Skip to main content

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (1/3)

22 Oct 2017

Zeleni krovovi nude mnogo više od estetike (1/3)

Jedan od naših prvih blog postova bio je posvećen temi zeleni krovovi.

Nastavljamo da se bavimo pitanjem zelenih krovova i donosimo vam konkretne razloge za njihovu primenu.

Postoji mnogo razloga za ugradnju zelenog krova (ekonomski, ekološki, socijalni, društveni, estetski)…ovoga puta osvrnućemo se na značaj primene zelenog krova u otklanjanju uzroka koji dovode do posledica sve učestalijih ekstremnih vremenskih prilika.

Većina vegetacionih zelenih krovova ima slične funkcije, ali svaka instalacija je jedinstvena, a tehničke performanse mogu varirati u zavisnosti od regiona, klime, gradnje i dizajna vegetacionog krova.

Svedoci smo, sve učestalijih pojava ekstremnih vremenskih prilika (poslednje su nedavne oluje sa snažnim razarajućim efektima). Primena zelenih krovova svakako može uticati na ublažavanje posledica ovako ekstremnih vremenskih prilika. Čarobne reči su “upravljanje olujama” “upravljanje vodama”.

Ključni problem koji se javlja leži u tome, što u većini gradova (mislim na Srbiju) kišnica iz olučnih vertikala i kanalizaciona otpadna voda skupljaju se i odvodi jednom cevi. Tokom ekstremnih događaja (velika količina padavina u jednom danu/ili više dana) system koji prikuplja kišnicu i kanalizaciju biva preopterećen.

I sami smo svedoci ovakvih incidenata u urbanom prostoru (izlivanje ulične kanalizacije, sa dalekosežnim posledicama na život i funkcionisanje u gradu).

Kakve veze imaju zeleni vegetacioni krovovi sa ekstremnim vremenskim situacijama?

Pre svega zeleni vegetacioni krovovi se ponašaju kao sunđeri, apsorbuju značajnu količinu vode za snabdevanje biljaka koje su zasađene na krovu. Ova situacija dovodi do smanjenog odlivanja kišnice u sistem za odvod kanalizacione vode i samim tim pomaže u otklanjanju uzroka – kombinovane kanalizacije (izlivanje usled preopterećenosti odvoda otpadnih voda).

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih pozitivnih efekata primene zelenih krovova. Ovim blogom, započinjemo serijal postova o zelenim krovovima i donosimo vam konkrente odgovore na pitanje …

Zašto zeleni krovovi nude mnogo više od estetike ?

U narednom blog postu osvnućemo se na pozitivne efekte koje zeleni krovovi imaju na kvalitet vazduha u urbanim sredinama.

Do narednog čitanja, puno pozdrava 🙂

Želite da primenite zeleni krov na svom objektu … pruzmite naš besplatni PDF infografik >>>

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Tradicija kao inspiracija

Nakon višemesečnih priprema i administrativnih izazova, projekat porodične kuće za investitora iz Brestovca (Istočna Srbija)...

energetska-obnova

Energetska obnova – suština održivog razvoja

Ciljevi Evropske Unije u oblasti energetske efikasnosti fokusirani su na spoljne klimatske promene, lokalne uslove/zahteve...

Koji su ciljevi Ozakonjenja objekata? Zašto je važno da se realizuje?

Nešto pre više od godinu dana, bavili smo se temama vezanim za Ozakonjenje objekata.Pitanje ozakonjenja...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*