Skip to main content

Održivost = osnovna vrednost 2/2

04 Apr 2019

Održivost = osnovna vrednost 2/2

Priču o rekonstrukciji poslovnog objekat u Los Anđelesu specifičnoj po zelenom inovativnom net zero konceptu nastavljamo pretstavljanjem zelene fasade koja je najinteresantniji element ovog objekta.

Najatraktivnija specifičnost ove rekonstrukcije je svakako zelena fasada od 25.000 m2 rešetkastih cevi koja služi kao fotobioreaktor i plodno tle za mikroalge koje proizvode energiju za napajanje zgrade. Ovo rešenje je potpuno novi način uvođenja prirode i postavljanje arhitektonskog dizajna na jedan viši nivo.

Kompanija HOK već poznata po svojoj inspiraciji prirodom i ima uspešnu saradnju sa Biomimicry Group (bio inspirisanom kompanijom za inovacije). Elementi biomimikrije su sve prisutniji u projektima komapanije HOK a inovativno rešenje fasade za poslovni objekat u Los Anđelesu to i potvrđuje.

Specijalista za održivost i vodeći arhitekta na ovom projektu Seanu Kuinn primenio je potpuno novu tehnologiju na ovom objektu. Naučnici su prvo testirali masovnu kultivaciju mikroalgi u horizontalnim i vertikalnim staklenim cevima,a ne u otvorenim jezerima.

Zatim je arhitekta Kuinn preneo mehaniku tehnologije na zgradu/objekat, zatim dodao zatvoreni sistem držanja rezervoara i filtracijskih jezera kako bi dovršio mrežu bioenergije. Tako da u staklenim cevima biljke plivaju u otpadnoj recikliranoj vodi i konzumiraju ugljen dioksid koji se ispušta iz cevi za dovod vazduha.

Kako ova inovativna fasada funkcioniše?

Alge izvače hranljive materije iz otpadnih voda objekta, uz pomoć sunčeve energije proizvode lipide koji se mogu pretvoriti u gorivo na licu mesta. Alge takođe apsorbuju emisiju CO2 sa obližnjeg autoputa i kroz proces fotosinteze proizvode svež kiseonik.

Rešetkasti sitem fasade pored prostora u kome su smeštene alge ima fukciju senila za unutrašnji prostor-kancelarije.

Ovaj nulti energetski koncept koji je razvila komapnija HOK, podrazumeva smanjenje potrošnje energije objekta od 50-70% i doprinosi značajnom smanjenju efekta staklene bašte i globalnom zagrevanju.

Kompanija HOK je svakako pionir, lider i uzor u ovoj oblasti.

Izvor: kompanija HOK

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Moderna koliba – Rolling Huts

Rolling Huts su kolibe slabo tehnološki opremljene, sa veoma jednostavnim dizajnom. Nalaze se na placu...

Krovna kućica-više prirodnog svetla

Zašto nam je potrebno više dnevnog svetla Koliki je značaj korišćenja potencijala dnevne svetlosti ide...

Kako koncipirati pozitivan radni prostor

Transformacija radnog prostora Kao što smo napomenuli u prošlom blog tekstu... Pojam radnog prostora u...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*