Skip to main content

Zeleni zid u arhitektonskoj kompoziciji

29 Jan 2018

Zeleni zid u arhitektonskoj kompoziciji

Zeleni elementi u arhitektonskoj kompoziciji

Trend zelenih elemenata u arhitektonskoj kompoziciji koji poslednjih godina postaje sve prisutniji u svetu arhitekture, dizajna i građevinarstva, samo potvrđuje činjenicu da savremeni čovek sve više ima potrebu da je u interakciji sa prirodom u svom okruženju. Sve je jača potreba za boljim kontaktom sa prirodom i susedstvom koje će  mogućiti oslobađanje od svakodnevnog stresa.

Zeleni elementi u arhitektonskim kompozicijama obično se javljaju u obliku zelenog krova i/ili zelene fasade. Ovi elementi pored značajne estetske funkcije koju imaju, doprinose formiranju ravnoteže između čoveka i životne sredine, a daju i značajne efekte u poboljšanju energetske efikasnosti. Zeleni elementi omogućavaju upravljanje toplotom na različitim nivoima objekta i obezbeđuju najefikasniji procenat energetske uštede.

Zeleni krovovi i zelene fasade pružaju kvalitetan sistem izolacije koji garantuje niske toplotne gubitke i visok nivo udobnosti.

Pitanjem zelenih krovova bavili smo se u više navrata, kroz nekoliko tekstova.

Ovoga puta osvrnućemo se na zelene zidove i njihovu ulogu u arhitektonskoj kompoziciji.

Presvega da odgovorimo na pitanje, šta je to zeleni zid?

Zeleni zid ili vertikalna bašta je  sistem koji se sastoji iz podkonstrukcije, supstrata /zemlje u kojem su inplementirane biljke i koji je pričvršćen za zid. Može biti instaliran na spoljašnjem zidu (fasadi) ili instaliran u enterijeru na unutrašnjem zidu.

Zeleni zid – element fasadne kompozicije

Zeleni zid kao element fasadne kompoziciji može imati nekolimo svojih podvarijanti. Može biti  dominantan element fasade tako što će biti instaliran preko cele jedne fasadne površine, ili kao kompletan omotač zgrade.

Zeleni zid u sklopu fasadne kompozicije

Veoma efektan pristup u inplementaciji može biti kao detalj/deo fasade. Modularni pristup kod ovakvih rešenja može omogućiti da se dođe do izuzetno kreativnih rešenja. Kao element koji dodatno podcrtava kompoziciju fasade može poslužiti i osvetljenje koje u većernjim časovima daje novu dimenziju ambijentu.

Zeleni zid – element i akcenat u enterijeru

Zeleni zid kao element enterijerske kompozicije može biti efektno rešenje kao deo već nekog zida ili zaseban element u prostoru. Posebno su interesantna rešenja koja u kompoziciji imaju elemente vode i osvetljenje. Kompozicije mogu varirati od pokrivanja cele površine zida, preko dela zida do detalja u okviru zida. Detalji mogu biti potcrtani osvetljenjem ili koloritom samog zida ili pak teksturom zida koji daju dodatni kvalitet kompoziciji i enterijeru.

Enterijer akcentovan zelenim zidom i osvetljenjem

Uvođenje elementa zelenog zida naročito su interesantna u okviru poslovnih prostora, raznih holova i na mestima okupljanja u okviru objekata komercijanog ili javnog karaktera.

Zeleni zid – element urbane kompozicije

Kako prostori u okviru enterijera (holovi, čekaonice, restorani…)  koji imaju funkciju javnog okupljanja daju mogućnost za primenu zelenih zidova, tako prirodni sled povezivanja ovakvih prostora sa urbanim okruženjem (eksterijerom) omogućava da se element zelenog zida pojavi kao dopuna urbanom mobilijaru i pruži dodatni kvalitet u urbanom prostoru.

Dodatni kvalitet u urbanom prostoru može biti zeleni zid

Primenom zelenih zidova ovoga puta bavili smo se sa estetske strane a ujedno smo predstavili kakve su mogućnosti u građenju kompozicije prostora. Videli ste, mogućnosti su neograničene…

I što je takođe važno da naglasimo zeleni zid može biti urađen od veštačkog ali i od prirodnog zelenila. Mi vam svakako preporučujemo izbor prirodnog zelenila koje sada možete nabaviti i online…

O tehničkim mogućnostima sistema zelenih zidova nekom drugom prilikom.

Autor i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Terasa – biofilna oaza

Tokom letnjih meseci potreba za kontaktom sa prirodom kod svih nas je naročito izražena. Lepo...

Ekonomski i etički kvalitet u arhitekturi

Sve češće u poslednje vreme čujemo konstataciju da arhitektura i građevinarstvo vrše intenzivan uticaj na...

Koji su ciljevi Ozakonjenja objekata? Zašto je važno da se realizuje?

Nešto pre više od godinu dana, bavili smo se temama vezanim za Ozakonjenje objekata.Pitanje ozakonjenja/legalizacije...

Leave a reply

Your email address will not be published.

*