Skip to main content

Ozakonjenje objekata

OPIS PROJEKTA

Da bi se pristupilo izradi Izveštaja o zatečenom stanju objekta potrebno je izvršiti obilazak, snimanje i analizu izvedenog objekta.

Bitno je konstatovati spratnost objekta, orjentaciju i položaj objekta na parceli.
Od izuzetne važnosti je bitno utvrditi u kakvom je stanju konstrukcija objekta: da li je u potpunosti završena, da li obezbeđuje potrebnu stabilnost i u kakvom je stanju krovna konstrukcija.
Važno je konstatovati namenu i funkciju prostorija i njihovu međusobnu povezanost.
Potrebno je utvrditi stepen završenosti zanatskih radova:
obrada podova, zidova, plafona kao i spoljna obrada i završenost objekta.

Veoma bitan segment u analizi je i priključenje objekta na infrastrukturu.
Pre svega konstatovati da li priključci postoje i dali su u potpunosti izvedeni.
Važno je kostatovati da li je objekat priljučen na gradsku infrastrukturu.

Potrebno je prikazati specifikaciju namena površina i njihove kvadrature i na kraju samog izveštaja bitno je konstatovati da li objekat može dobiti upotrebnu dozvolu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

2 Comments

  1. Mirjana Reply

    Mora li se izveštaj o izvedenom stanju raditi i kada je rađeno sa dozvolom i projektom (1998) ali je krov malo drugačije urađen( umesto 2 badže napravljena je 1 velika,zgrada je napravljena 1948). Mi,kao vlasnici stanova smo bili investitori,plaćamo porez na stare stanove, ali zgrada je uknjižena samo kao objekat,dok pojedinačno stanovi nisu…ni stari ni novi….sada bi iskoristili priliku da to uknjižimo i počnemo sa plaćanjem poreza. Koji je vaš savet?….hvala vam unapred…Mirjana

    1. Nataša Komljenović Reply

      Poštovana Mirjana, pošto objekat ima projekat na osnovu koga je dobio građevinsku dozvolu (nebitno od kad datira). Preporučljivije je uraditi projekat izvedenog stanja (gde bi se evidentiralo sve što se razlikuje od izvornog projekta). Svakako vam preporučujem da pitate u opštinskoj službi na čijoj se teritoriji nalazi objekat.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*