosno dizajniranje zemlje napušta muzeje i galerije kao izložbeni prostor. Umetnici se okreću prirodi i umesto platna za slikanje oni koriste prostranu zemlju. Landart je umetnost koja spaja skulpturu, arhitekturu, poljoprivredu, dizajn i druge srodne nauke. Umetnik vešto upravlja sa materijalom koji je dat u prirodi i stvara dela ogromnih veličina. Bira mesta koja su izolovana od gradova i daje značaj netaknutoj prirodi i ekologiji. Umetnik izražava svoju slobodu i kreativnost kroz dela koja ostaju u prirodi duži period. Vremenske prilike utiču na to da delo nikad nije isto, odnosno da se menja i da je podložno vremenu.

Zbog ogromnih veličina delo se ne može pohraniti u muzej pa je dokumentovano kroz fotografiju ili film. Ko želi da vidi umetnost landarta mora da ode lično do mesta na kome je stvorena. Umetnici često za stvaranje svojih dela u prirodi koriste tešku mašineriju (bager, dizalice) pa čak je bilo da su koristili i dinamite.

Jedan od poznatih umetnika koji se počeo baviti landartom je svakako amerikanac Robert Smithson. Njegov najpoznatiji rad dizajniranja zemlje je ,,Spiral Jetty’’ nastao 1970. godine. Ovo delo se nalazi u Velikom slanom jezeru u severnom delu Jute u SAD. Interesantno je to da se ovo delo može videti samo kad se povuče voda, inače je ono potopljeno. Umetnik je koristio kamen, alge i zemlju kako bi napravio spiralno pristanište veličine 4,5 m × 457,2 m.

Andrew Rogers je landart umetnik koji je stvori takozvanu seriju dela pod imenom ,,Rhythms of Life”. Projekat spada u najveći poduhvat savremene umetnosti landarta. Za ovaj projekat umetnik je koristio kamen gde je stvarao lanac od kamenih skulptura. Projekat je sačinjen od 51 dela koja su postavljena na 16 različitih egozitčnih lokacija. Na svakoj lokaciji se nalaze do tri skulpture odnosno geoglifa veličine i do 40 000 m2.

Umetnici kroz landart izražavaju svoju kreativnost i moć manipulisanja sa prirodnim materijalima. Landart spaja umetnost i prirodu na kreativan način i teži njenom očuvanju.

 

Autor teksta: Jelena Dudaš mast. inž. hortikulture

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Vegetacija u urbanim sredinama – žrtva profita

Žrtva profita - vegetacija u urbanim sredinama  U mnogim gradovima nastupio je trend enormnog rasta...

Zelene Prestonice Evrope-Uticaj i Značaj

Tačno pre dve godine, prvi set od tri vezana blog teksta posvetila sam izuzetno zanimljivoj...

Održivost = osnovna vrednost 2/2

Priču o rekonstrukciji poslovnog objekat u Los Anđelesu specifičnoj po zelenom inovativnom net zero konceptu...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*