Skip to main content

Posetili smo međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu

22 Apr 2015

Posetili smo međunarodni sajam građevinarstva u Beogradu

GRADIMO BUDUĆNOST ZAJEDNO – VERA U BOLJU SUTRAŠNJICU

Međunarodni sajam građevinarstva
(SEEBBE 2015 South East Europe Belgrade Building Expo 2015)
je održan od 15-19 aprila 2015.godine pod pokroviteljstvom Ministarstva Građevinarstva, Saobraćaja i Infrastrukture Vlade Republike Srbije.

Tradicionalno najznačajnija manifestacija ove vrste u regionu.
Pored decenijske krize u građevinarstvu sajam je otvorio svoja vrata po 41. put i usmerio pažnju na promociju zemalja u regionu.

  1. Hale 3 i 3A bile su posvećene izlagačima koji se bave izolacionim materijalima (termo,hidro,zvučna izolacija, antikorozivna zaštita, materijali za završne radove).
  2. Hale 2A,2B,2C bile su posvećene izlagačima koji se bave (betonom, armaturom, betonskom galanterijom, mermerom, granitom, kamenom, keramičkim i granitnim pločicama, sanitarnom opremom i samitarnom galanterijom kao i uređajima za klimatizaciju i grejanje).
  3. Hala 1A bila je posvećena izlagačima (opeke, blokova, krovnih pokrivača, opreme za građevinske laboratorije, projektovanje, inženjering, rekonstrukcija, izgradnja i opremanje enterijera).
  4. Hale 1 kao centralni prostor dešavanja i Hala 4 bile su posvećene izlagačima (građevinske stolarije, staklenim fasadama, okovi i bravarija za stolariju, stepeništa, parketi lamperija, montažni objekti, stručne publikacije).
  5. Otvoreni prostor je tradicionalno rezervisan za izložbu građevinske mehanizacije, mašine i uređaji, građevinske konstrukcije i profili, skele, nosači i oplata, bazeni, saune i oprema).

Centralni događaj za mene je bilo predavanje „Revitalizacija arhitektonskih objekata primenom mera energetske sanacije na konkretnom primeru. Predlog projekta za finansiranje iz IPA fonda – instrument za pretpristupnu pomoć Evropske Unije“ predavač Marija Ilić dipl.inž.arh.

Predavanje je održano u organizaciji Inženjerske Komore Srbije – regionalni centar Beograd i regionalni odbori podsekcija diplomiranih inženjera arhitekture iz programa kontinuiranog permanentnog profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske Komore Srbije program za 2015.godinu.

Predavač je jasno i sažeto preneo iskustva na pripremi projekta za rekonstrukciju i energetsku sanaciju Doma za negu starih Karaburma u Beogradu.

Ukratko iznete su sledeće informacije:

  1. Prvi i osnovni korak je energetski pregled objekta
  2. Primarna je energetska sanacija termičkog omotača zgrade, zamena stolarije i zamena kotla za grejanje
  3. Značajne uštede koje nastaju nakon sanacije (77% smanjenje potrošnje energenata)
  4. Cilj – finansiranje iz IPA fonda instrument za pretpristupnu pomoć Evropske Unije.
  5. Mogućnost dobijanja bespovratnih sredstava.

Zaključak:
U nadi za bolju budućnost koju jedino zajedno možemo ostvariti,
projekat arhitekte Marije Ilić. daje potsticaj i ostalim kolegama i uliva nadu da je period stagnacije iza nas.

 

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Vodeni elementi u prostoru 1/2

Vodu kao pejzažno-arhitektonski element u uređivanju životnog prostora koristile su civilizacije Egipta i Mesopotamije. Oni...

Biomimikrija – budućnost arhitekture

“Mi treba da se ugledamo na ekologiju i botaniku, i načine na koje drveće funkcioniše,...

Zelena prestonica Evrope za 2016.godinu (3/3)

Zelena prestonica Evrope - primer iz okruženja Koliki je značaj nagrade Zelene prestonice Evrope pričali...

Leave a reply

Your email address will not be published.

*