Skip to main content

Permakulturni dizajn

13 May 2019

Permakulturni dizajn

Sve ćešće govori se o tome kako živimo u vremenu raznih ekoloških katastrofa koje iz temelja menjaju kvalitet i način života. Jasno  je da smo ušli u period koji pokazuje znake destrukcije i devastacije urbanog, ruralno, životnog i radnog prostora a događaji na svakodnevnom nivou nam to i potvrđuju.

Da li postoje rešenja koja vode ka uravnoteženom i osvešćenom ekološkom načinu života.? Postoje, međutim malo/ne dolvoljno se govori o ovim temama.

Pravi odgovor/rešenje je PERMAKULUTRA izvedena iz reči permanente (trajno-održive) kulture, koja opisuje sistem koji promišljeno koristi zemljine resurse. Ustvari permakultura je praktična metoda dizajniranja ili kreiranja uravnoteženog/održivog životnog okruženja, koji u sebi sadrži skup vrednosti i etičkih principa.

Permaklutura je način stvaranja održivih ljudskih zajednica, koje funkcionišu na principima koje nalazimo u prirodi i omogućava zadovoljenje lokalnih potreba.

Permakultura je jedan interdisciplinarni skup znanja koji povezuje arhitekturu, graditeljstvo, poljoprivredu, šumarstvo, bioplogiju, hemiju, fiziku, sociologiju, urbanizam, ekologiju, ekonomiju i energetiku. To je alat za dizajniranje održivih sistema.

 

Osnovna etička načela permakulturnog dizajna:

  1. Briga za zemlju – prepoznavanje zemlje kao osnove života, posmatranje sveta kao celine, štiti bioraznolikost, ceniti važnost drugih živih bića, preuzimanje odgovornostiza način na koji živimo, uspostavljanje uravnoteženog zemljinog razvoja.
  2. Briga za ljude – bazira se na podršci, prihvatanju različitosti, pomaganju jedni drugima da promenimo način života, sposobnost komunikacije i slušanja i podsticanje smislenog rada i prava na odmor.
  3. Pravedna raspodela – Zemlja nema neiscrpne resurse, potebno je odbaciti pohlepu koja je odgovorna za eksploataciju i pustošenje naše planete. Uviđanje da je konzumeristički stil života neodrživ, shvatiti da na planeti ima dovoljno svega za sve ljude i živa bića ukoliko pravedno rasporedimo resurse.

Primenom ovih temeljnih etičkih načela utičemo na promenu u svakodnevnom životu pojedinca i društva.

Tako su sedamdesetih godina prošlog veka Bill Molilison i David Holmgren definisali temelje pemakulturnog dizajna. I prema ovim istraživanjima svako ljudsko biće svoj život zasniva na upravljanjem kroz sedam elemenata koji su međusobno povezani, a koji su u permakulturi složeni u permakulturni cvet.

Latice ovog cveta povezuje etika kojom se hrani i razvija svaki element zasebno i svi elementi (latice) međusobno.

Zato je vrlo važno promišljati o povezanosti svega što nas okružuje i svega što radimo kako bi smanjili utrošak energije, uticaj na potrošnju zemljinih resursa i kvalitet životne sredine.

Najvažniji princip permakulturnog dizajna je saradnja sa prirodom, a ne suprotstavljanje.

Ovo je svakako uvodni tekst o permakulturnom dizajnu koji  podrazumeva održivu i zelenu arhitekturu i dizajn i stvaranje jednog humanijeg prostora za život i rad svih nas. U nekom od narednih tekstova pozabavićemo se primenom permakulturnih principa u arhitekturi i dizajnu.

 

Izvor: Udruženje permakultura Srbije

Autor teksta i urednik bloga: Nataša Komljenović dipl.inž.arh.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (1/3)

Jedan od naših prvih blog postova bio je posvećen temi zeleni krovovi. Nastavljamo da se...

Novogodišnja dekoracija u enterijeru

Period novogodišnjih i božićnih praznika je prava prilika da izrazimo svoju kreativnost kroz dekoraciju svoga...

Razlika između niskoenergetske i pasivne kuće

Kada govorimo o objektima građenim prema principima ekološke održivosti, često dolazi do zabune prilikom opisa...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*