Skip to main content

Objekti od kamena

28 Mar 2019

Objekti od kamena

Rekonstrukcija objekata je izuzetno interesantna i kompleksnam veština koja od arhitekte zahteva posvećenost i pripremu u kombinaciji sa istraživačkim radom i upoznavanjem sa lokacijom i duhom mesta.

Ovoga puta pretstavljamo zanimljivo rešenje rekonstrukcije kamene vile koje pored spoja prirode i arhitekture donosi zanimljiv spoj između tradicionalnih i modernih elemenata u arhitektonskom rešenju. Kamen kao građevinski materijal dominira u prostoru.

Rešenje rekonstrukcija kamene vile, koje dolazi iz Kine (u neposrednoj blizini grada Šangaja) zanimljivo je po brzom i efikasnom izvođenju završenom za svega 31 dan.

Objekti su locirani na izuzetno atraktivnoj lokaciji, na ostrvu Zihejiang na rubu litice. Prema rečima arhitektonske firme koja je radila rekonstrukciju, objekat je bio ozbiljno zapušten/devastiran, sa urušenim zidovima i krovom.

Novo rešenje rekonstrukcije uključilo je obnavljanje postojećih objekata i dodavanje modernih elemenata (armirano betonski nastavak sa velikim zastakljenim površinama) kako bi se maksimalno iskoristio pogled na Istočno Kinesko more. Dodatni kvalitet su prostorije sa velikim staklenim otvorima koji obezbeđuju puno svetlosti.

Novi prostori su okupani svetlošću i akcentuju spoj tradicionalnog i modernog pristupa u rešenju.

Obnovljene istorijske građevine sada se koriste za smeštaj (spavaće sobe, dok je novi dograđeni deo u funkciji zajedničkih prostorija). Karakterističan je otvoreni plan kada su u pitanju dnevni boravak, trpezarija i kuhinja.

Iznad prolaza ulaznog dela objekta postavljen je stakleni prepust koji povezuje istorijsku strukturu sa dodatim betonskim elementom. Korišćena je kombinacija tradicionalnih i modernih materijala, granit, beton, čelik.

Unutrešnje opremanje objekta je minimalističko, sa modernim nameštajem i upotrebom prirodnih materijala.

Pored toga što je projekat realizovan pre predviđenog roka izvođenja (plan za izvođenje je bio 40 dana, a radovi su izvedeni za svega 31 dan). Još jedna važna činjenica: rekonstrukcija objekata je realizovana sa manjim bužetom od predviđenog.

Rešenje je interesantan primer povezivanja prirode, životne sredine i strukture koju je napravio čovek.

Izvor: portal Dwell

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Prostor koji teče…

Tokom pripreme tema za online kurs „Kreiraj svoj biofilni ambijent“ posebnu pažnju privukao mi je...

Zelene Prestonice Evrope-Uticaj i Značaj

Tačno pre dve godine, prvi set od tri vezana blog teksta posvetila sam izuzetno zanimljivoj...

Primena koncepta Studio Apartman u turizmu

Povod da pokrenem temu vezanu za koncept Studio Apartmana u kontekstu ekoturizma je svakako poslednji...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*