Skip to main content

Tradicija kao inspiracija

08 Oct 2018

Tradicija kao inspiracija

Nakon višemesečnih priprema i administrativnih izazova, projekat porodične kuće za investitora iz Brestovca (Istočna Srbija) spremna je da se pretstavi čitaocima bloga ArhInGreen.

Ovoga puta sa posebnom pažnjom prema zahtevima Investitora, potrebno je bilo obezbediti adekvatan položaj objekta na parceli koja je prostorno ograničena, svega 255 m2.

Ograničeni projektantski uslovi uvek su šansa da izvučete maksimum iz projektnog rešenja i da prostor iskoristite najracionalnije moguče u datim okvirima. Kako su ograničenja često bila izazov i generacijama pre nas, pouka i ideja vodilja je bila naša tradicionalna srpska arhitektura i kuća.

Tradicionala srpska arhitektura nas podseća na naglašen graditeljski identitet, upotrebu prirodnih materijala, značaj geografskog položaja objekta i potreba i važnost biti u skladu sa prirodnim okruženjem. Luksuz nikako nije bio poželjan, ali je izuzetno bila naglašena kultura stanovanja i življenja.

Upravo iz ovih postulata nastaje projektno rešenje za porodičnu kuću u Brestovcu. Tako u prizemlju objekta svega bruto kvadrature 64 m2 koja je namenjena starijoj generaciji pored ulaznog dela, kupatila, kuhinje i dnevnog boravka sa trpezarijom imamo ulazni trem koji akcentuje fasadu bočnog prizemnog dela objekta.

Prednjom fasadom dominira jednokrako stepenište sa drvenom ogradom koje nas vodi na sprat i gde su sadržaji namenjeni mlađoj generaciji budućih korisnika.

Funkcionalno rešenje je specifično po tome što nema suvišnih hodnika a ni soba, naglašena je funkcionalnost i jednostavnost koncepta.

Kvalitet tradicionalnog koncepta posebno dolazi do izražaja naglašenim detaljem na fasadi. Drvena obloga fasade je u modernijoj interpretaciji koja posebo naglašava neprolaznost tradicionalnih postulata. Kamena obloga sokle je još jedan tradicionalni element koji podcrtava izabrano rešenje. Dok neprolaznost crepa kao krovnog pokrivača zaokružuje koncept u kontrastu sa čisto belom fasadom. Parterno uređenje modernim elementima zaokružuje izabrano rešenje.

I za kraj samo ću citirati našeg najvećeg poznavaoca  tradicionalne arhitekture, arhitektu Božidara Petrovića

„ Kako u arhitekturi, tako i u drugim oblastima života, treba se držati nasleđa i korena. Jer, ako nasleđe pretstavlja iskustvo prethodnika, zašto bih ja to ignorisao? Naprotiv, smatram da nam je obaveza i dužnost ta to nasleđe razvijamo do savremenih potreba i samo spajanjem nasleđenog i modernog dolazimo do svoje osobenosti. Jedino na taj način možemo stvarati kuće koje su prostor za život ljudski, a ne kutija za bivak“

U koliko želite da realizujete objekat na tradicinalnim principima, za neophodne projekte i procedure dobijanja građevinske dozvole možete nam se obratiti upitom na meil >>> info@arhingreen.rs

Potrebno je da navedete osnovne informacije o lokaciji, objektu i pokušaćemo da pronađemo najracionalnije rešenje za unapređenje kako energeske efikasnosti tako i funkcionalnosti vašeg budućeg objekta. 

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Kako poboljšati performanse objekta i uštedeti

Optimizacija životnog i radnog prostora O značaju energetske efikasnosti novog ili postojećeg objekta već smo...

Bauhaus – 100 godina snažne intelektualne ideje

Početak godine donosi nam izuzetno značajan jubilej na polju umetnosti, zanatstva, dizajna i arhitekture. 100...

Žensko Arhitektonsko Društvo – Poziv na rekonstrukciju društvenih vrednosti

Dragi čitaoci bloga ArhInGreen, Prenosimo u celosti zvanično saopštenje Ženskog Arhitektonskog Društva povodom trenutnog stanja...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*