Skip to main content

Kako poboljšati performanse objekta i uštedeti

15 Jan 2018

Kako poboljšati performanse objekta i uštedeti

Optimizacija životnog i radnog prostora

O značaju energetske efikasnosti novog ili postojećeg objekta već smo govorili u našim prethodnim tekstovima i blog postovima.

Koliko je važno da kvalitet života podignemo na veći stepen efikasnosti govore podaci da je pametnom optimizacijom moguće ostvariti uštede u potrošnji energenata od 30-50%.

Kvalitet moguće uštede zavisi od brojnih parametara. Pristup u rešavanju ovog pitanja u velikoj meri se razlikuje za optimizaciju postojećeg objekta ili za optimizaciju novog objekta. Odabir i primena adekvatnih materijala, sistema grejanja, sistema hlađenja, položaj objekta i mogućnost osvetljenja prilikom projektovanja novog objekta omogućavaju da se koncept dobro postavi i kako bi eventualne izmene u eksploataciji bile moguće.

Kako tehnologija i tehnološki procesi svakoga dana donose novine, tako i mogućnost za bolju optimizaciju postojećeg/novog objekta nisu više nešto što je nemoguće ili nedostupno.

U koliko želite da kvalitet života u vašem životnom ili radnom prostoru postavite na veći stepen efikasnosti, uštedite i ostvarite dodatni kvalitet u prostoru…preporučujemo vam savršen sistem koji omogućava da vaš životni i radni prostor postane mesto za prijatan boravak,rad ili druženje i zabavu.

U pitanju je sistem kućne automatike koji pozicionira naš životni ili radni prostor u kategoriju „Pametne kuće“.

Šta je to „Pametna kuća“ ?

Pre svega to je stil života, a zatim tehnologija i automatizacija u službi uštede energije. Kuća je „pametna“ jer se prilagođava trenutnim aktivnostima, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog ukućana, a pritom ostvaruje energetske uštede.

Šta je sve moguće staviti u sistem automatizacije i optimizacije?

1.Upravljanje Grejanjem/Hlađenjem

Bez obzira koji sitem grejanja/hlađenja imate možete ih povezati u jedan sistem, integrisati različitu opremu, različite zahteve i automatizovati u jedinstevenu celinu.

Preko panela omogućeno je integrisano upravljanje (podnim grejanjem, radijatorima, podnim konvektorima, fancoil-ovima, kao i klima uređajima) a preko aplikacije Magiesta jednostavnim programiranjem možete podeseti automatski režim grejanja ili hlađena i time dovesti svoje troškove na minimum.

Upravljanje sistemom preko aplikacije Magiesta

Upravljanje sistemom je omogućeno preko daljinskog upravljača, touch screen-a (kada ste u samom objektu), a putem mobilnog telefona i interneta (kada ste van objekta).

U objektu grejanje može biti bazirano na upotrebi različitih energenata (gas, struja, toplotna pumpa, solarna energija). Sistem pametne kuće omogućava uspostavljanje automatske logike koja će voditi računa o optimalnom izvoru toplote, shodno spoljnoj temperaturi i uslovima korišćenja objekta. Pored toga,moguće je za svaku zonu u objektu (prostoriji sa nezavisnim krugom grejanja i hlađenja) definisati nezavisno upravljanje, željenu temperaturu, vreme uključenja/isključenja.

Automatizacija grejanja i hlađenja

Takođe, postoji mogućnost podešavanja trajektorijuma grejanja i hlađenja tako što će se željena vrednost temperature automatski menjati u određenim vremenskim intervalima koje klijent sam izabere. Preko panela omogućeno je integrisano upravljanje (podnog grejanja, radijatora, podnim konvektorima, fancoil-ovima, kao i klima uređajima).

Jednostavno pokretanje scenarija može da inicira grejanje ili hlađenje u kompletnom objektu sa unapred zadatim parametrima.

2.Upravljanje rasvetom

Moguće je postaviti kompletnu rasvetu pod kontrolu sistema „Pametna Kuća“, upravljanje LED rasvetom, fluo rasvetom i halogenom rasvetom.

Dovoljan je samo jedan klik da se pokrene scenarijo i da se određena rasveta prilagodi trenutnim događajima u kući… (popodnevni odmor, gledanje filma, romantična večera…).

Upravljanje rasvetom preko smart panela

Rasvetom je moguće upravljati i preko Smart panela, moguće je izabrati jedinstven dizajn i vizuelne funkcije. Zamenom standardnih prekidača dobijate elegantne panele na dodir preko kojih je veoma lako kontrolisati rasvetu ili inicirati različite scenarije.

3. Uravljanje roletnama i zamračivačima

U integralnom delu upravljanja „Pametnom Kućom“ tokom letnjih vrućina moguće je sprečiti pregrevanje prostorija. Na strani koja je okrenuta suncu (objekat koji je okrenut ka zapadu je posebno ugrožen leti) tako da je moguće  roletne i zamračivače automatski upravljati (podizanje/spuštanje sistema prema potrebi).

Korisnik uvek može sistem i ručno korigovati ukoliko je to neophodno.

Ovo su svakako osnovne mogućnosti sistema „Pametna Kuća“…pored ovih mogućnosti može se i optimizovati potrošnja bojlera, upravljati navodnjavanjem, multimedijom, alarmnim sistemom, senzorima i mnogim drugim uređajima. 

Poslovni prostor opremljen sistemom kućne automatike

Sistem je jednostavan za instalaciju kako u objektima koji su u izgradnji, tako i u objektima u kojima postoji potreba za adaptacijom i rekonstrukcijom. Modularan pristup sistema omogućava da projektujemo optimalan, fleksibilan i integrisan sistem koji će se upotpunosti koristiti. Ovakav pristup omogućava nam da napravimo optimum u pogledu odnosa cene i korisnosti.

U koliko želite da vaš životni lil radni prostor unapredite sistemom kućne automatike svakako nam se obratite za savet i preporuke.

A za realizaciju samog sistema ne morate brinuti jer je tu naš partner koji rešava svaki zahtev izuzetno profesionalno.

Dostupni izvori:  Ionsolutions, Novi Sad 

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Organski podovi inspirisani prirodom

Sagledavanje i primena koncepta zdravog stanovanja je jedan od najvećih izazova arhitekte današnjice. Koncept zdravog...

LED osvetljenje u poslovnim objektima

Značaj LED osvetljenja u poslovnim objektima Instalacija i primena LED osvetljenja u poslovnim i komercijalnim...

Reciklirani materijali u enterijeru

Održivost kao osnovni koncept koji je sve više zastupljen u arhitekturi i građevinarstvu ne zaobilazi...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*