Skip to main content

Energetska efikasnost postojećih objekata

01 Mar 2021

Energetska efikasnost postojećih objekata

Srbija pravi prve korake na putu energetske efikasnosti. Kako bi do promene došlo brže i efikasnije potrebno je da  građani budu upoznati sa  dobrobitima koje donosi energetska efikasnost i da ova tema postane jedna od ključnih komunalnih i finasijskih pitanja.

Temom energetske obnove postojećih objekata bavimo se od početka jer je prvi tekst na našem blogu 2015. godine posvećen temi energetske obnove. >>> za detalje kliknite <<<

Intervencije na unapređenju energetske efikasnosti postojećih objekata ne moraju biti ni skupe, ni komplikovane i mogu ići u dva pravca:

 1. Građevinske mere koje obuhvataju postavljanje kontaktne termoizolacione fasade na spoljne zidove, zamenu prozora,izolaciju poda ka negrejanom podrumu, izolacija krova ka negrejanom tavanu ili izolacija zida ka negrejanom stepeništu, kao i ugradnju novih termoizolacionih vrata.
 2. Unapređenje sistema grejanja i pripreme tople vode pre svega se odnose na porodične kuće, a kada su u pitanju stambene zgrade priključene na daljinski sistem grejanja neophodna je pmć države u vidu subvencija. Dodatna investicija u nove sisteme za zagrevanje koji troše daleko manje energije (npr. centralni sistem grejanja toplotnom pumpom vaduh/voda), a koji istovremenu snabdevaju objekat toplom sanitarnom vodom (umesto klasičnog bojlera), može dodatno da poboljša energetsku efikasnost i uštedi novac.

Zašto je još važna energetska sanacija postojećih objekata možete čitati u našem tekstu iz 2017.  godine

 >>> za detalje kliknite <<<

Gde između ostalog pominjemo sledeće:

Energetskom obnovom starih kuća i zgrada (građenih pre 1980.godine) najveće uštede se mogu postići zamenom prozora i poboljšanjem spoljnog omotača zgade. Potrebno je usresrediti se na smanjenje potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora, a ne po svaku cenu obezbediti dodatnu energiju iz obnovljivih izvora.

Gubitak toplote/energije se može smanjiti za 40% na jednostavan način:

 • zaptivanje pukotina, procepa i drugih otvora na omotaču zgrade
 • korišćenje efikasnijih kućnih aparata
 • upotreba štedljive rasvete

To su rešenja koja ne zahtevaju prevelika ulaganja.

Većina ovih objekata (građenih pre 1980.godine) ne ispunjava energetske standarde koji su kod nas u primeni od 2011.godine (Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada)

Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada propisano je da se prilikom rekonstrukcije i energetske sanacije poboljšaju performanse objekta minimum za jedan energetski razred.

Takođe kod većine objekata građenih pre 1980.godine termoizolacija fasade nije zastupljena / nije izvedena. Uglavnom je zastupljen klasičan sistem gradnje, zidanje opekom ili opekarskim blokovima koji nemaju završenu fasadu niti bilo kakvu izolaciju konstruktivnog sistema.

Od kako je krenula primena Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada (2011.godine) primetna je upotreba termoizolacije i to uglavnom u minimalnoj debljini od 5cm stiroporom koja još uvek ne ispunjava uslove za kvalitetnom izolacijom objekta.

Obzirom se najveći gubitci energije dešavaju kroz otvore objekta (prozori i vrata) tako i njihova adekvatna zamena energetski efikasnijim elementima u velikoj meri utiču na bolju efikasnost objekta.

Kako bi se ostvarila adekvatna zamena i primena materijala, potrebno je prilikom izrade elaborata energetske efikasnosti objekta utvrditi energetski razred objekta i nakon predloženih mera uticati na poboljšanje energetskog razreda za minimum jedan energetski razred.

Na koja poboljšanja u objektu možemo uticati i ostvariti bolju energetsku efikasnost objekta?

Saznaćete detaljnije iz našeg teksta iz 2019. godine, pod nazivom Energetska efikasnosti i individualno stanovanje

>>> za detalje kliknite <<<

Mnogo je faktora koji utiču na rezultat uspešne energetske sanacije objekta, počev od trenutnog postojećeg stanja objekta, njegovog geografskog položaja, predloženih mera za sanaciju i kvalitetnog izvođenja predviđenih mera.

Svakako, za uspešnu realizaciju neophodna je analiza postojećeg stanja, izrada elaborata energetske efikasnosti postojećeg objekta, a takođe i ponovni proračun, sa usvojenim merama za energetsku sanaciju koje će uticati na poboljšanje energetskog razreda objekta.

Takođe bih napomenula da u odabiru najboljeg načina za energetsku obnovu objekta treba uzeti u obzir procenu investicije, ekonomski povoljne mere za poboljšanje svojstva zgrada i period povraćaja uloženih sretstava u energetsku sanaciju objekta.

Razmišljate o energetskoj sanaciji postojećeg objekta   >>> kontaktirajte nas <<< 

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh. 

 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Koji su ciljevi Ozakonjenja objekata? Zašto je važno da se realizuje?

Nešto pre više od godinu dana, bavili smo se temama vezanim za Ozakonjenje objekata.Pitanje ozakonjenja/legalizacije...

Kuća od 10 stepeni

U Šangaju, lokalni arhitekti koriste rotirajuće kutije i razigrane boje kako bi stvorili divan moderan...

Zeleni krov tramvajskom stajalištu

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (2/3)

Tema zelenih krovova poslednjih godina sve više počinje da zaokuplja stručnu javnost. Njihova primena je...

2 Comments

 1. Boni Reply

  Da li postavljenje panela od stiropora s unutrasnje strane moze da napravi veliku razliku?

 2. Srdjan Reply

  Upotreba termo folija bi isto napravila pomak, zastita od UV zracnja + toplote.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*