Skip to main content

Interesantno i inovativno – Pametna Folija

18 Feb 2018

Interesantno i inovativno – Pametna Folija

Ograničenja u prostoru

Često, kada se u svom životnom ili radnom prostoru sretnete sa nekim ograničenjima krenete u potragu za adekvatnim rešenjem. Ovoga puta podeliću sa vama i jedno lično iskustvo kada su u pitanju ograničenja u prostoru.

Poslednjih godina svedoci smo sve blažih zimskih perioda i sve toplijih i nepodnošljivih letnjih vrućina.

Položaj objekta prema stranama sveta u urbanim gradskim sredinama je parametar na koji teško možemo da utičemo kao korisnici prostora (ne retko, i arhitekta je u ovoj situaciji često ograničen..ali o tome nekom drugom prilikom).

Korisnici prostora kojima je zivotni ili radni prostor orjentisan ka zapadnoj strani (i ja spadam u ovu grupu korisnika prostora), dobro znaju sa kakvom se situacijom susreću.

Koje su prednosti zapadne orjentacije prostora…blagodeti osećamo tokom zimskih dana, kada je svaki zrak sunca neophodan. Prostor je okupan suncem, svetao i prijatno je boraviti u njemu. Naročito je prijatno u prolećnom i jesenjem periodu kada je sunce blago a koristite svaki zrak sunca do njegovog zalaska.

Da nije sve tako idealno ide u prilog iskustvo…poslednjih godina leto na zapadnoj strani je više nego ne podnošljivo. Sunce koje je u ovom periodu godine postalo nemilosrdno na zapadnoj strani kreće od kasnih prepodnevnih sati (između 10-11h) a svoj maksimum dostiže oko 18-19h kada kreće isijavanje nakupljene toplote.

Odlično razumeju ovu situaciju svi koji žive ili rade u ovakvim prostorima!

Tehnološke inovacije

Kako tehnologija i inovacije sve više pokušavaju da rešavaju naše svakodnevne situacije, tako je i ovaj fenomen moguće rešiti jednim novi i inovativnim materijalom (pametna folija) koji je od skora dostupan i na našem tržištu.

Folija blokira pregrevanje prostora, ali propušta svetlo

U pitanju je pametna folija koja pruža visok stepen zaštite objekta od UV zračenja, a zasenčenje prostora je svedeno na minimum. Folija praktično onemogućava prolaz sunčevog zračenja, eliminiše efekat pregrevanja prostorije i praktično štiti nameštaj i predmete u prostoru od oštećenja. Samim tim proizvod je i energetski efikasan jer utiče na distribuciju toplote u samom prostoru.

Rešenje u jednom apartmanskom prostoru

Puna iskorišćenost sistema pametne folije možemo videti kod opremanja poslovnih prostora…

Napomenuću činjenicu da su i kompjuteri izuzetno osetljivi na dejstvo konstantnog sunčevog zračenja!

Elegantno rešenje za poslovni prostor

Folija je dostupna u standardnim dimenzijama otvora širine 120cm i 150cm pakovana u rolne, što omogućava makimalno iskorišćenje materijala. Ako vas zanimaju detaljnije karakteristike materijala… za tehničke detalje, postavku i instalaciju sistema možete se obratiti ekskluzivnom distributeru za Balkan koji se nalazi u Novom Sadu.

Pored zaštitne funkcije pametna folija ima još jednu izuzetno interesantnu i inovativnu mogućnost kada je opremanje poslovnih prostora u pitanju. Ako je folija postavljena na otvore koji su preko cele fasade (recimo izlog lokala) možete joj dodeliti i funkciju FullHD projekcionog platna.

Ova izuzetno atraktivna funkcija donosi mogućnost za neka nova i inovativna rešenja kada je marketing u pitanju, obzirom da je preko projektora  moguće kreirati/puštati projekcije koje mogu biti uvek sveže i nove! Sistem funkcioniše tako što se folija postavlja sa unutrašnje strane stakla, a projekcija je moguća isključivo na spoljnoj površini stakla.

Pogledajte kratki video koji pokazuje sjajne mogućnosti ovog sistema…

Sve preporuke za ovaj izuzetno inovativan i koristan proizvod koji možete od skora nabaviti i u Srbiji.

Preciznije u Novom Sadu u  firmi SonteAdria iz Novog Sada.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Klasična ili niskoenergetska /pasivna gradnja

U našem društvu postoji predrasuda prema niskoenergetskim kućama, a to je da su one izuzetno...

Freelance radno okruženje

Kako digitalna transformacija utiče na sve svere našeg života i rada, tako i savremeno životno...

Održivost = osnovna vrednost 1/2

Sveobuhvatan interdiscipinaran pristup u savremenom održivom arhitektonskom projektovanju donosi nam kompanija HOK koja je pionir...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*