Skip to main content

Održivost = osnovna vrednost 2/2

04 Apr 2019

Održivost = osnovna vrednost 2/2

Priču o rekonstrukciji poslovnog objekat u Los Anđelesu specifičnoj po zelenom inovativnom net zero konceptu nastavljamo pretstavljanjem zelene fasade koja je najinteresantniji element ovog objekta.

Najatraktivnija specifičnost ove rekonstrukcije je svakako zelena fasada od 25.000 m2 rešetkastih cevi koja služi kao fotobioreaktor i plodno tle za mikroalge koje proizvode energiju za napajanje zgrade. Ovo rešenje je potpuno novi način uvođenja prirode i postavljanje arhitektonskog dizajna na jedan viši nivo.

Kompanija HOK već poznata po svojoj inspiraciji prirodom i ima uspešnu saradnju sa Biomimicry Group (bio inspirisanom kompanijom za inovacije). Elementi biomimikrije su sve prisutniji u projektima komapanije HOK a inovativno rešenje fasade za poslovni objekat u Los Anđelesu to i potvrđuje.

Specijalista za održivost i vodeći arhitekta na ovom projektu Seanu Kuinn primenio je potpuno novu tehnologiju na ovom objektu. Naučnici su prvo testirali masovnu kultivaciju mikroalgi u horizontalnim i vertikalnim staklenim cevima,a ne u otvorenim jezerima.

Zatim je arhitekta Kuinn preneo mehaniku tehnologije na zgradu/objekat, zatim dodao zatvoreni sistem držanja rezervoara i filtracijskih jezera kako bi dovršio mrežu bioenergije. Tako da u staklenim cevima biljke plivaju u otpadnoj recikliranoj vodi i konzumiraju ugljen dioksid koji se ispušta iz cevi za dovod vazduha.

Kako ova inovativna fasada funkcioniše?

Alge izvače hranljive materije iz otpadnih voda objekta, uz pomoć sunčeve energije proizvode lipide koji se mogu pretvoriti u gorivo na licu mesta. Alge takođe apsorbuju emisiju CO2 sa obližnjeg autoputa i kroz proces fotosinteze proizvode svež kiseonik.

Rešetkasti sitem fasade pored prostora u kome su smeštene alge ima fukciju senila za unutrašnji prostor-kancelarije.

Ovaj nulti energetski koncept koji je razvila komapnija HOK, podrazumeva smanjenje potrošnje energije objekta od 50-70% i doprinosi značajnom smanjenju efekta staklene bašte i globalnom zagrevanju.

Kompanija HOK je svakako pionir, lider i uzor u ovoj oblasti.

Izvor: kompanija HOK

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Energetska efikasnost postojećih objekata

Srbija pravi prve korake na putu energetske efikasnosti. Kako bi do promene došlo brže i...

Ikona srpske arhitekture – žrtva urbane degradacije

Zašto je uništen pogled na biser arhitekture u centru Novog Sada? Pita se redakcija „Danas“...

Evopski lideri u proizvodnji obnovljivih izvora energije

Iz prethodnog blog teksta videli smo da su nacionalni ciljevi evropskih zemalja u sektoru obnovljivih...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*