Skip to main content

Zelene prestonice Evrope (1/3)

13 Dec 2015

Zelene prestonice Evrope (1/3)

Godišnja nagrada za Zelenu prestonicu Evrope

(European Green Capital Aword) je događaj koji ima za cilj da ohrabri gradove da poboljšaju kvalitet života i zaštitu životne sredine u urbanim sredinama. Suština nagrade je da se gradovi učine prijatnijim mestom za život i rad. Nagrada se dodeljuje evropskim gradovima koji drže rekord po dostizanju visokih ekoloških standarda, koji su posvećeni ostvarenju ambicioznih ciljeva za poboljšanje životne sredine i održivi razvoj, a koji mogu biti uzor i inspiracija drugim gradovima da slede njihov primer.

Nagradu Zelena prestonica Evrope (European Green Capital Aword) osmislio je Jurij Ratas bivši gradonačelnik Talina (Estonija) 15.05.2006.g kao inicijativu za promociju razmene dobre prakse među gradovima. Kroz inicijativu je bilo uključeno 15 gradova (Tallin, Helsinki, Rige, Vilnius, Berlin, Warsawa, Madrid, Ljubljana, Prague, Vienna, Kiel, Kotka, Dardford, Tartu, Glasgow) i asocijacija gradova Estonije. Njihova zelena vizija je rezurtirala „Memorandumom o razumevanju“ sa ciljem da promovišu/prepoznaju gradove koji streme razvoju urbanog života. Inicijativa je pretstavljena Evropskoj komisiji 2008.g.

Počevši od 2010.g. nagrada je uspostavljena, gradovi se kandiduju i selektuju. Domonantna poruka nagrade ima za cilj da gradovi komuniciraju na lokalnom nivou, da poboljšaju život svojih građana i smanje negativan uticaj na globalno okruženje.

nagrada zelena prestonica

Nagrada zelena prestonica Evrope (European Green Capital Aword) dodeljuje se gradovima koji imaju:

  • Visoke ekološke standarde
  • Posvećeni su tekućim/ambicioznim ciljevima za dalje unapređenje
  • Mogu biti uzor/inspiracija drugim gradovima

Pobednički gradovi do sada su:

2010.g. – Stockholm (Švetska)

2011.g. – Hambur (Nemačka)

2012.g. – Vitorija-Gasties (Španija)

2013.g. – Nantes (Francuska)

2014.g. – Copenhagen (Danska)

2015.g. – Bristol (Engleska)

2016.g. – Ljubljana (Slovenija)

2017.g. – Essen (Nemačka)

Finalisti i dobitnici nagrade daju dragocene primere iz svakodnevnog života kako se kvalitet života, poštovanje životne sredine i ekonomski rast mogu kvalitetno kombinovati. Svaki grad i nakon proglašenja konstantno ulaže u održivi razvoj, zaštitu životne sredine i aktivno uključivanje građana u realizaciju ciljeva zajednice.

Njihova zajednička poruka je – ne propustite priliku da budete sledeća  Evropska Zelena Prestonica.

Nataša Komljenović

About Nataša Komljenović

Osnivač i vlasnik agencije za projektovanje i inženjering ArhInGreen iz Novog Sada. Član je Inženjerske Komore Srbije od 2005.godine. Od 2013. godine je licencirani inženjer za energetsku efikasnost i prati permanentnu obuku Inženjerske Komore Srbije u oblasti energetske efikasnosti.

Related Posts

Istorijski gradovi u budućnosti

Međunarodna konferencija „Očuvanje i unapređenje istorijskih gradova“ u Sremskim Karlovcima održana je po drugi put...

Zeleni zid u arhitektonskoj kompoziciji

Zeleni elementi u arhitektonskoj kompoziciji Trend zelenih elemenata u arhitektonskoj kompoziciji koji poslednjih godina postaje...

Plavo zeleni san

Klimatske promene, ekstremne vremenske prilike postaju sve učestalije u gradovima širom sveta. Ovakvi uslovi postaju...

One Comment

  1. Zelene prestonice Evrope (2/3) - ArhInGreen Reply

    […] vezanu za budući razvoj evropskih gradova započela sam u prošlom blogu pre svega zato što je interesantna, aktuelna i šalje pozitivnu poruku drugim […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*