Skip to main content

Ikona srpske arhitekture – žrtva urbane degradacije

03 Jul 2023

Ikona srpske arhitekture – žrtva urbane degradacije

Zašto je uništen pogled na biser arhitekture u centru Novog Sada?

Pita se redakcija „Danas“ – a, nakon što je prenela vest  da iz novosadske Gradske kuće ćute na pitanje Društva arhitekata Novog Sada …

Zašto su podignuti ogromni betonski nadzemni izlazi iz garaže ispred gradske Vlade i Skupštine Vojvodine –Banovine? 

Verovatno se mnogima iz struke neće dopasti to što ću pokušati da odgovorm na pitanje redakcije Danas, ali pravila struke i etički kodeksi me obavezuju, iako su zadnjih 25 godina zaboravljena kategorija u našoj profesiji.
Pre svega zbog šire javnosti važno je da se uvek iznova, i iznova pojašnjava značaj objekta Banovine, jer šira javnost uglavnom nije zainteresovana za naše graditeljsko nasleđe, dok ne dođe do ovak „nepopravljivih situacija“
Nažalost, dugo smo ćutali (kao struka) tako da sada nema ni adekvatne podrške šire  javnosti.
Koliko je značajan objekat Banovine, i sve što je arhitekta Brašovan radio u svom plodonosnom opusu… govori činjenica da je bio izabran za počasnog člana RIBA (Kraljevskog instituta britanskih arhitekata).

Odnosno preciznije !

Jedini Srpski arhitekta koji ima ovo najzačajnije priznanje u arhitektonskoj profesiji  !!! 

 

DaNS nas podseća da je  2007.g Vlada Srbije donela Odluku o utvrđivanju kompleksa Banovine za spomenik kulture, ističući da najvažniju meru zaštite predstavlja „zabrana izgradnje novih objekata privremenog ili trajnog karaktera.“

I u svom upozoravajućem apelu navode da projekat još uvek može da se preispita, betonske strukure uklone, što je bio i povod obraćanja gradonačelniku otvorenim pismom, na koje odgovora nema.

Podržavam ovaj očajničko-idealistički apel kolega iz DaNSa (čiji sam član još od 2007.g), ali podsetila bih da svako realan i odgovoran iz profesije zna koliko je daleko teže ukloniti objekte i realizovati rušenje koje neće ostaviti posledice po urbani ambijent i objekat pod zaštitom. Jer svedoci smo da Država (Ministarstvo građevine) nije u stanju da se izbori ni sa manje zahtevnim uklanjanjima objekata, pri tom mislim na bespravno izgrađene objekte u poslednjih 30 godina od kojih se jedan deo nikada neće ozakoniti, a Država nema kapaciteta da realizuje rušenje objekata koji samo kontaminiraju životni prostor.

U mnogim oblastima nemamo strateške planove, planove realizacije tako da nije ni čudo što smo konstantno u raznim vrstama urbanističkih kriza iz kojih ne vidimo izlaz.

Problema je mnogo, decenijama se nije reagovalo, ili se sporadično reagovalo, tako iz poznatih razloga još uvek nemamo ni Generalni urbanistički plan grada Novog Sada do 2030.g. … ali da se ne bih udaljila od teme …

… Samo želim da ukažem na urbanistički značaj lokaliteta oko objekta Banovine.

Koliko je značajan kompleks Banovine, podsećaju nas i autori Donka Stančić i Miško Lazović u svojoj publikaciji iz 2004.g, pod nazivom „Banovina“ – gde u odeljku „Urbanizacija Malog Limana“ navode da je proces nivelacije Malog Limana, najvećeg urbanističkog zahvata u dotadašnjoj istoriji Novoga Sada sa počeka 20-og veka, bio zaokružen završetkom izgradnje „Bačke pogače“, kako su Novosađani familijarno nazivali impozantni banovinski kopleks.

Svesna sam da naši pojedinačni apeli nemaju daleki domet, jer vidimo da gradske vlasti već decenijama ignorišu razna upozorenja i apele našeg strukovnog udruženja DaNS, ali potrebno je da više istupamo u raznim formatima, kako pojedinačno, a posebno organizovani kako bi bili u prilici da dobijemo podršku šire javnosti u zastupanju tema koje su važne za razvoj Našeg Novog Sada.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh. 

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Nastavljamo sa ozakonjenjem nelegalnih objekata

Sredinom 2023.godine stupile su na snagu nove izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata. Kako...

Na temeljima Bauhaus filozofije – muzej u Desau

Krajem 2015.godine okončan je konkurs za novi muzej u Desau posvećen ideji Bauhausa. Arhitekotnski tim...

Značaj ergonomije u dizajnu enterijera (2/3)

Primena ergonomskih principa u dizajnu enterijera Kao nastavak na temu ergonomije iz prethodnog teksta, u...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*