Skip to main content

Dug put od projekta do izgradnje kuće

19 Nov 2020

Dug put od projekta do izgradnje kuće

Sa svojim arhitektom ste došli do nacrta kuće iz vaših snova, i to je divno, ali to još uvek ne znači da ćete na kraju biti sasvim zadovoljni gotovim objektom. Problem je u tome što prenošenje onoga što je na papiru u realnost zavisi od kvaliteta izvođača radova i pružalaca usluga. A kako da nađete sposobne majstore u tolikom spletu usmenih preporuka, reklama na internetu i malih oglasa, a da pri tom postignete i zadovoljavajuću pogodbu?

Kako danas jednostavno naći dobrog izvođača radova ili pružaoca usluga?

Na tržištu ne manjkaju najrazličitiji ponuđači: od građevinskih firmi koje nude kompletnu izgradnju do usko specijalizovanih zanatlija za sasvim posebne usluge. Svi tvrde da imaju potrebna znanja, veštine i iskustva, a šta je istina?

Srećom, 2020. godina je, a je građevinsko tržiste daleko odmaklo od lopate i sve je bliže  kompletnoj digitalizaciji. Stare teškoće u pronalaženju pravih majstora svog zanata dobile su savremeno rešenje – internet portale i veb-stranice koje omogućavaju da na istom mestu nađemo i uporedimo više ponuđača. Tako sam odlučila da isprobam jedan od najpoznatijih portala iz te oblasti, Daibau.rs i proverim koliko mi zaista može pomoći u potrazi za valjanim majstorima.

Tražila sam nekoga ko bi se pobrinuo za kompletnu izgradnju kuće – od temelja do krova. Na portalu sam zato izabrala kategoriju „novogradnja“ i ispunila kratak upitnik o veličini projekta, lokaciji, željenom terminu realizacije i još nekim detaljima. Jednim klikom sam upit i poslala. Sve zajedno mi je delovalo previše jednostavno da bi bilo istinito, ali evo šta se dogodilo – već za nekoliko dana su na moju mejl adresu počele da stižu ponude različitih preduzeća. Ne samo da sam uštedela toliko vremena (dakako, i nerava!) u pretraživanju i traženju, nego sam pred sobom imala i sasvim konkretne, različite ponude među kojima sam mogla da biram i, samim tim, daleko bolje polazište za pregovore.

 

Činilo se da je najlakše izabrati najjeftiniju ponudu – međutim, kao arhitekta, vrlo dobro znam da niska cena skoro nikada nije srećan izbor. Zato sam odlučila da idem i korak dalje – da napravim poređenja cene i kvaliteta, pri čemu mi je od velike pomoći bilo to što na svojim stranicama Daibau.rs nudi i prosečne cene svakog pojedinačnog građevinskog posla i zanatske usluge.

Koliko, onda, u proseku košta gradnja?

Ako ne poznajete bar na neki način arhitekturu i građevinarstvo, teško ćete imati približnu predstavu o rasponu troškova za različite radove. Da li je 50 EUR/m2 za postavljanje parketa mnogo ili malo? Da li je nastrešnica od 3.000 EUR prihvatljiva ili nije?

Sa svega par klikova na stranicama portala Daibau.rs , shvatila sam da prosečna novogradnja u Srbiji izlazi između 500 i 1.000 EUR/m2. To je podatak koji treba imati na umu kada odmeravate ponude građevinskih izvođača.

Ipak, poslovica kaže da se „đavo skriva u detaljima“ te sam se odlučila na još jedan korak – proveru cena pojedinačnih radova.

Podne obloge predstavljaju veliki finansijski zalogaj. Kada se priprema podloga mogu se koristiti klasični, samorazlivni ili suvi estrih. Sama finalna obloga tako može biti od različitih materijala, raznih oblika i prema tome u različitim cenovnim razredima, od jeftinih do prestižnih materijala kao što su parketi, keramika, epoksidni podovi, itison i tepison ili vinilni podovi.

Razlike u cenama, po načinima postavljanja i po materijalima su nešto što morate proveriti i pre nego što pošaljete upit izvođačima radova ili pružaocima usluga. Ako vam je budžet ograničen, onda treba da budete spremni na kompromise: možda će biti potrebno da u garaži budu jeftinije pločice da bi u kupatilu bile skuplje – recimo.

 

Od prilike, na isti sam način došla i do računice za spoljno uređenje kuće. Zbog velike površine i složene konstrukcije, detaljno sam istražila cene za krov. Pokrivanje krova može da oteža konstrukciju, ali i da itekako olakša vaš novčanik. Uz rashode za krov, eventualno dolazi i adaptacija potkrovlja, pri čemu se ne sme zaboraviti, da i krovni prozori mogu biti vrlo skupi.

Na cenu krova u velikoj meri utiče njegov oblik. Složene krovne konstrukcije s više slemena, krovnim badžama i nastrešnicama, koštaju daleko više od jednostavnog krova na dve vode. To je činjenica o kojoj treba da razmislite još u fazi planiranja i da se konsultujete sa svojim arhitektom.

Velike razlike našla sam i u cenama fasade, budući da su demit fasade, ventilisane fasade ili drvene fasade i strukturno vrlo različite. Ne treba da zaboravite ni na izbor boje za fasadu, jer cena za krečenje zavisi od tipa boja, nijansi i složenosti dezena. Najskuplji fasadni elementi su svakako prozori i garažna vrata.

 

Sve u svemu, savetovala bih vam da se, pre nego što se sutra latite gradnje, naoružate spiskom pouzdanih izvođača radova i pružalaca usluga, ponudama i poznavanjem cena svih potrebnih usluga. Na sreću, zbog sve veće digitalizacije građevinskog tržišta, sada ovo postaje daleko lakši zadatak.

 

Hvala Daibau.rs timu na pomoći u realizaciji teksta i na dostupnim podacima.

Nataša Komljenović dipl.inž.arh. 

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Urbana agrokultura – neiskorišćeni potencijal

Poljoprivreda važi za jednu od najstarijih ljudskih delatnosti. Čovekova stalna potreba i potraga za hranom,...

Zeleni krovovi – vizija budućnosti

Pitanje zelenih krovova u urbanim sredinama poslednjih godina dobija sve više na značaju. Osnovno pitanje...

Dekoracija u enterijeru i ekološka vrednost

Održivost kao koncept koji je sve više prisutan u dizajnerskim procesima je tema kojom smo...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*