Skip to main content

Unapređenje fasadnog omotača objekta

16 Dec 2022

Unapređenje fasadnog omotača objekta

Kako smo pomenuli u prethodnom tekstu, termički omotač zgrade i njegova optimizacija u velikoj meri utiču na poboljšanje energetskog razreda postojećeg objekta. A pre svega se misli na zamenu dotrajalih prozora i vrata , zatim izolaciju fasade koji bi u velikoj meri racionalizovali potrošnju za zagrevanje i hlađenje objekta.

Ovoga puta predstavljamo projekat koji smo nedavno završili a koji odlično ilustruje unapređenje fasadnog omotača objekta pre svega u delu zamene dotrajale stolarije i obezbeđenje bolje optimizacije i uvođenje više prirodnog osvetljenja u radni prostor.

U pitanju je objekat građen 90 –ih godina prošlog veka, objekat ima obezbeđen solidan nivo termičke izolacije fasade (opeka 25cm+izolacija 5cm+opeka 12cm) ali ulična fasada u prizemlju nema adekvatno osvetljenje i komunikaciju kada je u pitanju nova namena poslovnog prostora.

Za potrebe novih korisnika prostora bilo je potrebno obezbediti umesto postojeća dva otvora (prozora) veći portal koji bi se uklopio u postojeću širinu, dok je nova dimenzija portala uklopljena u ograničenja koja predviđa međuspratna konstrukcija.  Slikovito možete videti na narednim fotografijama.

 

Na prvoj fotografiji možete videti postojeće stanje fasade,dok na drugoj fotografiji možete videti proces realizacije rekonstrukcije fasade. Novim otvorima, dva portala od kojih je levo pozicioniran portal fiksan, a desno pozicioniran portal otvara se mogućnost ulaska i izlaska u lokal. Dobijamo novi kvalitet kako u delu estetike fasade, tako i u delu poboljšane energetske efikasnosti fasade. Svakako nećemo propustiti da pomenemo i funkcionalno unapređenje koje obezbeđuje desni portal pomoću koga imamo bolju komunikaciju između korisnika prostora i potencijalnih kupaca.

Pored navedenih radova na rekonstrukciji fasade, zahtevi investitora su se odnosili i na unapređenje funkcionalnosti samog lokala i na obezbeđenju efikasnijeg sistema grejanja.

Predstavljanjem ovog projekta želimo da vam predočimo značaj rekonstrukcije, sanacije i adaptacije postojećih objekata i važnost unapređenja i održivijeg pristupa u racionalizaciji potrošnje energenata postojećih objekata.

Pored potrošnje važna su i funkcionalna poboljšanja a svakako i svetlosni konfor koji je jedan od značajnijih poboljšanja kada je ovaj konktretan primer u pitanju.

Zato je važno da naglasimo da je daleko jednostavnije i racionalnije pristupiti privođenju nameni postojećih objekata, pre nego se odlučite na izgradnju novog objekta koji zahteva više ulaganja a i više vremena za realizaciju.

U koliko želite da pristupite sanaciji, adaptaciji ili rekonstrukciji postojećeg objekta za neophodne projekte i procedure dobijanja građevinske dozvole možete nam se obratiti upitom na meil >>> info@arhingreen.rs

Potrebno je da navedete osnovne informacije o lokaciji, objektu i pokušaćemo da pronađemo najracionalnije rešenje za unapređenje kako energeske efikasnosti tako i funkcionalnosti vašeg objekta. 

 

Autor blog teksta: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Inteligentna fasada – pametna ornamentika

Bolnica Manual Gea Gozzales, Meksiko Siti Nakon što je Meksiko Siti 90’-ih godina dvadesetog veka...

Savremeno životno okruženje

Da li se zapitate, kakvo je naše savremeno životno okruženje? Dali utiče na našu svakodnevnu...

Dug put od projekta do izgradnje kuće

Sa svojim arhitektom ste došli do nacrta kuće iz vaših snova, i to je divno,...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*